Internațional

Mozaic national: Destituiri la varful armatei din Belarus după un "desant" al ursuleţilor de pluş

Ziarul de Vrancea
1 aug 2012 697 vizualizări
Preşedintele i-a acuzat pe comandanţi că nu au oprit lansarea dintr-un avion a unor pliante antiregim însoţite de simpaticele jucării

Mai mulţi comandanţi militari belaruşi au fost demişi de preşedintele autoritarist Aleksandr Lukaşenko după ce un avion suedez a pătruns în spaţiul aerian al Belarusului şi a lansat ursuleţi de pluş care conţineau pliante cu texte în favoarea libertăţii, informează BBC News online. Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a fost foarte furios în urma incidentului aerian petrecut pe 4 iulie. Printr-un comunicat oficial, Preşedinţia ţării anunţă demiterea şefului Poliţiei de frontieră, generalul Igor Racikovsky, şi a comandantului Forţelor Aeriene, generalul Dmitri Pahmelkin.
Avionul, aparţinând firmei suedeze de relaţii publice Studio Total, a lansat sute de ursuleţi de pluş, pe 4 iulie, în zona capitalei belaruse, Minsk, şi a oraşului Iveneţ. Avionul a pătruns în mod neautorizat în spaţiul aerian belarus venind din Lituania. Ursuleţii conţineau pliante cu îndemnuri la libertatea de expresie şi la respectarea în general a drepturilor omului. Poliţia a arestat doi cetăţeni belaruşi suspectaţi de complicitate la această campanie.

Armata chineză va invada Bucureştiul în 2013


Ministrul Culturii, Puiu Haşotti, a anunţat ieri că România va găzdui, anul viitor, cea mai mare expoziţie cu statui din celebra Armată de teracotă din China, prezentată vreodată în ţară. "Aş vrea să vă dau o veste... poate cel mai mare eveniment pe care îl organizăm - am avut şi eu şi a avut şi directorul Muzeului Naţional de Istorie o discuţie cu doamna ambasador a Chinei şi lucrurile se îndreaptă către un final foarte fericit, foarte frumos -, la anul, România va găzdui cea mai mare expoziţie găzduită vreodată de România: expoziţia Soldaţilor din ceramică din China, împreună cu alte câteva zeci de artefacte. Bun, nu vor veni toţi 10.000, vor veni câteva zeci de statui din faimoasa armată a soldaţilor din lut, împreună cu artefacte, majoritatea din bronz, din epoca bronzului. Este cea mai spectaculoasă, cea mai mare, cea mai importantă expoziţie pe care România a cunoscut-o şi a găzduit-o vreodată. Vor trebui făcute şi investiţii în acest sens, dacă ne gândim fie numai la faptul că trebuie să achiziţionăm, din străinătate, 100 de vitrine speciale, pentru a găzdui această expoziţie este suficient. România are, însă, privilegiul - şi mulţumesc doamnei ambasador - de a găzdui această expoziţie o lungă perioadă de timp, la Muzeul Naţional de Istorie, şi va fi, din punctul de vedere al expoziţiilor din România, un eveniment cultural excepţional, nu numai pentru România, ci şi pentru Europa. Vreau să vă spun că doar România şi încă două ţări din Europa vor găzdui această expoziţie fabuloasă şi România o va găzdui cel mai mult timp", a declarat ieri Haşotti.

Bebeluş în stare gravă pentru că nu a fost alăptat

Un bebeluş de 16 zile, care nu a fost alăptat coresponzător, se află internat în stare critică la Spitalul de Copii din Iaşi, cu deshidratare acută gravă. Medicii susţin că şansele de supravieţuire ale copilului sunt minime. Bebeluşul, originar din Paşcani, a fost adus mai întâi la spitalul municipal din localitate, medicii de aici hotărând transferarea lui la Spitalul de Copii "Sfânta Maria" din Iaşi, pe fondul înrăutăţirii stării sale de sănătate. Medicii ieşeni au constatat că, pe fondul neglijenţei mamei, care nu l-a alăptat corespunzător, copilul a suferit o deshidratare acută gravă. "Pacientul a ajuns la spital cu sindrom de deshidratare acută gravă şi cu pierdere de greutate. Starea lui este extrem de gravă", a declarat medicul Elena Hanganu, purtător de cuvânt al Spitalului de Copii "Sfânta Maria" din Iaşi.
Conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi va declanşa o anchetă în acest caz.

