Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL:Tot mai multe cazuri de SIDA în Europa de Est, inclusiv în România

Ziarul de Vrancea
26 iul 2012 587 vizualizări
În pofida campaniilor de prevenire şi a progreselor medicinei, din 2001 se observă o creştere alarmantă a numărului de persoane infectate cu virusul HIV în Rusia, Ucraina şi România, scrie săptămânalul Le Point.

În lume, aproape 35 de milioane de persoane sunt contaminate cu acest virus. 97% dintre bolnavi trăiesc în ţări sărace şi nu au acces la tratamente, din lipsă de bani. Dar situaţia este, de asemenea, extrem de îngrijorătoare, în unele ţări din Europa de Est şi Asia centrală, unde, potrivit raportului din 2011 al Programului Naţiunilor Unite pentru HIV/SIDA (ONUSIDA), cazurile de infectare cu acest virus ar fi crescut din 2001 cu 266%. Printre ţările menţionate se află şi Rusia, Ucraina şi România. Pană în 2009, în România au fost diagnosticate cu SIDA 16.077 de persoane, dintre care 9.802 aveau mai putin de 14 ani. Dintre acestea, mai puţin de 10.000 se aflau în viaţă la începutul anului 2010.

Bătălie decisivă pentru al doilea oraş ca mărime din Siria

Armata siriană şi rebelii îşi adună trupele în Alep, al doilea oraş ca mărime din Siria, unde probabil va avea loc lupta decisivă între opozanţi şi regim. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut comunităţii internaţionale să acţioneze pentru a opri "masacrul", în timp ce jumătate din observatorii ONU au părăsit Siria. Represiunea şi luptele au provocat miercuri moartea a cel puţin 108 persoane, dintre care 57 civili, 36 de militari şi 15 rebeli, potrivit unui ONG sirian. "Sute de rebeli veniţi din nordul Siriei au ajuns la Alep" pentru "lupta decisivă", a declarat un reporter al unei publicaţii siriene aflat în acest oraş, menţionând că "zeci de cartiere din periferie" sunt încă sub controlul insurgenţilor. Rami Abdel Rahmane, preşedintele Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), a semnalat la rândul său că armata a trimis deja întăriri "pe ruta internaţională Damasc-Alep", evocând şi două atacuri ale rebelilor împotriva convoaielor militare pentru a le întârzia. Dacă Alep va cădea, "se va termina cu regimul, iar cele două forţe care se confruntă ştiu asta", a declarat Abdel Rahmane.

După 13 ani de pace, armele continuă să zăngăne în Serbia

Fiecare al 33-lea cetăţean al Serbiei deţine o armă de foc în casă, această ţară balcanică situându-se printre primele locuri în lume în ceea ce priveşte posesia de arme de foc de către populaţie, a declarat ieri, la postul de televiziune RTS inspectorul şef al poliţiei pentru securitatea publică Ivan Tsvijovic. După numărul de arme pe cap de locuitor, Serbia, potrivit acestuia, este depăşită doar de SUA şi Yemen. El a remarcat că aceste date statistice îi includ deopotrivă pe proprietarii legali şi ilegali de arme de foc. "Poporul sârb iubeşte tradiţional armele şi din cauza conflictelor armate din anii 1990 în regiune s-a ajuns la o concentrare atât de mare a armelor de foc în mâinile populaţiei", a spus Ivan Tsvijovic, adăugând că nu de puţine ori un cetăţean sârb înregistrează oficial o armă, dar mai achiziţionează în mod ilegal alte două.

Parlamentarii slovaci şi-au dat jos imunitatea

Deputaţii slovaci au votat ieri pentru desfiinţarea imunităţii parlamentare de care dispuneau împotriva urmăririlor penale, într-un moment de rară uniune între stanga guvernamentală şi opoziţia de centru-dreapta. Toţi cei 144 de deputaţi prezenţi în Parlamentul monocameral de 150 de locuri au susţinut acest proiect de lege constituţională, care avea nevoie de o majoritate de trei cincimi, respectiv de 90 de voturi. Parlamentarii erau pană în prezent protejaţi, pe durata mandatului lor de patru ani, împotriva oricărei anchete judiciare, ceea ce a permis mai multor deputaţi să scape de pedepse după ce au condus sub influenţa alcoolului. Începand cu septembrie, deputaţii vor beneficia de imunitate doar pentru declaraţiile politice şi pentru votul exprimat în cadrul parlamentului. Slovacii votaseră deja în 2010, în cadrul unui referendum, pentru suprimarea unor privilegii ale aleşilor, dar acest vot a fost invalidat pentru lipsa de cvorum.

Poliţiştii italieni au capturat o bandă de 24 de hoţi români

Douăzeci şi patru de români suspectaţi de apartenenţă la o reţea infracţională au fost arestaţi în Sardinia. Paisprezece bărbaţi şi şase femei, toţi români, având vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, au fost arestaţi sub acuzaţia de asociere în vederea comiterii de furturi şi alte infracţiuni în provincia Olbia-Tempio din Sardinia. Alţi patru români, suspectaţi de apartenenţă la aceeaşi reţea infracţională, au fost surprinşi în flagrant în timp ce furau dintr-un restaurant din localitatea Sassari (Sardinia). Cei 24 de români sunt acuzaţi de comiterea a zeci de furturi majore în cursul anului 2012.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.