Internațional

Mozaic international: Guvernul britanic renunţă la reforma Camerei Lorzilor

Ziarul de Vrancea
6 aug 2012 456 vizualizări
Decizia reprezintă o ruptură puternică între membrii coaliţiei la guvernare, conservatori şi liberal-democraţi, ultimii fiind mari susţinători ai proiectului

Vicepremierul britanic Nick Clegg a anunţat ieri retragerea controversatului proiect de reformă a Camerei Superioare a Parlamentului, Camera Lorzilor, în cadrul unei conferinţe de presă.
Reforma, faţă de care liberal-democraţii erau extrem de ataşaţi, făcea parte din acordul de coaliţie dintre Partidul Liberal-Democrat al lui Nick Clegg şi conservatorii premierului David Cameron.
Nick Clegg a anunţat ieri că David Cameron l-a informat că "un număr insuficient de deputaţi conservatori" sunt dispuşi să voteze reforma. Abandonarea proiectului reprezintă o "ruptură" a acordului de coaliţie, a afirmat şeful liberal-democraţilor, care a anunţat că, în contrapartidă, deputaţii "lib-dem" nu vor vota proiectul de redefinire a circumscripţiilor electorale dorit de conservatorii lui David Cameron. El a precizat însă că partidul său nu va părăsi guvernul de coaliţie. "Partidul Conservator nu şi-a onorat angajamentul de a aplica reforma Camerei Lorzilor şi, în consecinţă, o parte a acordului nostru de coaliţie a fost ruptă", a spus Nick Clegg despre cea mai mare umilinţă a liberal-democraţilor de când au acceptat să formeze în 2010 o coaliţie cu Partidul Conservator al lui Cameron. "O coaliţie funcţionează în respect mutual. Este un acord reciproc. Aşadar, i-am spus premierului că atunci când Parlamentul ar urma să se pronunţe asupra redefinirii circumscripţiilor pentru alegerile din 2015, îmi voi sfătui partidul să se opună", a precizat Clegg.
Proiectul de reformă a Camerei Lorzilor a provocat la începutul verii o veritabilă frondă a unei părţi a deputaţilor conservatori care consideră proiectul inoportun, într-un moment în care ţara are alte urgenţe, în special economice, sau care se tem că o Cameră Superioară formată prin vot ar aduce atingere prerogativelor Camerei Comunelor. Reforma prevede ca numărul total al membrilor Camerei Lorzilor să scadă de la 826 la 450 şi ca 80% dintre ei să fie aleşi.

Romney îi reproşează lui Obama că nu recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului

SUA recunoaşte Tel Aviv drept capitală a statului evreu

Mitt Romney, adversarul republican al lui Barack Obama în alegerile prezidenţiale americane de la 6 noiembrie, i-a reproşat preşedintelui în exerciţiu faptul că "refuză să recunoască Ierusalimul" drept capitală a Israelului, într-un spot de campanie difuzat duminică. Conţinând imagini din cursul recentei vizite a candidatului republican în Israel, spotul de campanie subliniază că preşedintele Obama nu a efectuat nicio vizită în această ţară. "Mitt Romney va fi un alt fel de preşedinte, un lider puternic, care îşi susţine aliaţii", comentează vocea din fundalul clipului. Fostul guvernator al statului Massachusetts a insistat duminică, într-un mesaj postat pe Twitter, că "În aproape patru ani de preşedinţie, Barack Obama nu a vizitat Israelul. Avem nevoie de un lider care să îşi susţină aliaţii". Mesajul conţinea şi un link spre clipul de campanie. Mitt Romney se poziţionează astfel împotriva poziţiei Statelor Unite, care nu recunosc în mod oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului. Ambasada americană, ca de altfel toate ambasadele ţărilor care au trimis reprezentanţi în Israel, se află la Tel Aviv.
Într-o vizită efectuată la sfârşitul lui iulie în acest oraş, candidatul republican a suscitat furia palestinienilor - care consideră Ierusalimul de Est drept capitala viitorului lor stat - după ce a prezentat oraşul drept "capitala" Israelului. Un purtător de cuvânt al Casei Albe aprecia ieri că Romney ar trebui să explice "mai bine" acest lucru. Josh Earnest sublinia, în plus, că poziţia enunţată de către candidatul republican este contrară celei a Statelor Unite, atât în cursul mandatelor unor preşedinţi democraţi, cât şi ale unor preşedinţi republicani.

