Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL: Ucişi de trăsnet în timp ce se rugau

Ziarul de Vrancea
12 aug 2012 492 vizualizări
Treisprezece persoane au fost ucise şi alte 15 rănite după ce un trăsnet a lovit o moschee temporară într-un mic oraş din Bangladesh, în timp ce credincioşii participau la rugăciune.

Locuitorii din satul Saraswatipur, la aproximativ 200 de kilometri nord-est de capitala Dhaka, au transformat temporar o locuinţă acoperită cu tablă şi stuf în moschee, deoarece nu se puteau deplasa la moschee din cauza inundaţiilor provocate de ploi puternice înregistrate în ultimele săptămâni. Vineri, în timp ce înăuntru erau reunite 35 de persoane pentru rugăciunea specială de Ramadan, locuinţa a fost lovită de un fulger care l-a ucis pe imam şi 12 credincioşi, a precizat poliţia. Descărcările electrice sunt frecvente în această regiune din Sunamganj, în care se află cele mai mari lacuri din ţară, în principal în timpul sezonului musonic, din iunie şi până în septembrie.

Iranul, lovit de două cutremure puternice

227 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 1380 au fost rănite în urma celor două cutremure care au zdruncinat sâmbătă după-amiază nord-vestul Iranului, potrivit bilanţului final al dezastrului. Sute de case de locuit şi clădiri au fost distruse în aproximativ 110 localităţi, a indicat un oficial iranian, preluat de agenţia oficială de presă Irna. În zona calamitată au operat zeci de echipe de salvare şi reprezentanţi ai Crucii şi Semilunii Roşii, însă acţiunile de salvare s-au încheiat ieri. Cutremurele, cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter şi, respectiv, 6 grade, au lovit regiunea la interval de 11 minute. Iranul este situat pe mai multe falii seismice importante şi a cunoscut numeroase cutremure de pământ devastatoare. Cel mai puternic seism din ultimii ani a ucis 31.000 de persoane, un sfert din populaţie, în oraşul Bam (sud) în decembrie 2003.

Un singur fulger a afectat zeci de zboruri pe un aeroport

Unica pistă a aeroportului din Taipei a fost avariată de un trăsnet sâmbătă, un incident rar care a perturbat zeci de zboruri atât la sosire, cât şi plecare în capitala taiwaneză. Un angajat a fost cel care a descoperit această groapă ovală, lungă de aproximativ 70 de centimetri şi lată de 50 de centimetri pe pistă şi care a lansat o alertă sâmbătă la ora locală 18.21 (13.21, ora României). "Douăzeci şi cinci de zboruri au fost întârziate, dintre care 20 de pe rute interne, aşteptând repararea pagubelor, care a fost finalizată către ora (locală) 20.10 (15.10, ora României)", a declarat pentru AFP un oficial din cadrul Direcţiei Aviaţiei Civile. Aproximativ 3.500 de pasageri au fost afectaţi.

Ruşii au comemorat cel mai grav accident militar postbelic

Cu 12 ani în urmă, la 12 august 2000 în timpul unor aplicaţii navale, submarinul nuclear Kursk, aparţinând Flotei ruse a Nordului, cu 118 marinari la bord, s-a scufundat în Marea Barents. Rusia nu a acceptat ajutorul propus de ţările occidentale şi a intervenit cu mare întârziere pentru recuperarea marinarilor. Nu au existat supravieţuitori în urma acestui accident survenit în timp de pace. Cauza oficială a morţii echipajului a fost desemnată explozia unei torpile în compartimentul din faţă a submersibilului. Submarinul cu propulsie nucleară s-a scufundat la 175 de km de şantierul naval Severomorsk (nord), la o adâncime de 108 metri. Kursk este un submarin nuclear din proiectul 949A "Antei" ("Oscar-2", în clasificarea NATO). Astfel de nave au următorii parametri tehnici: lungimea de 154 m, deplasamentul, 18 tone, adâncimea maximă de scufundare - 500 m, viteza de emersiune de până la 28 de noduri (aproximativ 52 km/oră, echipajul - 130 de persoane. De regulă, submersibilele din clasa Antei dispun de 24 lansatoare de rachete de croazieră "Granit" (fiecare dintre ele de 40 de ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima). Într-un documentar al France 2 se afirma că la 12 august 2000 lumea s-a aflat la un pas de al treilea război nuclear.

