Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL: Cum arată o pană de curent la scară gigantică

Ziarul de Vrancea
31 iul 2012 851 vizualizări
Mai mult de jumătate din populaţia Indiei a rămas ieri fără energie electrică.Cu o zi înainte, o altă pană afectase "doar" 300 de milioane de locuitori

Aproximativ 670 de milioane de oameni din India, reprezentând mai mult de jumătate din populaţia de 1,2 miliarde a ţării, au rămas ieri fără fără electricitate din cauza unei serii de defecţiuni la sistemul energetic naţional. Potrivit Reuters, pana de electricitate se întinde din regiunea Assam, situată la frontiera dintre India şi China, până în provinciile himalayene şi deşertul Rajasthan.
În total, au fost afectate 12 state şi 670 de milioane de persoane. Metroul nu circulă în New Delhi, iar mii de persoane sunt blocate în tuneluri. De asemenea, sistemul feroviar indian este practic paralizat din cauza penelor de electricitate.
Companiile de electricitate atribuie problemele faptului că multe state consumă, pe timpul verii, o cantitate mai mare de energie decât poate suporta reţeaua naţională de electricitate.
"Reţelele din nord, nord-est si est sunt la pămant, dar lucrăm să le restaurăm rapid", a afirmat Naresh Kumar, un purtător de cuvant al reţelei electrice naţionale, Powergrid Corporation of India. "Este o criză mare. Lucrăm pentru a reface alimentarea. Numeroase state şi-au exagerat capacităţile şi acest lucru a antrenat o prăbuşire totală în nordul şi estul Indiei", a comentat un înalt oficial din Ministerul Energiei din New Delhi.
Problemele au început luni, cand nordul Indiei, unde trăiesc 300 de milioane de locuitori, a fost aruncat în haos de o pană uriaşă de curent, cea mai gravă şi cea mai mare din ultimii 11 ani. Alimentarea cu energie a fost restabilită parţial şase ore mai tarziu, dar o pană de două ori mai extinsă a survenit ieri, blocand trenuri, metrouri, semafoare şi provocand nenumărate ambuteiaje în marile oraşe.


Atentatul de la Burgas era să aibă loc la Sofia

Presupusul autor al atentatului din Burgas, soldat cu moartea a cinci turişti israelieni şi a şoferului bulgar al autobuzului, ar fi fost văzut anterior pe aeroportul din capitala bulgară, Sofia, potrivit unor martori. Potrivit cotidianului Klassa, un cuplu ar fi declarat că este dispus să coopereze pe deplin cu poliţia, insistând că l-au văzut pe bărbat la aeroportul din Sofia la 10 iulie, între orele 10.40 şi 11.20. Acesta le-ar fi atras atenţia întrucât semăna foarte mult cu una dintre cunoştinţele lor. Bărbatul avea părul lung, îşi ţinea geanta la piept, mai avea un rucsac şi purta bermude, ca şi presupusul agresor din Burgas. Acesta părea să se plimbe fără un scop anume şi fără a se apropia de vreun oficiu. După ce au văzut fotografia presupusului agresor, cei doi soţi au verificat zborurile şi au aflat că în intervalul respectiv decolau şi aterizau mai multe zboruri între Tel-Aviv şi Sofia.

Afganistanul şi-a făcut maşină de tocat dolari

Milioane de dolari din fondurile americane s-au pierdut din cauza planificării proaste şi a lucrărilor de calitate slabă pentru reconstrucţia Afganistanului, şi s-ar mai putea pierde şi alte miliarde, a apreciat un oficial de rang înalt. Raportul vizat de inspectorul general special pentru Afganistan, John Sopho, numit la sfârşitul lui mai de preşedintele Obama, subliniază de asemenea că retragerea trupelor americane care vor preda (securitatea) autorităţilor afgane va umfla factura programelor americane de ajutor. "Statele Unite riscă să piardă miliarde de dolari dacă programele de dezvoltare pe care le finanţează nu pot fi susţinute, fie de Guvernul afgan, fie de donaţii" permanente, potrivit raportului transmis Congresului. "După cum arată raportul, în pofida unui deceniu de lupte şi conflicte - şi peste 89 de miliarde de dolari alocaţi de Statele Unite pentru reconstrucţia Afganistanului - există în continuare probleme grave", scrie Sopho. Potrivit acestuia, o mare parte din cei 400 de milioane de dolari investiţi în infrastructură în anul fiscal 2011 s-ar putea pierde din cauza gestionării, coordonării şi executării deficitare a lucrărilor.

