Internațional

Mai puţine victime civile în Afganistan

Ziarul de Vrancea
8 aug 2012 544 vizualizări
Numărul victimelor civile ale conflictului din Afganistan a scăzut în acest an pentru prima dată în ultimii 5 ani, după mai mult de un deceniu de conflict şi în condiţiile în care coaliţia NATO condusă de Statele Unite ale Americii intenţionează să părăsească ţara până la sfârşitul anului 2014.

Cu toate acestea conflictul nu s-a redus în intensitate, NATO dezvăluind recent o creştere a numărului de atacuri atribuite rebelilor talibani, în timp ce incidentele sunt în creştere în jurul capitalei Kabul. Conform unui studiu publicat ieri de misiunea ONU în Afganistan (Unama), 1.145 de persoane au fost ucise şi 1.954 rănite între 1 ianuarie şi 30 iunie 2012, adică 3.099 de victime, faţă de 3.654 - dintre care 1.510 persoane ucise - în prima jumătate a anului 2011 - o scădere cu 15% de la un an la altul. "Aceasta este prima dată când asistăm la un declin constant al numărului victimelor civile. Acesta inversează tendinţa de creştere observată în ultimii cinci ani", a declarat James Rodehaver, şeful departamentului pentru drepturile omului din Unama.

A scăzut şi numărul pierderilor suferite de NATO

Forţele antiguvernamentale, conduse de talibani, sunt responsabile pentru 80% din aceste cazuri de decese şi vătămări, faţă de 10% atribuite forţelor proguvernamentale (armata şi poliţia afgană, ajutate de coaliţia NATO), restul de 10% dintre cazuri fiind incerte. O treime din pierderi sunt atribuite exploziilor minelor artizanale, arma preferată a talibanilor, în timp ce femeile şi copiii reprezintă 30% dintre victime (925 morţi şi/sau răniţi), conform raportului. Unama estimează că numărul persoanelor care s-au deplasat în teritoriu din cauza conflictului este de 114.900, cu 14% în plus într-un an.
Numărul victimelor forţelor afgane şi străine s-a redus de asemenea mult - cu 25% de la un an la altul - scăzând de la 255 morţi şi 138 răniţi în primele şase luni ale anului 2011 la 165 de morţi şi 131 răniţi în 2012.
Forţa internaţională a NATO din Afganistan (Isaf) a înregistrat şi ea mai puţine pierderi: numărul soldaţilor străini morţi la sfârşitul primului semestru a scăzut de la 282 în 2011 la 220 în acest an, potrivit site-ului independent icasualties.org.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.