Internațional

Papagalii, la fel de inteligenţi ca un copil de 3 ani

Ziarul de Vrancea
8 aug 2012 1164 vizualizări
Papagalii pot găsi hrana atât urmărind indiciile oferite de cercetători cu privire la locaţia acesteia, dar şi în absenţa acestor indicii, o abilitate care ţine de inteligenţă şi era considerată ca fiind caracteristică doar oamenilor şi celorlalte primate mari, conform unui nou studiu, transmite LiveScience.

În cadrul studiului, cercetătorii au testat inteligenţa papagalilor africani gri scuturând atât cutii goale, cât şi cutii în care se afla hrană, astfel încât păsările să poată auzi hrana lovindu-se de pereţii cutiei. Pentru a ajunge la hrană, papagalii trebuiau să înţeleagă faptul că lipsa oricărui zgomot însemna şi absenţa hranei. Această abilitate cognitivă începe să fie manifestă la copiii abia în jurul vârstei de 3 ani. "Rezultatele studiului indică faptul că papagalii africani gri au un anumit nivel de înţelegere a cauzalităţii şi se pot folosi de această capacitate pentru a explora mediul," a comentat Christian Schloegl, cercetător la Universitatea din Viena.
În cadrul studiului, papagalii au fost puşi în faţa a două cutii opace, una dintre ele conţinând nişte nuci, în timp ce cea de-a doua a fost lăsată goală. Apoi, cercetătorii au scuturat ambele cutii, astfel încât papagalii să poată auzi nucile din interiorul uneia dintre ele. Papagalii au identificat de fiecare dată cutia cu nuci, asociind zgomotul produs cu existenţa hranei. Rezultatele acestui experiment au fost prezentate pe larg în ultimul număr al revistei Proceedings of the Royal Society B. "Cea mai importantă concluzie este că inteligenţa superioară nu este unică în natură. Capacităţi cognitive comparabile au evoluat de mai multe ori şi la specii foarte diferite, aşa cum ar fi primatele, păsările sau delfinii", a precizat Schloegl.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
relu, acum 4249 zile, 9 ore, 47 minute, 19 secunde
E atat de tanar Nini Sapunaru ? Seful sau,lipoveanul cu ochi de inecat,poreclit mai nou "a' lu' cacarau" cred ca-i mai tinerel.Are mintea unui.....papagal de 2 ani si oleaca.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.