Internațional

Israelul ar putea ataca Iranul în toamnă

Ziarul de Vrancea
10 aug 2012 812 vizualizări
Este pentru a doua oară în ultimele săptămani cand presa israeliană susţine iminenţa unui atac

Israelul ar putea ataca instalaţiile nucleare iraniene în toamnă, înaintea alegerilor din Statelele Unite, informează surse citate de ziarul Yedioth Ahronoth. Conform publicaţiei, premierul Benjamin Netanyahu şi ministrul Apărării, Ehud Barak, pledează pentru un atac împotriva Iranului în această toamnă, în pofida obiecţiilor Statelor Unite şi comandanţilor militari israelieni. Doi analişti de la Yedioth Ahronoth, Nahum Barnea şi Shimon Shiffer, notează însă că un atac împotriva Iranului în această toamnă nu este susţinut de niciun alt stat, nici măcar de preşedintele Israelului. Conform surselor citate, Netanyahu şi Barak cred că blocarea programului nuclear iranian merită orice risc, deşi experţii militari israelieni au avertizat că o astfel de operaţiune comportă riscuri majore. Temerea liderilor politici israelieni este că Administraţia Barack Obama nu va reuşi să blocheze la timp acţiunile Iranului în sensul fabricării de arme nucleare.

Algoritmul care permite identificarea sursei pentru orice tip de informaţie

Un savant susţine că a pus la punct un sistem matematic prin care poliţiştii ar descoperi criminalii iar medicii originea unor epidemii 

Un cercetător portughez de la Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) a pus la punct un sistem matematic ce permite identificarea sursei pentru orice tip de informaţie care circulă pe internet, dar şi originea epidemiilor şi chiar a atentatelor, au anunţat vineri reprezentanţii instituţiei.
Cercetătorul Petro Pinto a pus la punct un sistem "care ar putea să se dovedească un aliat preţios" pentru aceia care efectuează anchete criminale sau care caută originea unei informaţii apărute pe internet. "Graţie metodei noastre, reuşim să ajungem la sursa oricărui tip de informaţii care circulă într-o reţea şi putem să facem acest lucru monitorizând un număr restrâns de membri", a explicat Pedro Pinto.
Pentru a-şi exemplifica reuşita, savantul portughez a spus că a reuşit să îl depisteze pe autorul unui zvon care circula între 500 de membri ai unei aceleiaşi reţele, observând mesajele schimbate doar între 15 şi 20 de persoane. "Algoritmul nostru este capabil să refacă în sens invers drumul parcurs de informaţie şi să urce până la sursă", a precizat Pinto.
Cercetătorul portughez şi-a testat sistemul şi pentru a găsi originea unei maladii infecţioase în Africa de Sud. "Prin modelarea informatică a reţelelor de circulare a apei, a râurilor şi a transporturilor umane, am putut să găsim locul unde au fost declarate primele cazuri", a explicat Pedro Pinto.
Cercetătorul şi-a testat sistemul şi pe comunicaţiile telefonice asociate cu pregătirea atentatelor din 11 septembrie 2011. "Reconstruind reţeaua acestor terorişti doar pe baza informaţiilor apărute în presă, sistemul nostru ne-a oferit trei suspecţi potenţiali, dintre care unul era chiar liderul dovedit al acelor atacuri, potrivit anchetei oficiale".
Detaliile despre acest algoritm special au fost publicate vineri în revista Physical Review Letters.

