Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL: Berlinul, sceptic cu privire la o aderare rapidă a României la Schengen

Ziarul de Vrancea
8 aug 2012 501 vizualizări
Dacă Bulgaria are mai degrabă probleme tehnice, România s-ar fi angajat pe "o cale politică îndoielnică", susţine ministrul german de Interne

Ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich şi-a exprimat îndoiala cu privire la o aderare apropiată a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, într-un interviu publicat ieri. "Se poate ca anularea prevăzută a controalelor pe aeroporturi şi în porturi să fie întârziată în continuare", a declarat ministrul pentru cotidianul regional german Hamburger Abendblatt, adăugând că "nu vede pentru mult timp (de-acum înainte) deschiderea frontierelor terestre". "Din nefericire, evoluţia din Bulgaria nu este atât de avansată pe cât puteam spera. România se angajează pe o cale politică îndoielnică. Trebuie să ne uităm, desigur, în cadrul unei aderări a unei ţări la Spaţiul Schengen la situaţia cu privire la statul de drept", a precizat Hans-Peter Friedrich.
În septembrie, UE urmează să analizeze din nou aderarea acestor două ţări la Spaţiul Schengen fără frontiere, după cinci ani de la aderarea lor la Uniune, pe 1 ianuarie 2007. La 18 iulie, Comisia Europeană (CE) a criticat dur România, îndemnând-o să restabilească de urgenţă statul de drept, dar şi Bulgaria, pe care a încurajat-o să respecte mai bine independenţa judecătorilor şi să lupte mai serios împotriva corupţiei la nivel înalt.

Un general rus care oferea consultanţă lui Al-Assad a fost ucis la Damasc

Gruparea disidentă Armata Siriană Liberă susţine că a ucis un general rus care oferea consultanţă militară regimului de la Damasc, un aliat al Moscovei, conform postului Al-Arabiya. Potrivit Armatei Siriene Libere, formată din dezertori, generalul rus Vladmir Petrovic Kojai era unul dintre consilierii ministrului sirian al Apărării, ucis şi el la Damasc în urmă cu o lună. Generalul rus a fost omorât recent, într-un schimb de focuri care a avut loc la periferia Damascului între agenţii săi de securitate şi membri ai Armatei Siriene Libere. Insurgenţii sirieni susţin că prezenţa generalului rus reprezintă o dovadă în plus a susţinerii pe care Moscova o oferă regimului Bashar Al-Assad.
Rusia şi China au blocat în Consiliul de Securitate ONU toate proiectele de rezoluţie care prevedeau impunerea de sancţiuni regimului sirian. Statele occidentale acuză Rusia că încurajează menţinerea la putere a preşedintelui Bashar Al-Assad, în contextul în care protestele violente, acţiunile de reprimare şi confruntările armate dintre forţele opoziţiei şi serviciile de securitate siriene s-au soldat până acum cu aproximativ 20.000 de morţi.
Rusia menţine o bază militară strategică în portul sirian Tartus, situat la Marea Mediterană.

Zeci de morţi după ce un autocar a căzut într-o prăpastie, în India

Cel puţin 31 de persoane au murit şi alte 27 au fost grav rănite după ce un autocar supraîncărcat a căzut într-o prăpastie, în India, anunţă autorităţile locale. Potrivit primelor rezultate ale anchetei, şoferul a pierdut controlul asupra vehiculului din cauza vremii nefavorabile, iar autocarul, în care se aflau 58 de persoane, a căzut într-o prăpastie. Accidentul s-a produs ieri dimineaţă într-o zonă muntoasă din statul indian Meghalaya.

