Internațional

Ultimul drum spre stele a primului om care a mers pe Lună

Ziarul de Vrancea
26 aug 2012 694 vizualizări
Astronautul Neil Armstrong, autorul memorabilei fraze "Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire" a devenit el însuşi o stea pe cer n omul despre care s-a spus că a ajuns "erou fără voie" din cauza modestiei sale, a murit în noaptea de sambătă spre duminică

Astronautul american Neil Armstrong, primul om care a păşit pe Lună, a încetat din viaţă la vârsta de 82 de ani. El fusese supus unei intervenţii chirurgicale pe cord la începutul lunii, iar decesul a survenit în urma complicaţiilor după operaţie.
În luna iulie 1969 el a ajuns pe Lună cu misiunea Apolo 11 împreună cu alţi doi cosmonauţi, dar a fost primul care a coborât pe solul selenar şi a rostit celebra expresie rămasă în istorie: "Este un pas mic pentru om, dar unul uriaş pentru omenire". Neil Armstrong este "un erou american împotriva voinţei lui" care "şi-a servit naţiunea cu mândrie, ca pilot al marinei, pilot de încercare, apoi astronaut", menţionează familia sa într-un comunicat difuzat după deces.
Astronautul american s-a născut pe data de 5 august 1930 în statul american Ohio. Încă din copilărie a fost fascinat de avioane şi obţine brevetul de pilot la vârsta de 16 ani. Ulterior devine pilot militar şi a participă la 78 de misiuni în timpul războiului din Coreea. A urmat şi studii universitare în domeniul ingineriei aeronautice.
În anul 1955 a devenit pilot de încercare, iar şapte ani mai târziu este selectat de NASA pentru a fi pregătit ca astronaut. În luna septembrie 1966 a efectuat prima sa ieşire în spaţiu cu misiunea Gemini 8. Cea de-a doua a fost Apollo 11, care l-a făcut celebru. După revenirea din această misiune a vorbit foarte puţin în public, ferindu-se de presă şi a trăit timp de zeci de ani într-o fermă retrasă din statul Ohio.
"Cred că tuturor ne place să fim recunoscuţi, nu pentru un singur foc de artificii, ci pentru întreaga activitate", declara Armstrong într-un interviu pentru CBS în 2005. Când a fost întrebat cum se simte ştiind că urmele lăsate de paşii lui vor rămâne pe suprafaţa lunii probabil pentru mii de ani, el a răspuns: "Eu sper că cineva va merge până acolo zilele astea să le cureţe". Se pare că Neil Armstrong n-a putut înţelege niciodată de ce paşii săi pe Lună au atras atât de multă atenţie, a spus şi James Hansen, autorul cărţii "First Man: The Life of Neil A. Armstrong".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.