Cu autobuzul, direct pe fundul prăpastiei

Un autocar s-a prăbuşit sâmbătă într-o prăpastie de 76 de metri, în regiunea muntoasă Himachal Pradesh, în nordul Indiei, provocând moartea a 46 de persoane şi rănirea altor 17, au anunţat autorităţile locale. Cauzele accidentului rămân necunoscute. Accidentele de acest tip sunt frecvente în India, în special în regiunile muntoase din nord. În India se înregistrează cel mai mare număr de victime ale accidentelor rutiere, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din 2009. Accidentele sunt cauzate în special de viteză, neglijenţă şi starea precară a drumurilor, dar şi de condiţiile geografice sau meteorologice dificile.

Israelul testează un nou sistem de alerte al armatei, pe fondul ameninţărilor dinspre Iran şi Liban

Armata israeliană a anunţat ieri lansarea perioadei de testare, la nivelul întregii ţări, a unui sistem de alertă cu ajutorul SMS-urilor destinate prevenirii populaţiei în cazul atacurilor cu rachetă. Mesajele scurte, scrise în ebraică, arabă, engleză şi rusă, sunt trimise pe telefoanele mobile personale ale locuitorilor diferitelor regiuni, inclusiv la Ierusalim, Tel Aviv şi Haifa. În mesaj se spune "Comandamentul apărării pasive, test al sistemului de alertă (pe telefonul) mobil", a precizat purtatorul de cuvant al armatei într-un comunicat. Exerciţiul va dura pană joi, cand sistemul va fi testat la scara întregii ţări. Potrivit presei, acest exerciţiu este destinat să pregătească apărarea populaţiei civile de eventuale tiruri cu rachete sau mortiere lansate de către Iran sau mişcarea şiită libaneză Hezbollah, care ar putea să urmeze unui atac israelian împotriva instalaţiilor nucleare iraniene.
Cotidianul Yediot Aharonot titrează pe prima pagină că Israelul "nu este pregătit" pentru un razboi cu Iranul, relevand că "jumătate dintre israelieni nu au mască de gaze" sau că "lucrările de protecţie a clădirilor în care se află spitale vor fi terminate abia în trei ani". Ziarul Haaretz citează, la randul său, un "oficial israelian de rang înalt" care afirmă că Iranul "a înregistrat progrese în producerea şi adaptarea focoaselor nucleare" pentru rachete capabile să atingă teritoriul israelian.

Chef de nabab rus: 1,5 milioane de euro pentru aniversare


Celebrul Sting le va canta invitaţilor pe o plajă închiriată în Sardinia cu 30.000 de euro n numele sărbătoritului nu a fost făcut public

Un nabab rus va cheltui suma de 1,5 milioane de euro pentru a-şi sărbători la mijlocul lui august ziua de naştere în Sardinia, unde a rezervat o plajă pentru o cină de lux cu languste şi şampanie, în atmosfera unui concert exclusiv Sting, relatează cotidianul Unione Sarda. Concertul cântăreţului britanic ar urma să coste 400.000 de euro, potrivit Unione Sarda, care nu a precizat numele miliardarului rus. Pentru ocuparea temporară a plajei, acest turist de lux va plăti suma de 30.000 de euro societăţii municipale din Arzachena care administrează fosta Billionnaire Beach, la Capriccioli.
Contactată de către organizatori - o societate specializată în organizarea de evenimente speciale la Cannes, în Franţa -, primăria a acordat o autorizaţie excepţională, în schimbul respectării unor clauze cu privire la anumite intervale orare şi respectarea mediului.
Enormul buget al petrecerii include şi cheltuielile cu cina, inclusiv aducerea caviarului, langustelor, şampaniei îmbuteliată în sticle de 3,20 litri şi amenajării pe plajă a unui cort şi unor fântâni artificiale.
Cei 200 de invitaţi la eveniment, prevăzut pe 18 august, au început deja să sosească la bordul unor iahturi de lux şi avioane private în localităţi vecine.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.