Internațional

Mozaic international; Predicţiile pesimiste prezentate 1988, sunt deja depăşite

Ziarul de Vrancea
5 aug 2012 663 vizualizări
Schimbările climatice cauzate de activitatea umană sunt responsabile de frecvenţa verilor foarte călduroase, iar situaţia este deja mai rea decât ne imaginam noi acum douăzeci de ani, a avertizat cercetătorul american James Hansen într-un articol publicat sâmbătă de Washington Post.

James Hansen, director al Institutului Goddard de studii spaţiale al NASA, afirmă că predicţiile "sumbre" asupra consecinţelor creşterii constante a temperaturilor, prezentate în 1988 în faţa Senatului SUA, sunt deja depăşite. "Am o mărturisire de făcut: am fost prea optimist", a scris climatologul american, unul dintre primii oameni de ştiinţă care au avertizat în legătură cu încălzirea climatică în anii '80. "Previziunile mele în legătură cu temperatura mondială s-au adeverit. Însă nu am reuşit să studiez cu ce rapiditate creşterea medie ar urma să conducă la condiţii meteorologice extreme", a adăugat el. Pentru Hansen şi colegii săi, analiza temperaturilor mondiale în cursul ultimilor şaizeci de ani arată "o creştere surprinzătoare a frecvenţei verilor extrem de călduroase". Descriind "ramificaţii profunde problematice nu numai pentru viitorul nostru, dar şi pentru prezentul nostru", climatologul explică faptul că această analiză nu mai este bazată pe previziuni, "ci pe observaţii reale ale fenomenelor meteorologice şi temperaturilor". În opinia sa, canicula din 2003 din Europa, valul de căldură din Rusia din 2010 şi seceta care a afectat anul trecut Texasul şi Oklahoma pot fi atribuite modificărilor climatice.


Cel puţin 42 de morţi într-un atentat Al-Qaida comis în Yemen

Cel puţin 42 de persoane au fost ucise, iar alte 37 au fost rănite într-un atentat sinucigaş comis sâmbătă seara în sudul Yemenului şi atribuit Al-Qaida. Douăzeci şi patru de cadavre au fost trimise la morga spitalului Razi de Jaar, iar restul la alte trei spitale din Aden. Cei 37 de răniţi sunt internaţi în spitalele din Jaar şi Aden. Atentatul a fost comis de un kamikaze membru al reţelei Al-Qaida care a detonat centura explozivă pe care o purta.


Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, anchetat pentru corupţie

Economistul Muhammad Yunus, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2006, este anchetat în ţara natală, Bangladesh, pentru acte de corupţie şi evaziune fiscală, informează CNN. Muhammad Yunus a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2006 pentru un sistem inovator de microcreditare care avantajează persoanele sărace. Însă Guvernul de la Dhaka susţine că laureatul Premiului Nobel nu şi-a plătit impozitele în timp ce era director al Băncii Grameen. Yunus a fost dat afară de la Banca Grameen în 2011, deşi el fondase instituţia în anii 1980 şi primise recunoaşteri internaţionale pentru eforturile de creditare financiară a persoanelor sărace. Procurorii din Bangladesh susţin că Yunus, în vârstă de 72 de ani, a încălcat o lege care îi obligă pe funcţionarii publici să se pensioneze la vârsta de 60 de ani. Guvernul din Bangladesh este acuzat că încearcă să obţină controlul total asupra Băncii Grameen.


Bilanţul intemperiilor din Coreea de Nord este de cel puţin 169 de morţi

Cel puţin 169 de persoane au murit şi aproximativ 400 sunt date dispărute în Coreea de Nord în urma inundaţiilor şi alunecărilor de teren din ultimele săptămâni, conform unui nou bilanţ anunţat de agenţia oficială KCNA. Din cauza inundaţiilor, 212.200 de oameni au rămas fără adăpost, iar 65.280 de hectare de teren agricol au fost distruse. Peste 8.600 de gospodării au fost distruse în totalitate, 43.770 sunt inundate şi peste 1.400 de clădiri - şcoli, spitale, uzine - s-au prăbuşit. Bilanţul precedent al calamităţilor era de 119 morţi.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.