Internațional

Şi nord-coreenii au tablete

Ziarul de Vrancea
29 iul 2012 710 vizualizări
Acestea par a fi produse în China şi nu pot accesa reţeaua de internet

Agenţia nord-coreeană de ştiri KCNA, a anunţat săptămana trecută că ţara comunistă, unde foametea este omniprezentă, ţine totuşi pasul cu tehnologia. Cateva imagini arată cum muncitori dintr-o fabrică se uită la un dispozitiv care seamănă cu o tabletă şi despre care agenţia oficială susţine că este proiectată şi fabricată în Coreea de Nord. Ea se numeşte "Achim" ("Dimineaţa") şi este destinată mai ales studenţilor.
"iPad-ul comunist" poate fi folosit în limbile coreeană, rusă şi engleză. Are un display cu diagonala de 7 inch (17,7 cm) şi cantăreşte 300 de grame. Nu este clar de ce sistem de operare dispune, însă cel mai probabil ar putea avea "Red Star", o versiune de Linux folosită şi în trecut de nord-coreeni. Tableta are o autonomie de aproximativ 5 ore.
Dispozitivul nu poate fi conectat la Internet, o măsură luată de autorităţile comuniste de la Phenian pentru a limita influenţele nefaste ale occidentului asupra poporului nord-coreean. Utilizatorii au însă la dispoziţie o enciclopedie, cărţi în format electronic, jocuri şi o hartă, precum şi o varietate de materiale didactice, dicţionare şi date ştiinţifice.
Nu există detalii privind specificaţiile sale şi nici fotografii care să arate "iPad"-ul de aproape. Între imaginile oficiale este şi cea a unui bărbat surazător care ţine în mană un Nexus 7 (tableta lansată anul acesta de Google), dar veniturile mici ale populaţiei fac practic imposibila achiziţionarea unei tablete.
Comentatorii ironizează produsul, spunand că, indiferent dacă a venit prin uşa din spate sau chiar a fost construit de către nord-coreeni, "Achim" nu constituie o ameninţare pentru piaţa iPad, deoarece e aproape sigur că nu excelează în calităţi tehnice şi va fi comercializat doar în ţara comunistă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.