Internațional

Ponta îl roagă pe Barosso să-i arate obrazul lui Băsescu

Ziarul de Vrancea
25 iul 2012 648 vizualizări
Premierul roman s-a plans Comisiei Europene că PDL a decis boicotarea referendumului n CE îi transmite lui Ponta să lase scrisorile şi să treacă la fapte

Premierul Victor Ponta a trimis o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, de informare asupra ultimelor evenimente referitoare la referendum. În epistolă, politicianul acuzat de plagiat reclamă preşedintelui CE că PDL şi Traian Basescu "instigă" cetăţenii la boicotarea referendumului. "Consider că decizia PDL şi a domnului Băsescu constituie o violare evidentă a principiilor democratice, un abuz clar adus Constituţiei şi statului de drept şi sper ca aceste atitudini şi decizii să fie în mod adecvat observate de instituţiile UE", se plange premierul. De asemenea, Ponta îi cere oficialului european ca, aşa cum săptămana trecută şi-a exprimat temerile privind unele posibile derapaje de la democraţie, să ia în considerare şi faptul că, în prezent, Traian Băsescu "încalcă" aceleaşi valori democratice. În finalul scrisorii, premierul roman îi spune preşedintelui Barroso că un apel către romani ar fi "foarte apreciat".

Viviane Reding: "Noi privim faptele, nu scrisorile"

Comisia Europeană (CE) este în continuare "foarte preocupată" de atacurile împotriva democraţiei în România şi aşteaptă de la premierul Victor Ponta respectarea angajamentelor asumate prin "fapte", a declarat ierii comisarul european pentru Justiţie Viviane Reding. "Preşedintele (CE, Jose Manuel) Barroso şi-a exprimat preocuparea într-o declaraţie foarte puternică şi a prezentat 11 cerinţe", a amintit Reding, după care a adăugat că "nu s-a întâmplat nimic nou de atunci". "Noi privim faptele, nu promisiunile, legile, nu scrisorile", a subliniat comisarul european pentru Justiţie.

Vicepremierul Ungariei: Băsescu e carismatic, l-aş vota

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, spune că dacă ar avea cetăţenie română la referendumul de duminică ar vota pentru rămânerea preşedintelui Traian Băsescu în fruntea ţării. "Dacă ar fi să mă joc cu gândurile şi dacă mama şi-ar fi păstrat cetăţenia română, iar eu aş fi avut cetăţenia română, aş fi votat pentru preşedintele suspendat Traian Băsescu", a declarat acesta, ieri, la Universitatea de Vară "Tusvanyos". Maghiarul a precizat că exprimă o opinie personală. Semjen Zsolt le-a amintit participanţilor că Traian Băsescu, PDL şi partidele aflate la guvernare în Ungaria fac parte din aceeaşi familie politică, motiv pentru care trebuie să fie solidari. Vicepremierul Ungariei a adăugat că maghiarii din Transilvania "au toate motivele să se gândească la realizările obţinute în timpul preşedintelui Băsescu” şi a menţionat inclusiv conflictele pe care el, personal, le-a avut cu acesta. "Eu am avut un conflict personal cu preşedintele Băsescu, s-a supărat că eu am deschis un birou al Ţinutului Secuiesc la Bruxelles, când m-am exprimat tranşant faţă de proiectul de regionalizare. Trebuie să spunem, însă, că pentru prima dată un preşedinte, un lider, a spus că există judeţe unde trăiesc maghiari în majoritate şi că ar trebui să aibă statut special. Traian Băsescu este o persoană şi un preşedinte cu carismă", a conchis Semjen Zsolt.


Sub ce nume ar putea participa PDL la parlamentare

Una dintre variantele pentru viitoarea alianţă de dreapta este Mişcarea Creştin-Liberală, nume folosit deja la Arad, la alegerile locale

Liderul PDL Arad, Gheorghe Seculici, a declarat ieri că una dintre variantele denumirii viitoarei alianţe electorale de dreapta pentru alegerile generale este Mişcarea Creştin-Liberală (MCL). Întrebat de jurnalişti, într-o conferinţă de presă, dacă MCL mai există oficial la Arad,  Seculici a spus că Mişcarea (PDL ^ PER) a fost o alianţă electorală până după alegerile locale, dar că prezentarea liderilor locali ca fiind din partea MCL continuă, "în ideea de a se prelua în viitor toată activitatea acestei mişcări într-o nouă organizare alături de alte partide de dreapta". "Acest brand s-ar putea transforma într-o alianţă electorală pentru alegerile generale", a spus Seculici. Întrebat dacă această alianţă va fi doar la nivel judeţean sau şi la nivel naţional, Seculici a spus că viitoarea construcţie politică naţională de dreapta s-ar putea numi MCL, existând discuţii în PDL pe acest subiect. "Denumirea nu se poate face publică pentru că se lucrează la acest lucru", a precizat şi vicepreşedintele PDL, Traian Igaş, care a confirmat totuşi că o variantă privind denumirea viitoarei construcţii politice este MCL.
Mişcarea Creştin Liberală a fost înfiinţată la Arad pentru alegerile locale, de PDL şi PER, dar liderii locali ai PDL se prezintă în continuare ca fiind reprezentaţi ai acestei alianţe, care din punct de vedere juridic nu mai există.
Potrivit unor surse politice convergente, din viitoarea alianţă de centru-dreapta ar putea face PDL, PNŢCD, Iniţiativa Civică a lui Mihai Răzvan Ungureanu şi Noua Republică.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.