Români, suspectaţi de violarea unei italience

Doi români au fost arestaţi la Milano sub acuzaţia că ar fi sechestrat-o şi violat-o pe o tânără italiancă de origine elveţiană, scrie Corriere della Sera.
Profitând de faptul că tânăra în vârstă de 21 de ani are probleme psihice, românii au convins-o să urce la ei în maşină, în zona gării Cadorna din Milano. Românii, în vârstă de 24 şi 36 de ani, au condus-o pe femeia de origine elveţiană într-o zonă pustie şi au violat-o în mod repetat, după care au abandonat-o, furându-i telefonul mobil. Victima a fost găsită de câţiva trecători care au alertat autorităţile italiene. Românii au fost localizaţi graţie telefonului victimei, fiind arestaţi sub acuzaţia de sechestrare de persoane, viol şi furt calificat.

Bulgaria face o hartă a ghetourilor ţigăneşti

Autorităţile bulgare execută un proiect finanţat cu fonduri europene în vederea creării unor hărţi cu ghetourile locuite de cele mai marginalizate comunităţi de romi din ţară. Proiectul, finanţat prin Proiectul Operaţional european pentru Resurse Umane şi Dezvoltare urmează să fie finalizat în octombrie 2013, a anunţat Valentina Simeonova, adjunctul ministrului Muncii.
În total, 700 de cenzori din cadrul a şase instituţii guvernamentale centrale, municipalităţi şi organizaţii nonguvernamentale (ONG) vor studia distribuţia geografică a acestei minorităţi marginalizate, pe teritoriul a 264 de municipalităţi din ţară. Culegerea acestor infromaţii urmează să ajute autorităţile bulgare să propună politici mai bune de integrare a romilor în domeniul educaţiei, ocupării forţei de muncă, sănătăţii, dar şi în sfera socială. Marginalizarea membrilor comunităţii romilor - inclusiv segregarea la scară largă a unor ghetouri de romi sau ocuparea ilegală a unor proprietăţi de către membri ai acestei minorităţi - rămâne în continuare una dintre cele mai grave probleme publice a Bulgariei.

A pledat vinovat pentru a nu fi executat

Autorul atacului armat din Tucson (Arizona, vestul SUA) din ianuarie 2011, soldat cu moartea a şase persoane şi rănirea gravă a democratei Gabrielle Giffords, fostă membră a Camerei Reprezentanţilor, a pledat marţi vinovat în faţa unui tribunal federal. În schimbul recunoaşterii vinovăţiei, Jared Loughner, în vârstă de 23 de ani, va scăpa de pedeapsa capitală şi va fi încarcerat pe viaţă, fără posibilitate de eliberare condiţionată sau apel, potrivit biroului procurorului. Avocatul lui Loghner a declarat că acesta a acceptat să pledeze vinovat "în cunoştinţă de cauză şi din voinţă proprie".
Judecătorul federal, Larry A. Burns, a declarat că Jared Loughner este apt să înţeleagă acuzaţiile aduse împotriva lui şi este apt să fie judecat, după ce a urmat un tratament psihiatric, la cererea justiţiei, timp de peste un an.
Şase persoane, între care un judecător federal şi o fetiţă în vârstă de nouă ani au fost ucişi de Jared Loughner, în Tucson, Arizona, pe 8 ianuarie 2011. El a deschis atunci focul într-o zonă a unui centru comercial unde Giffords participa la o reuniune politică.

Mierea de albine, cel mai eficient remediu contra tusei la copii

O linguriţă de miere înainte de culcare constituie cel mai eficient medicament împotriva tusei la copii, susţine o echipă de experţi israelieni, la capătul unui studiu în care au fost implicaţi 300 de micuţi cu infecţii ale gâtului, între care a prevalat tusea. Copiii care au participat la experiment au fost împărţiţi în patru grupe, fiindu-le administrate 10 grame de miere, după cum urmează - miere de eucalipt, miere de citrice, miere de cimbrişor şi placebo. În final, studiul a arătat că acei copii cărora le-a fost administrată câte o linguriţă de miere înainte de somn, tuşeau mai puţin în decursul nopţii şi astfel dormeau mai liniştit. Spre deosebire de siropurile de tuse, mierea de albine nu are efecte secundare adverse. Cu toate acestea, ea nu poate fi administrată copiilor sub un an, din cauza riscului de botulism.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.