Internațional

Zborurile ultrarapide mai întarzie. Hipersonicul a mai picat un test

Ziarul de Vrancea
16 aug 2012 654 vizualizări
rototipul s-a prăbuşit în Oceanul Pacific după ce zborul a devenit instabil

Încă un experiment eşuat: hipersonicul capabil să zboare cu mai mult de 7000 km/oră nu a trecut testul la care a fost supus de Forţele Aeriene ale SUA deasupra Oceanului Pacific. Modulul X-51 Waverider a fost lansat cu succes de către bombardierul B-52 care îl urcase la altitudinea prevăzută (15.240 de metri), dar după numai 16 secunde au apărut problemele.
Un prim reactor trebuia să propulseze prototipul X-51 la viteza Mach 4,5 (peste 5000 kilometri pe oră) timp de 30 de secunde, după care un statoreactor l-ar fi ridicat la altitudinea de 21.000 de metri şi la o viteză Mach 6 (un Mach # raportul dintre viteza unui obiect într-un fluid şi viteza sunetului în mediul respectiv). Zborul de încercare a luat însă sfârşit înainte ca statoreactorul să poată fi pus în funcţiune, a precizat sursa citată.
"Toate datele noastre au indicat că erau îndeplinite toate condiţiile pentru aprinderea reactorului, iar noi am fost optimişti în ce priveşte reuşita testului", a declarat Charlie Brink, directorul de program al proiectului. Testul prevedea un zbor de 5 minute la Mach 6, adică de şase ori mai mare decât viteza sunetului, respectiv 7.300 de kilometri la oră.
După o serie de teste cu rezultate contradictorii, a mai rămas un singur Waverider din cele patru de care dispunea la început armata americană. În pofida acestui ultim eşec, strategii Pentagonului îşi păstrează speranţa că vor putea să revoluţioneze spaţiul aerian prin lansarea avioanelor hipersonice, comparând acest pas înainte cu dezvoltarea dronelor începând din anii 1970.
Hipersonicul este văzut ca o soluţie pentru scurtarea drastică a timpului de zbor pe distanţe lungi. Astfel, se preconizează că, în viitorul apropiat, de la New York se va putea ajunge la Londra (şi invers la fel) în mai puţin de o oră.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
turnee amicale, acum 4245 zile, 11 ore, 49 minute, 10 secunde
Servicii stagii de pregatire in tara Austria pentru grupuri de soccer . impresari autorizati UEFA de <a href=http://turneefotbal.ro>turnee pentru copii</a>
Lenjerie, acum 4245 zile, 21 ore, 44 secunde
portal absolut <a href=http://www.chilotick.com>chiloti dama</a>. Aici ai parte de preturile maruntela chilotii de dama.
EYE SHADOW, acum 4246 zile, 12 ore, 59 minute, 43 secunde
<a href=http://magazin.slaromania.ro>Accesorii </a> doar la site-ul <a href=http://magazin.slaromania.ro>SLA WEBSITE</a>. website absolut cu <a citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.