Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL: Numele dat de francezi unei specii de dinozauri înfierbantă spiritele: Dinozaur

Ziarul de Vrancea
26 aug 2012 1158 vizualizări
"Atsinganosaurus velauciensis" este noul tip de reptilă preistorică descoperit în sud-estul Franţei, foarte asemănător cu "verii" dezgropaţi de paleoarheologi în România

Paleontologii francezi au descoperit în apropiere de Aix-en-Provence (sud-estul Frantei) un nou tip de dinozaur, vechi de 75 de milioane de ani, pe care l-au denumit "dinozaurul ţigan", datorită asemănării cu "verii" din Romania. Descoperirea a fost făcută în timpul săpăturilor începute în 2002 pe colinele din localitatea Velaux, în apropiere de Aix-en-Provence (departamentul Bouches-du-Rhone, sud-estul Franţei).
Botezat "Atsinganosaurus velauciensis" (dinozaurul ţigan), această nouă specie face parte din familia titanozaurilor, alte trei genuri fiind descoperite pană acum în Europa. "Am găsit peste 70% din scheletul animalului, însă din păcate nu şi craniul. Vom putea să realizăm o reconstituire fidelă", a precizat Geraldine Garcia de la Universitatea din Poitiers (centru-vest), care a efectuat cercetările în colaborare cu Institutul regal de ştiinţe naturale din Bruxelles. Potrivit primelor elemente, acest dinozaur erbivor, cu dinţi mici şi cilindrici, măsura 12 metri lungime şi avea o constituţie "zveltă".
Pe acest sit paleontologic de 300 mp din Velaux, al cărui potenţial a fost evidenţiat în 1993, cercetătorii au efectuat trei reprize de săpături - în 2002, 2009 şi 2012 - în cea mai mare discreţie, pentru a preveni eventuale tentative de jaf. Aici au fost descoperite numeroase alte fosile - toate datand din perioada Cretacicului superior, în urmă cu 75 milioane ani, chiar înainte de dispariţia dinozaurilor - între care un craniu de crocodil, carapace de ţestoase, precum şi oase aparţinand altor specii de dinozauri.

De ce i s-a spus "ţigan"

Atsinganosaurus este un cuvant care provine din limba greacă (tsigganos) şi care chiar asta înseamnă, ţigan. Nu e nici o aluzie la romii care au împanzit Franţa şi pe care Parisul i-a expediat, în parte, înapoi în România, ori, mai nou, pe care încearcă să îi impună ca subiect ai unei viitoare reuniuni a Consiliului European. Înţelesul cuvantului care defineşte specia de dinozaur recent descoperită este cel de "migrator", cercetătorii presupunand că reptilele răspandinu-se cu zeci de milioane de ani în urmă de la est la vest. Al doilea cuvant, "velauciensis" este forma latinizată a locaţiei unde au fost descoperite fosilele - Veluax - La Bestide Neuve.

Accident cu maşini bulgare şi şapte răniţi români în Norvegia

Şapte români au fost răniţi într-un accident rutier în Norvegia în care au fost implicate două vehicule înmatriculate în Bulgaria. Potrivit unor informaţii de la Ambasada bulgară din Oslo, incidentul a avut loc vineri, în jurul orei 5.20, la circa 80 de kilometri de la capitala norvegiană Oslo. Românii se aflau într-un microbuz Volkswagen, înmatriculat în Bulgaria, care s-a izbit de blocuri de beton amplasate pe drumul unde aveau loc lucrări de reparaţie şi toţi cei şapte călători aflaţi la bordul maşinii au fost răniţi. Microbuzul a fost lovit uşor în spate de un autoturism Mercedes, înmatriculat în Bulgaria, care circula după microbuz. Şoferul autoturismului, cetăţean bulgar, n-a fost rănit. Ministerul român al Afacerilor Externe a anunţat că viaţa nici unei dintre victime nu este în pericol.

Bilanţ devastator după o explozie la cea mai mare rafinărie din Venezuela

Explozia produsă sâmbătă la principala rafinărie de petrol din Venezuela s-a soldat până în prezent cu 39 de morţi şi peste 80 de răniţi. Explozia provocată de o scurgere de gaze a devastat rafinăria Amuay, situată în statul Falcon din nord-vestul Venezuelei şi gestionată de compania petrolieră naţională PDVSA. Producţia acestei rafinării acoperă 60% din cererea internă de combustibili a Venezuelei, ţară care este al cincilea exportator mondial de petrol.

Accident cu zeci de victime arse de vii

Cel puţin 36 de persoane au murit ieri în urma unei coliziuni între un autobuz şi o cisternă care transporta metanol, pe o autostradă, în nordul Chinei. Cele două vehicule au luat foc în urma coliziunii de pe autostrada care traversează China de la nord la sud, asigurând legătura între provincia sudică Guangdong şi Mongolia interioară. Drumurile din China sunt considerate între cele mai periculoase din lume. Aproximativ 200 de persoane sunt ucise zilnic pe aceste drumuri, potrivit statisticilor oficiale.

