Internațional

Cum a "sărbătorit" Assange două luni de la mutarea sa în Ambasada Ecuadorului

Ziarul de Vrancea
19 aug 2012 478 vizualizări
Julian Assange le-a vorbit timp de zece minute susţinătorilor săi, fără riscul de a fi arestat, de la un balconul al clădirii Ambasadei Ecuadorului, chiar deasupra capetelor poliţiştilor postaţi la intrare, care doreau să îl reţină.

Preşedintele ecuadorian Rafael Correa a denunţat sâmbătă "ameninţările grosolane" ale Marii Britanii în legătură cu posibilitatea ca poliţia britanică să intre în ambasada Ecuadorului la Londra pentru a-l aresta pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, care s-a refugiat în acest loc. "Niciodată, cel puţin cât eu voi fi preşedinte, Ecuadorul nu va accepta ameninţări ca cele proferate de Marea Britanie în această săptămână într-un mod total grosolan, lipsit de respect şi inacceptabil", a declarat Correa.
Anterior, ministrul ecuadorian de Externe, Ricardo Patino, declara că există în continuare riscul la poliţia britanică să intre în ambasada Ecuadorului la Londra pentru a-l aresta pe Julian Assange. "Ameninţarea persistă, deoarece nu a existat nicio negare a acestei ameninţări", a afirmat şeful diplomaţiei ecuadoriene într-o declaraţie publicată pe site-ul oficial al guvernului de la Quito.
Miercuri, cu o zi înaintea anunţului făcut de Ecuador că îi va acorda azil ciber-militantului australian, Ecuadorul a precizat că a fost informat de autorităţile britanice de posibilitatea ca Julian Assange, care ar trebui extrădat în Suedia, să fie arestat în ambasada ecuadoriană. Totuşi, o zi mai tarziu, Londra a dat asigurări la cel mai înalt nivel că nu se pune problema unei intruziuni în ambasadă.
Julian Assange a cerut şi obţinut azil politic din partea Ecuadorului pentru a se sustrage extrădării de către Marea Britanie în Suedia, unde este acuzat de agresiune sexuală şi viol. Fondatorul WikiLeaks se teme că, după o extrădare în Suedia, ar fi trimis ulterior în SUA pentru a răspunde acuzaţiilor de spionaj după divulgarea de către site-ul său a 250.000 de documente diplomatice secrete americane.
Ieri, Julian Assange şi-a făcut apariţia la balconul ambasadei, pentru prima oară de când s-a refugiat în acest sediu, în urmă cu exact două luni, şi a cerut Statelor Unite să "pună capăt vânătorii de vrăjitoare" împotriva WikiLeaks. El a mulţumit tuturor celor care l-au ajutat, în special statului sud-american care i-a acordat azil politic.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.