Chinez, ţepuit la malul mării

Trei constănţeni sunt suspectaţi că i-au vândut unui cetăţean chinez 2,5 kilograme de metal comun drept aur. Ei sunt cercetaţi de poliţişti, care au făcut ieri două percheziţii domicilare în judeţul Constanţa, valoarea prejudiciului ridicându-se la 72.000 de euro.  În urma verificărilor, anchetatorii au stabilit că, în luna ianuarie a acestui an, un cetăţean chinez, cu reşedinţa în România, a cunoscut, în cursul lunii ianuarie, un bărbat din Constanţa, de la care a achiziţionat o sută de grame de aur de 24 karate, în schimbul sumei de 3.000 euro. Cu această ocazie, constănţeanul i-a spus cumpărătorului că mai deţine trei kilograme de aur de 24 karate pe care intenţionează să le vândă, iar acesta s-a arătat interesat să le cumpere. Astfel, la data de 25 februarie 2012, cetăţeanul chinez şi soţia sa s-au întâlnit într-un hotel din Bucureşti cu bărbatul respectiv, care era însoţit de un alt bărbat. Cei doi le-au oferit spre vânzare 2,5 kilograme de aur 24 karate, sub formă de granule, în schimbul sumei de 72.000 euro. Constatând că granulele erau din metal comun, la data de 2 martie, cetăţeanul chinez a sesizat autorităţile. Din investigaţiile poliţiştilor a reieşit că identitatea declinată iniţial de constănţean era falsă, el fiind identificat ca Şefchet I. (53 de ani). Bărbatul fusese însoţit la întâlnirea din luna februarie de un nepot al său, de 42 de ani, iar fiul acestuia a transportat "aurul" de la Constanţa în Bucureşti la hotel. Din cercetări, poliţiştii au stabilit că, iniţial, cei trei au prezentat într-o cutie o anumită cantitate de granule care au fost verificate la un bijutier de către soţia cetăţeanului chinez. Ulterior, la perfectarea tranzacţiei i-au înmânat acestuia un alt săculeţ cu toată aşa-zisa cantitate de aur, în realitate granulele fiind din metal comun. Cei trei constănţeni sunt cercetaţi pentru înşelăciune în convenţii cu consecinţe deosebit de grave.

CEDO a respins o acţiune a avocaţilor lui Năstase

Una dintre acţiunile la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) iniţiate de avocaţii lui Adrian Năstase a fost respinsă. Acţiunea a fost iniţiată imediat după tentativa de suicid a fostului premier din data de 20 iunie, scrie gandul.info. Avocaţii lui Adrian Năstase susţin că această acţiune a avut ca obiect aspecte procedurale. Ei au precizat că o acţiune pe fond la CEDO în cazul Năstase încă nu poate fi formulată pentru că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu a publicat motivarea sentinţei din dosarul Trofeul Calităţii prin care fostul premier a fost condamnat la doi ani de închisoare.

Blaga anunţă reconstrucţia dreptei

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a anunţat că PDL a început ieri "discuţii informale" cu Mihai Răzvan Ungureanu, Mihail Neamţu, cu preşedintele PNŢCD şi cu Adrian Papahagi în vederea unei construcţii a dreptei. Blaga a fost întrebat când vor începe negocierile şi cu cine pentru noua construcţie a dreptei. "Discuţii informale vor începe astăzi. Cu cei pe care i-aţi văzut pe scenă la toate mitingurile electorale, cu domnul Răzvan Ungureanu, cu domnul Neamţu, cu preşedintele PNŢCD, cu domnul Papahagi, cu ei vom începe", a precizat, într-o conferinţă de presă, Vasile Blaga. Mihai Răzvan Ungureanu este lider al Iniţiativei Civice de Centru-Dreapta, Mihail Neamţu al Noii Republici, iar Adrian Papagahi al Fundaţiei Creştin-Democrate.

Olimpic roman, pe urmele lui Bush şi Clinton

Câştigătorul medaliei de aur la Olimpiada Internaţională de Chimie de anul acesta, Vlad Băcăuanu, a fost admis la prestigioasa Yale University din SUA, unde au învăţat toţi preşedinţii americani din perioada 1989-2008. Pe lângă George H. W. Bush, Bill Clinton şi George W. Bush, au studiat la Yale şi alţi foşti şefi de la Casa Albă (William Howard Taft, Gerald Ford), fostul vicepreşedinte Dick Cheney şi secretarul de stat Hillary Clinton, soţia lui Bill Clinton. Şi ceilalţi trei elevi români medaliaţi la ediţia 2012 a Olimpiadei Internaţionale de Chimie vor pleca să înveţe în univeristăţi americane, întrucât ei cred că, pentru o bună pregătire, este nevoie de "un start cât mai bun", după cum au mărturisit, ieri, la o întâlnire non-formală despre concursul desfăşurat, coincidenţă, tot în SUA, la Washington.
La olimpiada de anul acesta, elevii români au câştigat patru medalii - una de aur, două de argint şi una de bronz, palmaresul fiind superior celui de anul trecut, când Româna a obţinut trei medalii de argint şi o medalie de bronz, potrivit Ministerului Educaţiei. La ediţia din 2012 a Olimpiadei Internaţionale de Chimie au participat 282 de concurenţi din 78 de ţări.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.