Internațional

MOZAIC NATIONAL: Îi întorc socialiştii europeni spatele lui Ponta?

Ziarul de Vrancea
30 aug 2012 863 vizualizări
Congresul Socialiştilor Europeni nu se va mai desfăşura la Bucureşti. Oficial, decizia ar fi fost luată ca urmare a unei solicitări venite din partea PSD. Surse din randul socialiştilor europeni susţin însă că mutarea Congresului la Bruxelles vine pe fondul îngrijorărilor cu privire la "valorile democratice" ale premierului Victor Ponta.

Aceleaşi surse afirmau ieri că "doar câţiva lideri" ai partidelor afiliate PES din Europa au confirmat participarea la congresul de la Bucureşti, restul fiind reticenţi la a fi găzduiţi de Ponta, care a fost criticat de la preluarea funcţiei de premier, în primăvară. În momentul în care s-a decis organizarea congresului la Bucureşti, anul trecut, Ponta era în opoziţie. Având în vedere că alegerile parlamentare din România vor avea loc în toamnă, congresul avea ca scop să consolideze imaginea internaţională a acestuia înaintea scrutinului. Dar între timp, Ponta a preluat puterea, iar de atunci România a fost afectată de lupte politice care au atras critici inclusiv din partea Uniunii Europene. Surse din cadrul PES au declarat că în timp ce liderii partidelor de centru-stânga nu vor să fie criticaţi în propriile ţări pentru că au fost găzduiţi de un lider atât de controversat ca Ponta, există şi preocupări ca acesta să nu fie afectat înaintea alegerilor. Ar fi o lovitură dură pentru Ponta, care în septembrie împlineşte 40 de ani, dacă acest congres va fi mutat de la Bucureşti, a declarat o sursă din cadrul PSD.
În orice caz, probabil că o decizie de a muta congresul la Bruxelles ar trebui însoţită de o motivaţie care să salveze prestigiul şi să fie folosită la nivel intern în România, acesta fiind un exerciţiu dificil pentru secretariatul PES, scria ieri dimineaţă Euroactiv.

PSD dă vina pe divizarea politică din România

Cateva ore mai tarziu a venit şi o confirmare oficială privind mutarea Congresului de la Bucureşti, dar motivele invocate au fost altele. Potrivit lui Hannes Swoboda (foto), liderul socialiştilor din Parlamentul European, forumul ar urma să fie mutat chiar la cererea PSD.  "Decizia de a solicita amânarea sau mutarea la Bruxelles a Congresului Partidului Socialist European a fost luată de PSD. Solicitarea ne-a fost prezentată verbal în această dimineaţă (n.r. – ieri) de către preşedintele PSD, domnul Victor Ponta, într-o întâlnire avută cu mine şi preşedintele PES, Serghei Stanişev", a declarat telefonic Swoboda, el adăugând că această discuţie cu Ponta a avut loc la reuniunea din Africa de Sud a Internaţionalei Socialiste. De asemenea, Swoboda a precizat că solicitarea făcută verbal de Ponta va fi urmată de textul unei scrisori pe această temă care va fi adresată de conducerea PSD, iar Stanişev va informa prezidiul PES, după care decizia privind transferarea Congresului de la Bucureşti la Bruxelles va fi anunţată oficial vineri, 31 august, sau la începutul săptămânii viitoare. Liderul grupului S&D din Parlamentul European a mai ţinut să sublinieze că decizia privind amânarea sau mutarea de la Bucureşti a Congresului PES a fost luată de PSD, fiind motivată de dorinţa ca acest eveniment important pentru socialiştii europeni să nu fie "umbrit de condiţiile de puternică divizare politică din România".
Convenţia Partidului Socialiştilor Europeni a votat, în 25 noiembrie 2011, la Bruxelles, ca viitorul Congres PES, din 2012, să aibă loc la Bucureşti.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, anunţa atunci că data Congresului PES de la Bucureşti va fi 28-29 septembrie 2012. El afirma că decizia PES este "un semn" de sprijin pentru PSD, în apropierea alegerilor parlamentare din toamna lui 2012.
Congresul PES, care are loc de două ori în cinci ani, urmează să aleagă un nou preşedinte. Singurul candidat până în prezent este preşedintele interimar Serghei Stanişev, fost premier şi lider al Partidului Socialist Bulgar.