O femeie pilot, prinsă beată în cand se pregătea să decoleze

O femeie pilot din cadrul companiei australiene Qantas care se pregătea să decoleze cu un avion de tip Boeing 767 în timp ce se afla sub influenţa consumului de alcool, a fost suspendată.
Femeia pilot era comandantul unui avion de tip B767-300 cu destinaţia Brisbane (est), în momentul în care a fost debarcată de către autorităţile aeroportului din Sydney, alertate de către personalul de la bord, potrivit Sydney Morning Herald. Incidentul s-a produs săptămâna trecută. "Un comandant de bord (din cadrul comapniei) Qantas a fost suspendat din motive administrative", a anunţat un purtător de cuvânt al companiei. "Incidentul face obiectul unei anchete, deci ar fi inoportun să îl comentăm", a adăugat el. Surse din cadrul companiei aeriene Qantas au confirmat, totuşi, în mod neoficial, informaţiile publicate ieri de presa australiană.

Partidul extremist ungar Jobbik s-ar putea diviza

Unii membri dezamăgiţi din cadrul partidului naţionalist radical Jobbik (extrema dreaptă) părăsesc formaţiunea şi au început organizarea uneia noi, în mai multe comitate din nordul Ungariei, potrivit presei locale. Vicepreşedintele Jobbik Elod Novak a dezminţit, însă, informaţiile, subliniind că formaţiunea este mai puternică decât înainte, în pofida unui scandal recent cu privire la originile evreieşti ale unui membru marcant al partidului. Novak a calificat ideea divizării partidului drept lipsită de fundament, adăugând că "reveriile nu trebuie confundate cu realitatea".
Un purtător de cuvânt al Jobbik, Adam Mirkoczki, a declarat că nu există o "divizare majoră" în cadrul partidului, în pofida faptului că acesta a pierdut "un politician charismatic" odată cu demisia lui Csanad Szegedi, un parlamentar Jobbik, în urma dezvăluirii conform căreia una dintre bunicile sale era evreică. Potrivit Nepszabadsag, noua mişcare alcătuită din "opoziţia internă" din cadrul partidului se va plasa şi mai la dreapta acestuia.

Bashar al-Assad primeşte o lovitură puternică

Premierul sirian Riad Hijab a fugit din ţară, aceasta fiind cea mai dură lovitură împotriva regimului după 16 luni de revoltă fără precedent împotriva regimului lui Bashar al-Assad. "A fugit din ţară", a anunţat ieri în premieră Rami Abdel Rahmane, preşedintele organizaţiei nonguvernamentale (ONG) Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, după ce televiziunea de stat a anunţat că Riad Hijab a fost demis din funcţie.
Ulterior, purtătorul de cuvant său de cuvant a precizat că Riad Hijab s-a alăturat opoziţiei. Acesta ar fi luat decizia de a dezerta din cauza "crimelor de război şi genocidului" din Siria, a subliniat acesta, afirmând că premierul sirian se află într-o "locaţie sigură" împreună cu familia. Conform opoziţiei siriene, premierul şi familia lui sunt în prezent în Iordania.
Dezertarea premierului sirian Riad Hijab demonstrează "erodarea" poziţiei regimului Bashar Al-Assad, apreciază ministrul german de Externe, Guido Westerwelle.

Un nou masacru în SUA

Un bărbat înarmat a atacat credincioşi la un templu sikh duminică, la Oak Creek, în statul Wisconsin (nord), omorând şase persoane, după care a fost ucis, într-un un nou atac armat în Statele Unite. Patru persoane au fost împuşcate în interior, iar alte trei persoane au fost ucise în exteriorul unui templu din acest mic oraş cu 35.000 de locuitori de la periferia Milwaukee, la nord de Chicago. În plus, trei bărbaţi, între care şi un poliţist, au fost transportaţi în stare critică la spital. "Noi considerăm că este vorba despre un act terorist intern", a declarat şeful poliţiei locale John Edwards.
Vecinii atacatorului l-au descris ca pe un bărbat plăcut şi liniştit. Este vorba despre un bărbat alb, în vârstă de aproximativ 30 de ani, potrivit unor martori citaţi de presa locală, care a deschis focul către ora locală 10.30 (18.30, ora României) în apropierea templului.  Poliţia nu a oferit niciun indiciu cu privire la identitatea atacatorului, dar a confirmat că acesta a fost ucis de către unul dintre poliţiştii. Potrivit Milwaukee Journal Sentinel, bărbatul a început să tragă în timp ce înainta spre un preot care se afla în exteriorul templului.
Statele Unite sunt, în continuare, sub şocul atacului armat comis cu abia 15 zile în urmă într-un cinematograf din Aurora (Colorado), în care au fost ucise 12 persoane, iar alte 58 au fost rănite, pe 20 iulie.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.