Internațional

Naţionalişti chinezi şi japonezi se războiesc pe cateva insuliţe

Ziarul de Vrancea
19 aug 2012 625 vizualizări
Revendicate de ambele ţări, micul arhipelag are valoare strategică,dar şi economică - dată fiind bogăţia piscicolă a apelor şi a presupuselor resurse de hidrocarburi

O flotilă de circa 20 de ambarcaţiuni japoneze a ajuns ieri în apropierea insulelor Senkaku pentru a reafirma suveranitatea Japoniei asupra acestui arhipelag revendicat de Beijing. Flotila, care transportă circa 150 de persoane (parlamentari, militanţi naţionalişti), a ajuns în zori în faţa insulei Uotsurijima, principala insulă din acest mic arhipelag numit Diaoyu de China, unde au debarcat pentru a arbora steagul nipon, a canta imnul ţării şi a lua parte la un picnic.
Expediţia a pornit sâmbătă seară de pe insula japoneză Ishikagi, situată în sudul extrem al Japoniei, spre arhipelagul Senkaku, situat la 200 de km de coastele Taiwanului, în Marea Chinei de Est. "Vreau să arătăm comunităţii internaţionale că aceste insule sunt ale noastre. Este viitorul Japoniei în joc", a declarat înainte de plecare Kenichi Kojima, un ales local din regiunea Kanagawa, în apropiere de Tokyo.
Beijingul a cerut ferm Japoniei "să înceteze imediat orice acţiune care aduce atingere suveranităţii sale teritoriale". Ieri, mai multe manifestaţii de protest de mică amploare au avut loc în oraşe mari din China.
Tensiunea dintre Beijing şi Tokyo legată de arhipelag s-a amplificat săptămâna trecută, după ce Japonia a expulzat 14 militanţi pro-chinezi care participaseră miercuri la o debarcare în arhipelagul Senkaku, unde au ridicat un drapel chinez. Pentru acţiunea lor, activiştii pro-chinezi au ales simbolica dată de 15 august, ziua capitulării Japoniei în 1945.
În afara valorii strategice, acest arhipelag nelocuit reprezintă şi o miză economică: apele din jur sunt un bogat bazin piscicol, şi ar putea ascunde hidrocarburi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.