Raport american alarmant

Preşedintele SUA, Barack Obama, a primit joi un nou raport al serviciilor de informaţii care confirmă că Iranul a înregistrat progrese rapide şi semnificative în scopul fabricării de arme nucleare. Conform postului CBS, raportul american ar fi o confirmare a estimărilor serviciilor de informaţii israeliene, care susţin că Iranul se apropie de capacităţile pentru a fabrica arme atomice. Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a confirmat, într-un articol publicat în ziarul Haaretz, că Barack Obama a primit o nouă "evaluare" a Serviciilor naţionale de informaţii americane care "împărtăşeşte ipoteza Israelului că Iranul a înregistrat progrese surprinzătoare şi semnificative în demersurile de a fabrica arme nucleare".
Săptămâna trecută, Efraim Halevy, fost director al Serviciului israelian de informaţii externe (Mossad), sugera că Israelul ar putea ataca instalaţiile nucleare iraniene în următoarele 12 săptămâni.
Administraţia Barack Obama exercită presiuni intense asupra Israelului pentru a nu iniţia raiduri aeriene împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, Washingtonul argumentând că sancţiunile economice impuse regimului de la Teheran dau rezultate, încetinind programul nuclear.

Prototipul unui modul spaţial produs de NASA s-a prăbuşit spectaculos

Morpheus, prototipul unui mic modul spaţial produs de NASA pentru a coborî pe Lună şi pe alte planete, a luat foc, joi, în timpul zborului de testare şi s-a prăbuşit cuprins de flăcări, fără a face răniţi la sol. "Vehiculul produs în cadrul proiectului Morpheus a decolat cu bine, dar apoi a suferit o avarie la o componentă informatică, iar acest fapt l-a împiedicat să se stabilizeze în aer", au explicat reprezentanţii NASA.
Prăbuşindu-se pe sol, modulul Morpheus a luat foc şi a explodat, dar incendiul a fost repede stăpânit de pompierii de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida, unde s-a produs accidentul. "Inginerii noştri studiază acum datele obţinute în timpul testului", afirmă agenţia spaţială americană, potrivit căreia "eşecuri precum acesta sunt prevăzute încă dinainte de organizarea testelor şi ele fac parte din procesul necesar pentru dezvoltarea unui vehicul complex care urmează să zboare în spaţiu".
Morpheus este un mic vehicul spaţial, conceput pentru a transporta până la 500 de kilograme de materiale pe Lună, a anunţat NASA. Potrivit Reuters, proiectul Morpheus reprezintă un parteneriat între NASA şi compania privată Armadillo Aerospace, care doreşte să construiască vehicule suborbitale reutilizabile, capabile să decoleze şi să aterizeze vertical.
NASA, care a cheltuit aproximativ 7 milioane de dolari pe acest proiect în ultimii doi ani şi jumătate, este extrem de interesată de dezvoltarea unor tehnologii care să permită trimiterea de vehicule de tip cargo pe Lună şi alte misiuni spaţiale viitoare care vor trece dincolo de orbita terestră.

Casa unor prostituate romance din Italia, atacată cu sticle incendiare

Persoane rămase neidentificate au atacat cu sticle incendiare locuinţa unor dame de companie românce din oraşul italian Vicenza (nord-est), informează presa locală. Conform publicaţiei Il Giornale di Vicenza, atacul a avut loc în cursul nopţii de joi spre vineri. Agresorii au aruncat două sticle incendiare, una spre balconul locuinţei româncelor, iar alta spre maşina acestora. Clădirea nu a suferit daune majore, dar maşina celor două dame de companie românce a ars aproape în totalitate. Autorităţile italiene au declanşat o investigaţie în acest caz.

Avocatul criminalului de la cinematograf invocă o "boală mentală"

