Internațional

Rusia calcă pe urmele Greciei

Ziarul de Vrancea
21 aug 2012 798 vizualizări
Scenariul crizei elene se poate repeta şi la ruşi din cauza productivităţii mici şi a majorărilor salariale peste posibilităţile economice

Rusia riscă să repete scenariul Greciei şi să se confrunte cu o criză economică de mare amploare, din cauza faptului că salariile înregistrează o creşterea mult mai mare decât productivitatea muncii, potrivit publicaţiei Noviie Izvestia. Salariul mediu din Rusia a crescut cu 16,3% în iulie, faţă de intervalul similar de anul trecut, în timp ce avansul din ianuarie-iulie a fost de 15,2%, ceea ce arată o creştere accelerată a retribuţiilor, a declarat Maria Ivanova, analist la Economic Expert Group. "Este un avantaj pentru forţa de muncă, dar un semnal alarmant pentru economie. Creşterea salariilor nu este susţinută de evoluţii pozitive în economice. În acest caz mă refer la creşterea productivităţii, care este mult mai mică, de 6% pe an", a arătat Ivanova. Ea a precizat că acest decalaj a existat şi înainte de criză.
Experţi internaţionali, inclusiv de la Bank of America şi FMI, au semnalat deja această problemă, avertizând că creşterea rapidă a salariilor este un semn de supraîncălzire a economiei, care conduce şi la inflaţie mai mare.
Studiile au arătat că Rusia a fost lider în rândul ţărilor dezvoltate şi nou-industrializate din Asia, în perioada 2004-2011, atât în privinţa majorărilor salariale în industria prelucrătoare, de patru ori exprimată în dolari, cât şi a creşterii generale a costului forţei de muncă, care a avansat de peste două ori.
Rusia este urmată de Italia şi Spania, unde salariile au crescut în acelaşi interval cu 26%, respectiv 31%, în timp ce costul forţei de muncă a avansat cu 22%, respectiv 14%, a spus Mironov.
"Rusia nu are datorii atât de mari ca Grecia, dar pot afirma că ne aflăm într-o fază timpurie, traversată de statul elen cu câţiva ani înainte de declaşarea crizei", a mai spus economistul. El a arătat că grecii reduc acum salariile, urmărind o creştere mai rapidă a productivităţii decât a retribuţiilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.