Internațional

Atentatul de la Oslo putea fi prevenit, iar Breivik arestat mai devreme

Ziarul de Vrancea
13 aug 2012 624 vizualizări
Este concluzia unui raport independent despre masacrul comis în Norvegia cu un an în urmă

O comisie independentă, înfiinţată pentru a trage concluzii privind atacurile de la 22 iulie 2011 din Norvegia, critică sever munca poliţiei, apreciind că atentatul cu bombă de la Oslo ar fi putut fi evitat, iar Anders Behring Breivik ar fi putut fi arestat mai devreme. "Atacul împotriva sediului ministerelor de la 22 iulie ar fi putut fi evitat prin aplicarea eficientă a măsurilor de securitate existente", a concluzionat comisia într-un raport remis premierului norvegian Jens Stoltenberg. "O intervenţie a poliţiei era, într-adevăr, posibilă. Autorul atacurilor ar fi putut fi oprit mai devreme", a adăugat aceasta.
La 22 iulie, extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a ucis opt persoane prin detonarea unei bombe în apropierea sediului guvernului de la Oslo, apoi a ucis alte 69 deschizând focul asupra unei tabere de vară a tinerilor laburişti reuniţi pe insula Utoeya.
Poliţia norvegiană a fost sever criticată pentru presupusa ei lentoare: au trecut mai mult de trei ore între atentatul de la Oslo şi arestarea lui Breivik pe insula Utoeya, în condiţiile în care numele său era deja cunoscut de serviciile de securitate. Atacul de pe Utoeya a durat circa o oră şi un sfert, poliţia întâmpinând dificultăţi în găsirea mijloacelor pentru a ajunge pe această mică insulă situată în mijlocul unui lac, la 600 de metri de mal.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.