Ce păţesc democrat-liberalii care fug la MRU

Surse din cadrul conducerii PDL au declarat ieri pentru NewsIn că una dintre condiţiile alianţei de centru-dreapta este că niciun democrat-liberal nu va mai putea candida la parlamentare dacă pleacă pentru partide precum cel al lui Mihai Răzvan Ungureanu. Precizarea vine după ce presa centrală a scris că doi deputaţi PDL, Dănuţ Liga şi Stefan Pirpiliu, au demisionat din partidul condus de Blaga şi au trecut la mişcarea civică pe care a creat-o MRU.  Sursele citate au precizat însă că ar fi "absurd" ca cineva să demisioneze din PDL pentru a se înscrie în partidul lui MRU, cu care ulterior se va realiza o alianţă.
Pe de altă parte, Mihai Răzvan Ungureanu a explicat ieri, pe contul său de Facebook, că ICCD, al cărei lider este, nu se va transforma în partid politic, ci se va dota cu un astfel de "vehicul electoral", întrucât în caz contrar membrii iniţiativei nu ar putea candida la alegerile parlamentare din partea noii alianţe. "Evident, candidaţii Iniţiativei nu vor adera la unul sau altul dintre partidele care compun, alături de Iniţiativă, platforma. Nu este însă vorba nici de transformarea Iniţiativei într-un partid, ci de a dota Iniţiativa cu un astfel de vehicul electoral. Pe lângă faptul că răspunde urgenţelor momentului - şi nimic nu este mai urgent decât crearea alternativei la guvernarea USL, un partid ataşat Iniţiativei înseamnă trecerea la nivelul următor", scrie Ungureanu.
Vasile Blaga (PDL), Mihai Răzvan Ungureanu (ICCD), Mihail Neamţu (PNR), Aurelian Pavelescu (PNŢCD) şi Adrian Papahagi (FCD) au semnat, miercuri, un manifest politic comun, care reprezintă un preambul la protocolul de formare a alianţei de centru-dreapta între formaţiunile pe care aceştia le reprezintă.

Nunta lui EBA: "Poponeţ" îl aduce pe "Syda" la altar

Elena Băsescu şi Bogdan Ionescu, poreclit Syda, au dat publicităţii ieri un comunicat de presă comun, "ca urmare a valului de zvonuri şi informaţii exagerate care au apărut în presă" legate de nunta lor, ce va avea loc sâmbătă, 1 septembrie 2012. Astfel, ei precizează că slujba religioasă se va desfăşura după-amiază la o biserică ortodoxă veche din Bucureşti, iar sărbătorirea evenimentului va avea loc la Palatul Snagov, într-un cort special amenajat în grădina acestuia. Naşii sunt bunii lor prieteni Aura-Mari Mustea-Şerban şi Răzvan Mustea-Şerban, iar mireasa va fi însoţită, conform traditiei româneşti, de o singură domnişoară de onoare şi un singur cavaler de onoare, respectiv verişoara sa primară Raluca Băsescu şi prietenul lor Codin Maticiuc, cunoscut în cluburile din Capitală sub porecla de "Poponeţ".
Conform celor doi miri, la nuntă vor participa aproximativ 600 de persoane, prieteni şi cunoştinţe ale lor, ale părinţilor lor şi ale naşilor. Meniul ales conţine, printre altele, caviar, pastă de jambon, sărmăluţe în foi de viţă şi de varză, costiţă, mămăliguţă, smântână, ruladă de curcan, pulpă de viţel. "Aranjamentele florale şi decoraţiile sunt simple, am ales flori de grădină, trandafiri, bujori şi hortensii în tonuri de roz fane, culoarea-tematică a întregului eveniment", se arată în comunicatul celor doi, care precizează că verighetele au un design simplu, din aur rose, fără diamante şi au costat împreună 500 de euro. Atmosfera va fi întreţinută de interpreţii Aurel Tamaş, Călin Geambaşu, Smiley Band şi de un DJ. Conform aceleiaşi surse, rochia miresei este din dantelă Sophie Hallette, organza din mătase naturală şi tafta, a fost realizată de designerul autohton Anca Maxim şi a costat în jur de 4.500 de euro. "Nu avem o lună de miere stabilită, am hotărât să o amânăm pentru iarnă sau anul viitor deoarece activitatea mea la Parlamentul European a început deja", precizează Elena Băsescu.
Conform comunicatului, invitaţii nu au niciun fel de restricţie, iar evenimentul nu beneficiază de nicio protecţie specială din partea Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP). "Menţionăm că, din dorinţa de a răspunde interesului public manifestat cu privire la nunta noastră, vom pune la dispoziţia presei, în timp util, câteva fotografii şi imagini video, care vor putea fi publicate şi difuzate în mod liber. Înţelegem că există un mare interes public legat de nunta noastră, dar vă adresăm rugămintea de a ne lăsa să ne bucurăm în linişte, alături de cei dragi, de acest eveniment special din viaţa noastră", mai precizează Elena Băsescu şi Bogdan Ionescu în încheierea comunicatului.

