Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL: Acces la posturi din justiţia moldovenească doar după teste cu detectorul de minciuni

Ziarul de Vrancea
30 aug 2012 529 vizualizări
Candidaţii la funcţia de judecător, procuror sau ofiţer de urmărire penală din Republica Moldova ar putea fi testaţi la poligraf înainte de a fi angajaţi.

Totodată, magistraţii moldoveni vor trebui să treacă şi testul integrităţii, scrie portalul de ştiri Unimedia.info, care informează că două proiecte în acest sens vor fi prezentate la toamnă de către ministrul Justiţiei de la Chişinău, Oleg Efrim. În cadrul unei întrevederi avute cu şeful delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Dirk Schuebel, ministrul moldovean al Justiţiei a declarat că va înainta un nou pachet de iniţiative legislative în concordanţă cu Strategia de Reformă în Sectorul Justiţiei şi a Planului de Acţiuni pentru implementarea acesteia, cu privire la măsurile de combatere a corupţiei. De asemenea, Efrim a spus că urmează să fie elaborate o serie de amendamente care să asigure certitudinea dobandirii legale a averilor deţinute de judecători şi alţi funcţionari publici, cum ar fi obligaţia de a demonstra originea averii dobandite sau interdicţia de a folosi timp îndelungat proprietăţi ce nu sunt înregistrate pe numele acestora.

Ce mai găsesc alpiniştii pe Mont Blanc: rămăşiţele unui avion prăbuşit în 1966

Un pachet diplomatic indian a fost găsit în urmă cu o săptămână pe un gheţar din Franţa, la 46 de ani după ce un aparat de zbor al Air India, "Kangchenjunga", s-a prăbuşit pe Mont Blanc, transmite AFP, pe baza mărturiilor unui alpinist care s-a aflat la locul descoperirii. Sacul de pânză care purta inscripţia "Diplomatic mail" şi "Ministry of external affairs", a fost descoperit la data de 21 august de salvamontiştii Arnaud Christmann şi Jules Berger. "Turiştii au venit la noi să ne spună că au văzut ceva strălucind pe gheţarul Bossons. Credeau că este vorba despre rămăşiţele Malabar Princess" (un avion indian care s-a prăbuşit la 3 noiembrie 1950 pe Mont Blanc), a povestit pentru AFP Arnaud Christmann. Cei doi salvamontişti au găsit pe gheţar bucăţi de cockpit şi cabluri, iar la o distanţă de 20 de metri de roata avionului, un sac de curierat care conţinea ziare indiene, precum şi un bon de livrare cu destinaţia New York şi purtând data de 22 ianuarie 1966, deci cu două zile înainte ca aparatul de zbor "Kangchenjunga" (un Boeing 707), care zbura pe ruta Bombay - New York să se prăbuşească pe Mont Blanc cu 117 pasageri la bord.

Tot mai mulţi talibani în armata afgană

Trei soldaţi ai forţei internaţionale a NATO în Afganistan au fost ucişi miercuri în provincia Oruzgan, în sudul ţării, în cadrul unui nou atac al unui bărbat ce purta uniforma armatei afgane, a declarat un responsabil american al Apărării. Aflat sub anonimat, acest responsabil a precizat că victimele nu erau "americani", însă nu a dat detalii despre circumstanţele acestui nou "atac din interior", aflat în creştere accentuată de la începutul anului. Forţele americane şi majoritatea contingentului australian (aproximativ 1.500 de oameni) staţionează în provincia Oruzgan, situată la nord de Kandahar. Acest atac ridică la 45 numărul soldaţilor NATO ucişi în cursul acestui an de către soldaţi sau poliţişti ai forţelor afgane, adică 14 la sută din pierderile totale ale Isaf. Doar în luna august, 15 soldaţi şi-au pierdut viaţa.

După uraganul Isaac vine furtuna Ileana

Furtuna Ileana a devenit miercuri seara uragan în largul coastelor Mexicului, în Oceanul Pacific, dar nu reprezintă un pericol, a anunţat Centrul de supraveghere a uraganelor (NHC), cu sediul la Miami (sud-est). Însoţit de rafale de vânt care suflă cu 120 de kilometri pe oră, Ileana a fost clasificat drept uragan de categoria 1 pe scara Saffir-Simpson, care are cinci nivele. Uraganul se află la 540 de kilometri sud-vest de punctul extrem al peninsulei Baja California, în Mexic, a precizat NHC. Acesta se deplasează către nord-vest cu viteza de 15 kilometri pe oră şi ar urma să îşi reducă intensitatea într-o zi sau două, potrivit centrului american.