Avocatul lui James Holmes, presupusul autor al atacului armat soldat cu 12 morţi într-un cinematograf din Aurora (Colorado, vest) pe 20 iulie, a evocat joi, în faţa unui tribunal federal, o eventuală "boală mentală" a clientului său.
Biroul procurorului şi avocatul lui James Holmes au dezbătut oportunitatea unui acces public la documente din cadrul anchetei, primul dorind păstrarea confidenţialităţii, hotărâtă de către judecător în timpul unei audieri precedente, cel de al doilea reclamând divulgarea lor. "Nu putem să începem să evaluăm boala mentală a domnului Holmes atât timp cât nu avem aceste informaţii", a declarat Dan King, care a folosit expresia "boală mentală" în alte două rânduri în cursul audierii, lucru care sugerează că ar putea pleda în acest sens.
Tânărul, în vârstă de 24 de ani, este acuzat că a ucis 12 persoane şi a rănit alte 58 într-o sală aglomerată a unui cinematograf din Aurora în timpul unei proiecţii de noapte a filmului "The Dark Knight rises", ultimul din seria "Batman". Împotriva lui James Holms au fost formulate 142 de capete de acuzare, dintre care 24 de crimă. El a intrat joi în tribunal încătuşat şi escortat de trei poliţişti, având părul vopsit portocaliu aprins, ca la audierile precedente. Holms nu a făcut nicio declaraţie

Diabeticii cu greutate normală mor mai des decat cei supraponderali


Rata mortalităţii la diabeticii de tip 2 cu o greutate normală este mai mare decât cea a persoanelor cu aceeaşi boală şi care sunt supraponderali sau obezi, relevă un studiu apărut marţi în publicaţia de specialitate Journal of the American Medical Association (JAMA). Potrivit acestui studiu, diabeticii cu o greutate normală au o rată a mortalităţii generală, care nu rezultă din cauze cardio-vasculare, mult mai mare decât cea a diabeticilor supraponderali sau obezi. Adulţii cu greutate normală care suferă de diabet de tip 2 au fost puţin studiaţi de medicină, deoarece boala afectează în primul rând persoanele obeze. În cadrul acestui studiu, circa 10% din participanţii diabetici aveau o greutate normală. Greutatea în exces este un factor de risc important în dezvoltarea diabetului, însă şi factorii familiali, etnicitatea şi vârsta pot juca un rol, subliniază autorii cercetării. "Este posibil ca o predispoziţie genetică să explice de ce acest subgrup al populaţiei prezintă un risc deosebit de ridicat de mortalitate şi diabet", explică dr Mercedes Carnethon de la Universitatea Northwestern, principalul autor al acestui studiu.
Cercetătorii au analizat datele provenite din cinci studii şi au identificat 2.625 de bărbaţi şi femei, toţi americani, de peste 40 de ani şi care suferă de diabet de tip 2.

Femeile grăsuţe atrag atenţia bărbaţilor stresaţi

Bărbaţii stresaţi le consideră pe femeile supraponderale sau chiar obeze a fi mai atractive, spre deosebire de bărbaţii care sunt relaxaţi, conform unui nou studiu, transmite LiveScience.
Această concluzie confirmă şi studiile anterioare care au demonstrat că în situaţii de criză, când resursele sunt rare, oamenii preferă parteneri mai voluminoşi, probabil pentru că greutatea în plus indică faptul că aceştia au acces constant la surse de hrană. În cazul femeilor, spre exemplu, subponderabilitatea poate însemna o dificultate crescută în a rămâne gravidă şi a menţine o sarcină până la capăt.
Psihologul Viren Swami de la University of Westminster, din Londra, şi colegul său, Martin Tovee de la Newcastle University, au convins 81 de bărbaţi să participe la un experiment. Aceştia au fost împărţiţi în două grupuri, iar unul dintre grupuri a fost supus unei situaţii stresante, în timp ce celălalt grup a fost lăsat să se relaxeze. După această etapă, bărbaţi din ambele grupuri au fost chemaţi să se pronunţe cu privire la gradul de atractivitate al diferitelor femei din nişte fotografii, femei care variau de la subponderale până la obeze.
Rezultatele au indicat că bărbaţii supuşi situaţiei stresante au dat note mai mari femeilor mai voluminoase decât bărbaţii relaxaţi. Aceste concluzii indică faptul că gradul de atractivitate al unei femei nu poate fi scos din contextul vieţii de zi cu zi a bărbatului chemat să-l aprecieze. Rezultatele pot contribui la explicarea diferenţelor culturale dintre standardele de frumuseţe acceptate de diferitele comunităţi umane.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.