Internațional

Meduzele ucid de zece ori mai mulţi oameni decât rechinii

Ziarul de Vrancea
10 aug 2012 3979 vizualizări
În pofida gurii sale impresionante, rechinul ucide de zece ori mai puţini oameni decât meduzele, arată specialiştii, care spun că psihoza vis-a-vis de rechini nu are legătură cu numărul de atacuri din lume.

În ultimii zece ani au fost înregistrate anual între 50 şi 100 de atacuri ale rechinilor împotriva oamenilor, soldate în medie cu mai puţin de 10 morţi, anunţă International Shark Attack File, referinţa statistică în domeniu. "Meduzele, de exemplu, ucid cam 100 de persoane în fiecare an, chiar dacă este mai puţin spectaculos să te pişte o meduză decât să te măcelărească un rechin", spune Robert Calcagno, director general al Institutului şi Muzeului oceanografic din Monaco. Din punct de vedere strict statistic, rechinii sunt mai puţin periculoşi chiar şi decât elefanţii, care "ucid 600 de persoane pe an", scorpionii (5.000 de decese) sau şerpii (100.000), adaugă el.

În fiecare an sunt capturaţi pană la 70 de milioane de rechini

Atacurile rechinilor sunt în prezent de două ori mai numeroase decât în anii 1980. În insula Reunion, unde de un an au loc tot mai multe atacuri şi unde un surfer a murit în luna iulie, rechinii buldog şi rechinii tigru sunt în atenţia autorităţilor, care au cerut luni capturarea a circa 20 de animale în cadrul unui pescuit cu caracter ştiinţific. Specialiştii în rechini apreciază că extinderea practicării surfingului şi a sporturilor nautice ar explica creşterea numărului atacurilor la nivel mondial. Scăderea numărului peştilor din cauza pescuitului excesiv i-ar putea face pe rechini să-şi caute hrana în locuri în care nu ajungeau până acum. Dar şi efectivele de rechini sunt în scădere în urma pescuitului excesiv - în fiecare an sunt capturaţi între 30 şi 70 de milioane de rechini -, care satisface cererea asiatică de aripioare, considerate în mod greşit un afrodisiac. Unele specii sunt chiar ameninţate cu dispariţia, ceea ce constituie o problemă pentru viitorul oceanelor, pentru că "rechinii sunt indispensabili ecosistemelor marine", arată Philippe Vallette, director general al Centrului Mării "Nausicaa". "Dacă dispar, nu-şi mai fac treaba de prădători de vârf, care mănâncă prădătorii de sub ei", modificând profund echilibrul mediului peste care domneau, explică oceanograful.
Pentru combaterea psihiozei anti-rechini, cercetătorul consideră că animalul trebuie studiat mai bine, deoarece se ştiu încă puţine lucruri despre comportamentul rechinilor. Ar trebui informaţi şi surferii în privinţa momentelor zilei şi a condiţiilor de turbiditate a apei care trebuie evitate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.