Angajaţi ai ambasadei SUA din Mexic "neutralizaţi" de agenţi federali

Doi angajaţi ai ambasadei americane au fost răniţi vineri de gloanţe în apropiere de Ciudad de Mexico după ce vehiculul diplomatic cu care circulau a fost luată la ţintă de poliţişti federali mexicani, au anunţat ministerele Marinei şi de Interne. Vineri, "la ora locală 08.00 (14.00 GMT), o maşină diplomatică aparţinând ambasadei americane a fost lovită de mai multe gloanţe trase de poliţişti federali" pe autostrada Tres Marias-Huitzilac care leagă capitala de oraşul Cuernavaca, situat la aproximativ 90 de kilometri sud, a precizat comunicatul comun al celor două instituţii. Un militar mexican aflat în maşină a fost rănit uşor în incident, adaugă comunicatul care precizează că toţi cei trei bărbaţi au fost internaţi în spital şi sunt în afara oricărui pericol. Cei trei se îndreptau spre o tabără militară în momentul în care un alt vehicul ai cărui ocupanţi şi-au arătat armele s-a apropiat de ei. "Şoferul maşinii diplomatice a încercat atunci să facă manevre pentru a se îndepărta, însă când a revenit pe autostradă pasagerii din cealaltă maşină au deschis focul", se menţionează în document. "Ulterior, alte trei maşini s-au alăturat urmăririi şi (ocupanţii lor) au tras asupra vehiculului ambasadei americane", mai informează comunicatul.

Infractor condamnat în SUA la 218 ani de închisoare

Pierre Mercado, şeful grupării infracţionale americane Asian Boyz, a primit vineri o condamnare la 218 ani de închisoare. Bărbatul a fost găsit vinovat de instanţă pentru uciderea a patru persoane, cinci tentative de omor şi două răpiri comise în ceea ce gruparea sa numea "vara nebuniei" din 1995, când a încercat să dobândească statutul de cea mai temută gaşcă din Los Angeles, a precizat adjunctul procurorului districtual, Hoon Chun. În timp ce majoritatea găştilor de cartier doresc să facă bani prin trafic de droguri, Asian Boyz era "specializată" în spargeri şi jafuri. Mercado (38 ani) este cel din urmă membru al grupării ajuns în faţa instanţei. Asian Boyz este o grupare asiatico-americană formată în 1985 de către tinerii cambodgieni din sudul Californiei, însă are "filiale" pe întregul teritoriu al Statelor Unite. Pierre Mercado, împreună cu fratele său mai mare Marvin, şi el membru important al grupării, reuşiseră să fugă în Filipine la scurt timp după comiterea actelor violente. Ambii au fost arestaţi în 2007 şi aduşi la Los Angeles pentru a fi inculpaţi. Marvin Mercado a fost acuzat de opt omucideri şi condamnat anul trecut la opt pedepse cu închisoarea pe viaţă, fără posibilitatea de a fi eliberat condiţionat.

Văicărelile dăunează grav sănătăţii celorlalţi

Cine se confruntă neîncetat cu negativismul şi cu diverse plângeri se alege cu neuronii distruşi. În cartea sa, "Three simple steps: A map to succes in busyness and life", Trevor Blake prezintă un studiu ştiinţific interesant. Cine se expune unor manifestări negative 30 de minute sau mai mult, în realitate sau la televizor, nu ajunge deloc mai deştept, ci dimpotrivă. Acest lucru distruge progresiv neuronii hipocampului, scrie 7sur7.be, citat de Agerpres.
"Este partea creierului de care avem nevoie ca să rezolvăm problemele", arată autorul în revista Inc. "Pe scurt, creierul s-ar face terci", adaugă el. "În general, oamenii care se plâng de ceva nu caută o soluţie. Ei vor doar să te alături indignării lor. Creierul începe să fie afectat când auziţi pe cineva spunând: «Este groaznic, nu?» Acest lucru vă deteriorează creierul, chiar dacă ascultaţi pasiv. Dacă încercaţi să vă schimbaţi comportamentul, ajungeţi imediat o posibilă ţintă de reproş", spune Blake.
Pentru a evita astfel de situaţii, autorul dă câteva sfaturi. "Dacă vă întâlniţi cu cineva care se plânge de tot şi de toate, puteţi recurge la tehnici mentale ca să blocaţi deteriorarea creierului... Retrageţi-vă în locul imaginar preferat, acolo unde aţi merge dacă aţi avea o baghetă magică", încheie autorul cărţii menţionate.

Poliţiştii au rănit toate cele nouă persoane într-un schimb de focuri cu un suspect

Rănirea tuturor celor nouă persoane în urma atacului armat care a avut loc vineri în faţa Empire State Building a fost cauzată de gloanţe trase de către poliţişti, a declarat Ray Kelly, şeful poliţiei oraşului, în faţa presei. Ofiţerii au tras de 16 ori asupra unui fost designer vestimentar concediat recent omorându-l, după ce acesta şi-a împuşcat în cap fostul şef şi s-a angajat într-un schimb de focuri cu poliţia, au anunţat autorităţile. Poliţia a anunţat o investigaţie în curs, după ce unul dintre ofiţerii implicaţi în incident a tras de nouă ori, iar celălalt de şapte ori. Trei persoane au fost rănite prin împuşcare, în timp ce alte şase au fost lovite de fragmente. Atacul a avut loc vineri dimineaţa, în timp ce turiştii începeau să se aşeze la coadă pentru a urca pe faimosul zgârie-nori din New York, într-una dintre cele mai aglomerate zone din Manhattan. Poliţia l-a identificat pe atacator ca fiind Jeffrey Johnson, în vârstă de 58 de ani, care a fost concediat anul trecut de firma Hazan Import din postul de designer de accesorii pentru femei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.