Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL: Piraţii se răspandesc şi în vestul Africii

Ziarul de Vrancea
28 aug 2012 646 vizualizări
Piraţii au preluat ieri controlul unui petrolier grec în largul Togo, care naviga sub pavilionul insulei Man şi transporta motorină. Având un echipaj format din 24 de marinari, vasul a fost abordat la 17 mile (aproximativ 30 de kilometri) în largul capitalei Togo, Lome.

Acesta este cel de-al doilea astfel de incident din ultimele două săptămâni din golful Guineei, unde actele de piraterie au cunoscut o recrudescenţă în primul semestru. Dar, potrivit unui raport al BMI publicat în iulie, această creştere este determinată de o contabilizare mai bună a atacurilor. Potrivit acestui raport, 32 de atacuri au fost semnalate în largul coastelor Benin, Nigeriei şi Togo în perioada ianuarie-iunie, faţă de 25 în 2011. Majoritatea raidurilor implică "un nivel ridicat de violenţă", cu zeci de luări de ostatici, precizează raportul. După Cornul Africii, coastele Africii de Vest sunt acum identificate drept un nou punct fierbinte al pirateriei, unde sunt vizate în special petroliere pline cu ţiţei. Nigeria şi Benin au iniţiat anul trecut patrule comune pentru a încerca să pună capăt acestor atacuri. Nigeria este primul producător de petrol din Africa şi numeroase petroliere încărcate cu ţiţei traversează apele sale, atrăgând piraţi care adeseori fură ţiţeiul pentru a-l vinde pe piaţa neagră.

Drapele în bernă, vineri, la toate instituţiile  Statelor Unite

Preşedintele SUA, Barack Obama, a ordonat coborârea în bernă a drapelelor la toate instituţiile publice, în ziua înhumării lui Neil Armstrong, primul om care a păşit pe Lună. "În semn de respect pentru memoria lui Neil Armstrong, ordon coborârea drapelelor americane în bernă în ziua înmormântării sale", se arată în decretul semnat de Obama făcut public de Casa Albă. Este vorba de steagurile americane de la reşedinţa prezidenţială, de la clădirile federale, bazele militare, ambasadele americane, dar şi de pavilioanele navelor marinei SUA. Potrivit ziarului local Cleveland Plain Dealer, funeraliile lui Armstrong, care a murit sâmbătă la vârsta de 82 de ani, vor avea loc vineri la Cincinnati, în Ohio.

Peste 20 de persoane, executate în Irak pentru "activităţi teroriste"

Douăzeci şi una de persoane, dintre care trei femei, au fost executate luni în Irak pentru "activităţi teroriste". Zeci de persoane au fost executate de la începutul acestui an în Irak, mai ales pentru "acte de terorism şi alte activităţi criminale", lucru care a alarmat organizaţii de apărarea drepturilor omului ca Amnesty International (AI). Astfel, 17 de persoane au fost executate în ianuarie, iar alte 14 în februarie, pentru "terorism şi activităţi criminale". Secretarul fostului preşedinte irakian Sadam Hussein, Abed Hmoud, arestat în iunie 2003 şi condamnat la moarte, a fost executat în iunie. Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Navi Pillay s-a declarat, în urmă cu câteva luni, "şocată" de aceste execuţii şi a îndemnat Guvernul "să pună imediat în aplicare un moratoriu asupra pedepsei cu moartea". Amnesty International s-a declarat de asemenea "alarmată" faţă de creşterea numărului execuţiilor în Irak şi a îndemnat autorităţile să comute condamnările la moarte în pedepse cu închisoarea sau să declare un moratoriu. Semnătura unui singur membru al Consiliului Prezidenţial este suficientă pentru executarea condamnaţilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.