Rusia, în căutare de baze şi instalaţii militare

Rusia negociază pentru a redeschide instalaţii militare din Cuba şi Vietnam, potrivit unui anunţ al comandantului marinei ruse, viceamiralul Viktor Cirkov. "Negociem pentru ca forţele navale ruse să poată să poată fi staţionate şi în afara graniţelor Rusiei", a declarat oficialul. "Negocierile au început în urmă cu câţiva ani. Studiem problema înfiinţării unor puncte de susţinere materială şi tehnică în Cuba, Seychelles şi în Vietnam", a menţionat Cirkov. Rusia a anunţat în 2001 abandonarea bazei sale navale din golful Cam Ranh, din sudul Vietnamului, închiriat în virtutea acordului semnat în 1979 între Hanoi şi URSS. Rusia a anunţat şi retragerea din Cuba. Moscova a motivat pe atunci că deciziile au fost luate din cauza necesităţii de a-şi concentra eforturile pentru a contracara în special ameninţarea teroristă. Rusia nu a păstrat, în afară de portul din Sevastopol, din Crimeea, din sudul Ucrainei, baza flotei din Marea Neagră, decât "un punct de realimentare şi asistenţă tehnică", în portul din Tartus, în Siria, utilizat de marina rusă încă din 1970.

Român prins furand din bancomate londoneze

Un român care a fost expulzat din Marea Britanie în urmă cu şapte ani a fost condamnat la patru luni de închisoare după ce a revenit în această ţară cu scopul de a sustrage bani din ATM-uri, relatează Daily Mail. Claudiu Ojogel, în vârstă de 31 de ani, a fost expulzat din Marea Britanie în 2005, fiind descoperit că se folosea de o identitate falsă, dându-se drept cetăţean al Republicii Moldova. El a revenit în Anglia, unde o reţea de infractori români i-a spus despre furturile de bani din ATM-uri, descriindu-le drept "o modalitate uşoară de a face bani". El a fost observat comportându-se suspect la un ATM Halifax din cartierul londonez Moorgate. La percheziţie s-a găsit asupra lui suma de 340 de lire sterline (435 de euro) şi un dispozitiv de extragere a banilor, "un dispozitiv mic din metal, care se introduce în ATM (...) banii intră în aceast dispozitiv şi nu pot fi nici scoşi de client nici depuşi înapoi în ATM", potrivit judecătorului Timothy Devlin, citat de Old Bailey. După ce clientul încearcă fără succes să îşi ia banii, infractorii vin să facă o tranzacţie şi colectează suma captivă în acest dispozitiv, explică aceeaşi sursă. Ojogel a pledat vinovat în faţa magistraţilor de la tribunalul din Londra la începutul lunii, fiind condamnat la patru luni de închisoare şi plata sumei de 340 de lire sterline (430 de euro).

Primul guvern sirian din exil

Disidentul sirian Haytham Al-Maleh a anunţat ieri că a fost însărcinat cu formarea unui guvern sirian în exil, care va avea sediul la Cairo. "Am primit sarcina formării unui guvern de tranziţie şi de a începe consultările cu opoziţia siriană din exil", a afirmat Al-Maleh, într-o conferinţă de presă organizată în capitala Egiptului. Haytham Al-Maleh a explicat decizia de formare a guvernului prin temerile privind "un vid politic" în cazul înlăturării regimului Bashar Al-Assad. "Nu dorim să ajungem într-o situaţie de vid politic şi administrativ", a spus el. Al-Maleh, 81 de ani, este avocat şi activist pentru drepturile omului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.