Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL: Italia: preţul benzinei a trecut de 2 euro în unele regiuni

Ziarul de Vrancea
22 aug 2012 513 vizualizări
Preţul unui litru de benzină super în Italia a trecut pragul de doi euro, ajungând chiar şi la 2,008 euro în Toscana, informa ieri Quotidiano Energia, o revistă specializată care urmăreşte în permanenţă evoluţia preţului carburanţilor în pensinsula italiană. Motorina, în mod tradiţional mai ieftină, a ajuns şi ea până la 1,843 euro pe litru în sudul Italiei.

Aceste preţuri record la carburanţi erau de aşteptat pe autostrăzi. Adevărata noutate o constituie preţurile la distribuitorii din afara autostrăzilor, unde carburanţii sunt mai ieftini. În medie, preţul la pompă pentru un litru de benzină super a ajuns la 1,920 euro, faţă de 1,803 euro pe litru pentru motorină şi 0,784 euro pentru Gpl. Potrivit Quotidiano Energia, această evoluţie a preţurilor ţine cont de creşterea preţurilor internaţionale. Conform calculelor făcute de Asociaţia pentru protecţia consumatorilor, Federconsumatori, costurile cu combustibilii pentru o gospodărie medie din Italia au crescut cu 420 de euro pe an.
Premierul francez Jean-Marc Ayrault a anunţat ieri că taxele pe carburanţi care revin statului vor cunoaşte o diminuare modestă şi provizorie pentru a contracara creşterea preţurilor la pompă. Germania nu va adopta o măsură similară, dar în luna mai a acestui an guvernul de la Berlin a înfiinţat o instituţie care are rolul de supraveghea preţul carburanţilor, în încercarea de a pune capăt creşterii preţurilor.

Fără "javră ordinară", poliţiştii spanioli au protestat contra scăderii salariilor

Zeci de poliţişti spanioli, majoritatea echipaţi cu instrumente de suflat, au manifestat ieri în faţa Ministerului de Interne împotriva unor tăieri bugetare decise de către Guvern, inclusiv o scădere a salariilor lor. "Scădeţi salariile politicienilor, nu pe cele ale poliţiştilor", strigau funcţionarii, în civil, în faţa ministerului, păzit de trei maşini de poliţie şi o duzină de poliţişti. Între sloganurile manifestaţiei, pe pancartele afişate se puteau citi mesaje ca "Stop abuzurilor", "Nu tăierilor bugetare", "Poliţiştii nu mai pot". În iulie, şeful Guvernului conservator Mariano Rajoy a anunţat suspendarea primelor de Crăciun pentru funcţionari, o măsură echivalentă cu o scădere salarială de 7%, în cadrul unui vast plan de austeritate vizând economisirea sumei de 102 miliarde de euro, prin măsuri care merg de la tăieri bugetare şi până la creşterea impozitelor, în următorii doi ani şi jumătate, cu scopul reducerii deficitului public.

Masacru în Kenya

Cel puţin 48 de persoane, în cea mai mare parte femei şi copii, au fost ucise în noaptea de marţi spre miercuri de câţiva bărbaţi înarmaţi care au atacat o comunitate rivală din sud-estul Kenyei, a precizat adjunctul şefului poliţiei locale, Joseph Kitur. Potrivit acestuia, raidul, care a avut loc în districtul Tana River, a fost efectuat de sătenii Pokomo împotriva celor din comunitatea Orma, două comunităţi rivale de ani de zile. Raidul ar avea caracter etnic şi ar fi cel mai grav atac care a avut loc în Kenya de la violenţele post-electorale de la sfârşitul lui 2007. "În total au fost ucise 48 de persoane, 31 de femei, 11 copii şi şase bărbaţi, iar locuinţele au fost incendiate", a declarat Joseph Kitur. "Este ceva îngrozitor, 34 de persoane au fost ucise cu lovituri de macetă şi 14 au fost arse de vii", a adăugat el. În 2001, mai mult de 100 de persoane au murit în atacurile pentru acces la pământ şi apă în aceeaşi regiune în luptele dintre cele două comunităţi rivale.

Un uriaş incendiu devastează nordul Spaniei

Pompierii luptau ieri împotriva unui incendiu care a distrus deja 10.000 de hectare de vegetaţie în nordul Spaniei, ţară afectată de un valul puternic de căldură, au anunţat serviciile de urgenţă din regiunea Castilia şi Leon. Înarmaţi cu tunuri cu apă şi protejaţi de uniforme de culoarea roşie, pompierii luptau pe teren împotriva flăcărilor care devorează pădurile şi lasă în urma lor un spectactol lugubru, cu trunchiuri de arbori arse, în apropiere de comuna Castrocontigo, în provincia Leon. Din aer, 26 de avioane şi elicoptere încercau să stingă flăcările, un dispozitiv coordonat de alte trei aparate. În total, 600 de persoane lucrau la stingerea incendiului declarat duminică, dar care era în continuare "activ" ieri, potrivit unui comunicat al serviciilor de urgenţă.

Rusia renunţă cu totul la armele sale chimice

Rusia va renunţa la toate stocurile de arme chimice până la 31 decembrie 2015. "Toată muniţia chimică a fost produsă în 1963-1987. Termenii de siguranţă a stocării au expirat", a declarat Vladimir Mandâci, director adjunct al Departamentelor federale de stocare în siguranţă şi eliminare a armelor chimice. Potrivit oficialului rus, în prezent aproximativ 7.300 de unităţi de arme chimice se află stocate în condiţii de urgenţă şi 3.000 dintre ele au fost lichidate. Până la mijlocul lunii august, Rusia a distrus peste 26.000 de tone de arme chimice, mai mult de 65% din stocul de care dispune ţara, a precizat Mandâci, adăugând că tehnologiile ruse de distrugere a armelor chimice în două etape sunt cele mai sigure din lume şi nu afectează mediul. Rusia a alocat aproximativ 371 miliarde de ruble (11,9 miliarde de dolari) pentru distrugerea armelor chimice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.