Ce l-a lăsat rece pe Iliescu

Preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a afirmat într-un interviu acordat ieri Agerpres că o nouă suspendare a preşedintelui Traian Băsescu este posibilă şi chiar legitimă. "Romanii doresc demiterea lui Traian Băsescu iar articolul 95 din Constituţie permite fără nicio problemă declanşarea unei noi proceduri de suspendare. Însă, dacă se va mai iniţia o asemenea procedură, ar fi recomandabil să se desfăşoare la sfarşitul lui octombrie, începutul lui noiembrie, astfel încat referendumul pentru demitere să poată fi organizat în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare, din respect pentru cetăţeni şi din raţiuni economice", a spus liderul conservator.
Declaraţia lui "Felix" l-a iritat pe preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. Acesta a precizat că discuţia despre o nouă suspendare a lui Traian Băsescu nu îşi are rost. "Mă lasă rece, nu ştiu de ce se tot bagă Voiculescu în asemenea chestiuni", a declarat Iliescu pentru Ziare.com. "Nu vreau să fac alte comentarii pe această temă", a adăugat el.

Aspazia Cojocaru, sub protecţia Poliţiei

Procurorul care instrumentează dosarul privind ameninţările primite de judecătoarea Curţii Constituţionale (CCR) Aspazia Cojocaru a decis punerea acesteia sub protecţia discretă a Poliţiei. Concret, susţin surse judiciare, Aspazia Cojocaru va fi păzită de poliţişti pe traseul domiciliu-serviciu şi retur, precum şi atunci când va face deplasări "la ţară". Potrivit surselor citate, paza va fi asigurată "discret", cel mai probabil de către angajaţi în civil ai Poliţiei, şi nu de către "mascaţi".
Procurorul general, Codruţa Kovesi, a declarat, în 22 august, că în ancheta privind ameninţarea transmisă Aspaziei Cojocaru, a fost identificată imprimanta cu care s-a scris pe plicul trimis la CCR, precizând că plicul nu a fost imprimat în penitenciar, ci "în altă parte".

Televiziunile unde romana se vorbeşte cel mai prost

OTV, Kanal D, Antena 3 şi Realitatea TV se situează în "topul rău" al televiziunilor care continuă să aibă multe greşeli de folosire a limbii române, în timp ce TVR 1, TVR Cultural şi Pro TV se regăsesc la polul opus, în "topul bun" al posturilor, stând foarte bine în privinţa evitării greşelilor.
Aceasta a fost concluzia unui nou raport de monitorizare a folosirii limbii române la posturile TV şi radio, prezentat ieri de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA).
Ana Iorga, care a făcut parte din echipa de monitorizare, a explicat care sunt "greşelile vedetă", care se tot repetă. Între acestea se numără greşelile legate de folosirea prepoziţiei "pe", care nu apare atunci când ar trebui să însoţească pronumele relativ "care" pentru funcţia de obiect direct ("distrugerile care le-aţi văzut" - corect: "pe care le-aţi văzut"). Pe de altă parte, ea a vorbit despre extinderi abuzive ale prepoziţiei "pe" ("eşti reporter de mult timp pe Parlament" - corect: "la Parlament"; "pe imagini se vede" - corect: "în imagini"). Alte greşeli vedetă sunt legate de structura "ca şi" ("lucrează ca şi medic" - corect: "ca medic") şi de folosirea lui "datorită" pentru cauzele negative ("datorită oboselii a făcut accidentul" - corect: "din cauza oboselii").
Potrivit monitorizării, în luna iulie, cele mai multe greşeli de folosire a limbii române s-au înregistrat la Antena 3 (49 de greşeli), OTV (46), Realitatea TV (41) şi Kanal D (41).

Profesoară, anchetată după ce a primit o sticlă de parfum

O profesoară din Caransebeş este urmărită penal şi nu are voie să părăsească localitatea timp de 30 de zile după ce a primit mită o sticlă de parfum de la mama unei eleve, în schimbul promovării unui examen de corigenţă, a anunţat ieri Parchetul instanţei supreme. Profesoara, care a fost denunţată de mama elevei, a fost prinsă în urma unui flagrant organizat miercuri de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, cu sprijinul ofiţerilor anticorupţie.
Tot ieri, o profesoară din Giurgiu a fost arestată preventiv de instanţă, după ce anchetatorii au prins-o în flagrant delict primind 800 de lei, suma fiind cerută de cadrul didcatic pentru a încheia situaţia şcolară a unei eleve şi a-i facilita acesteia promovarea anului de învăţământ.

Adolescent, cercetat pentru violul unei fetiţe de 5 ani

Poliţiştii băcăuani fac cercetări în cazul unui adolescent de 15 ani, din localitatea Roşiori, acuzat că a violat o fetiţă în vârstă de cinci ani. Potrivit IPJ Bacău, părinţii fetiţei de cinci ani au reclamat la Poliţie că fiica lor, din localitatea Dămieneşti, a fost abuzată sexual de adolescentul de 15 ani. Incidentul ar fi avut loc miercuri seară, în timp ce adolescentul se afla la joacă împreună cu fetiţa, la marginea satului.
În cursul zilei de ieri, fetiţa urma să fie dusă la Serviciul de Medicină Legală Bacău pentru a se stabili dacă a fost victima unui abuz sexual.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.