Internațional

Mozaic international: Creierul uman se maturizează la 30 de ani

Ziarul de Vrancea
23 aug 2012 2063 vizualizări
Un studiu recent contrazice ceea ce se crede de obicei,că maturitatea creierului uman este atinsă la sfârşitul pubertăţii. Cercetătorii au descoperit că el continuă să se dezvolte în al treilea deceniu de viaţă.

Studiul citat de Agerpres arată că numai la 30 de ani omul este capabil să ia decizii bune. Este concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători care a analizat cortexul prefrontal, adică zona de responsabilitate, capacitate de planificare, prioritizare sau stăpânire a impulsurilor - una din ultimele regiuni care ajung la maturitate. Aşa că anumite decizii luate înainte pot fi considerate premature.
"Până la acea vârstă, trebuie să luăm decizii destul de importante în privinţa educaţiei şi a planurilor pentru carieră, a persoanei cu care să ne căsătorim sau dacă mergem sau nu la armată şi asta până când unele părţi ale creierului nostru nu au fost în stare optimă", a explicat în Wall Street Journal Jay Giedd, specialist în ştiinţe neurologice la Institutul american pentru sănătate mentală.
Mulţi specialişti apreciază că perioada de la 18 la 29 de ani trebuie considerată un proces distinct, în care omul este definit ca "adult emergent". Prin urmare, studiul arată că ar trebui tolerată indecizia celor între 20 şi 30 de ani în privinţa orientării şi a opţiunilor de viaţă. "Nu trebuie să vă îngrijoreze faptul că iubitul vostru copil de 21 sau chiar de 26 de ani nu ştie ce va face. Aproape nimeni nu mai are această problemă la 40 sau 50 de ani", încheie doctorul.

Explozie de îmbolnăviri provocate de virusul West Nile în SUA

Numărul este cu 50 la sută mai mare decat în tot anul trecut n în cele mai multe cazuri, boala provocată nu prezintă nici un simptom

Virusul Nilului de Vest, transmis la om de la ţânţari, a făcut 41 de morţi de la începutul anului în SUA şi a afectat în total 1.118 persoane, un record de cazuri de la descoperirea sa în 1999, au anunţat autorităţile sanitare americane. Numărul persoanele infestate cu acest virus, înregistrat de la începutul anului până în a treia săptămână din august, ar putea creşte în continuare, a atras atenţia autoritatea de control al bolilor (Center for Disease Control - CDC).
"În mod obişnuit, observăm un vârf la mijlocul lunii august, însă este nevoie de timp pentru a stabili numărul persoanelor afectate" de virus şi "ne aşteptăm să vedem noi cazuri în următoarele săptămâni", a explicat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a CDC, Candice Burns Hoffman. Jumătate din cazuri au fost înregistrate în statul Texas (sud), urmat de Mississippi (sud), Louisiana (sud), Dakota de Sud (nord) şi Oklahoma (sud).
În 2011, 43 de persoane au murit şi 712 au fost afectate din cauza virusului Nilului de Vest în SUA. Numărul record de cazuri înregistrate în 2012 ar putea fi cauzat de iarna blândă, de primăvara precoce şi de vara călduroasă, conform CDC. Însă există şi alţi factori care favorizează boala: păsările care transportă virusul (transmis apoi oamenilor de către ţânţari), numărul de ţânţari şi comportamentul oamenilor.
Virusul Nilului de Vest, identificat pentru prima dată în Uganda în 1937, poate determina trei forme de reacţii la om. Majoritatea timpului el rămâne neobservat, însă poate cauza de asemenea simptome asemănătoare cu cele ale gripei, iar într-un număr mai mic de cazuri - complicaţii precum meningite şi encefalite. Boala poate fi de asemenea mortală. Nu există niciun tratament special pentru această boală. 80% din persoanele infestate nu prezintă niciun simptom.


Primele ciudăţenii ale ofensivei antifumat


Statul australian Tasmania vrea să interzică fumatul pentru tinerii născuţi după anul 2000

Statul australian al Tasmaniei ia în considerare o creştere treptată a vârstei legale pentru fumat, astfel încât nicio persoană născută după 2000 să nu mai poată cumpăra ţigări din comerţ, a anunţat Guvernul local. Ministrul Sănătăţii din acest stat insular, aflat în partea de sud a Australiei, a cerut avocatului poporului însărcinat cu probleme legate de copii să studieze principiul unei interziceri progresive şi totale a consumului de tutun, votată deja de către Parlamentul local. Ideea constă în creşterea vârstei legale la care se pot cumpăra ţigări, în prezent de 18 ani, de la an la an, începând, după câte se pare, din 2018.
Proiectul Guvernului tasmanian se înscrie în cadrul unor politici ale statului federal australian vizând lupta împotriva tabagismului şi fumatului. În urma respingerii definitive, săptămâna trecută, a unor solicitări din partea producătorilor de către justiţia australiană, ţigaretele distribuite în Australia vor fi vândute, începând de la 1 decembrie, în pachete cu design şi în forme identice pentru toate mărcile.

Concurs în Belgia pentru cel mai talentat grohăitor

Primul campionat belgian de imitat grohăituri de porc şi alegerea Miss Scroafa 2012 vor avea loc sâmbătă 29 septembrie, de la ora 20, în Cuesmes, anunţă Sudinfo, preluat de Agerpres. Competiţia se va desfăşura în prezenţa cvadruplului campion mondial, Noel Jamet. Se acceptă şi înscrieri pe loc, în ziua concursului. Primii trei clasaţi la concursul de imitaţie a grohăiturilor de porc vor fi invitaţi la Salonul internaţional al agriculturii din februarie 2013 de la Paris, pentru a reprezenta Belgia la campionatul mondial, scriu organizatorii pe Facebook. Cu ocazia competiţiei de la Cuesmes vor avea loc şi alte activităţi pe aceeaşi temă, printre care vor fi servite feluri de mâncare cu carne de porc.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.