După un an şi jumătate de război civil, preşedintele Siriei încă rezistă

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a afirmat într-un interviu publicat miercuri de postul sirian de televiziune Al Dunia că armata sa "a obţinut succese majore" în conflictul împotriva insurgenţilor care încearcă să-l înlăture de la putere şi a acuzat Turcia că este una dintre ţările responsabile pentru acest conflict. Este "un război regional şi internaţional", "un război al intereselor. Vor să distrugă ţara", consideră liderul de la Damasc. "Ceea ce se întâmplă în Siria nu este o revoluţie, nici o primăvară. Este o conspiraţie", spune el făcând aluzie la "primăvara arabă" ce a condus la înlăturarea regimurilor autoritare din Tunisia, Egipt, Libia şi Yemen. Preşedintele sirian a desemnat Turcia ca fiind una dintre ţările responsabile pentru "vărsarea de sânge", întrucât, în opinia sa, "sprijină rebeliunea". De la începutul rebeliunii, în luna martie anul trecut, preşedintele sirian a acordat mai multe interviuri în care s-a declarat de fiecare dată determinat să ducă până la capăt lupta împotriva "teroriştilor" sprijiniţi de ţări precum Arabia Saudită, Qatar sau Turcia.


Cum arată complicele asasinului din Burgas

Interpolul a difuzat pe site-ul său fotografii ale presupusului complice în atentatul sinucigaş antiisraelian produs în luna iulie pe aeroportul din Burgas, pe litoralul bulgăresc al Mării Negre. La cererea Bulgariei, Interpolul a postat trei fotografii ale prezumtivului complice al atentatorului, a anunţat organizaţia cu sediul la Lyon. Atacul sinucigaş comis la 18 iulie s-a soldat cu şapte victime - cinci turişti israelieni, şoferul bulgar al autocarului şi atentatorul, rămas neidentificat. Potrivit Interpol, presupusul complice vorbeşte probabil limba engleză cu accent, ar putea fi originar din Orientul Mijlociu, are înălţimea de 1,70-1,75 metri, ochi şi păr închise la culoare. Într-una dintre fotografii, provenită de pe permisul de conducere, suspectul are părul lung, cu cărare pe mijloc şi poartă ochelari. În celelalte două, generate de computer, bărbatul are părul scurt, fiind prezentat cu şi fără ochelari. Israelul a acuzat Iranul că a comandat atentatul de la Burgas şi mişcarea şiită libaneză Hezbollah că l-a executat, acuzaţii respinse vehement de cei incriminaţi.

Controversă în urma oficializării unei uniuni de trei persoane în Brazilia


"familia" constituită din două femei şi un bărbat a primit încuviinţarea unui notar

Un notar din statul brazilian Sao Paulo a stârnit controverse acceptând o uniune civilă între trei persoane. Notarul public Claudia do Nascimento Domingues a afirmat că bărbatului şi celor două femei ar trebui să li se acorde drepturi familiale, adăugând că nu există nimic în legislaţie care să împiedice un astfel de aranjament. Decizia notarului a înfuriat însă unele grupuri religioase, în timp ce un avocat a descris-o ca fiind "absurdă şi total ilegală".
Cei trei indivizi, care au refuzat să vorbească cu presa, au trăit împreună la Rio de Janeiro timp de trei ani şi au împărţit plata facturilor şi alte cheltuieli. Notarul a afirmat că cei trei şi-au deschis la bancă un cont comun, ceea ce nu este de asemenea interzis de nicio lege. Potrivit Globo TV, uniunea a fost oficializată în urmă cu trei luni, însă a devenit publică abia săptămâna aceasta.
Nathaniel Santos Batista Junior, un jurist care a ajutat la elaborarea acestui document, a declarat că ideea este de a se proteja drepturile celor trei în caz de separare sau de deces al unuia dintre parteneri, scrie Globo. Claudia do Nascimento Domingues, care are cabinetul în oraşul Sao Paulo din Tupa, a declarat că măsura reflectă faptul că ideea de "familie" s-a schimbat. "Noi doar recunoaştem ceea ce a existat dintotdeauna. Noi nu inventăm nimic", a afirmat dna Domingues.
Avocatul Regina Beatriz Tavares da Silva, care este preşedintele Comisiei pentru Drepturile Familiei, a declarat însă pentru BBC că acţiunea este "absurdă şi total ilegală" şi este "ceva complet inacceptabil care vine împotriva valorilor şi a moralei braziliene".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.