Internațional

Mozaic international: Ţările arabe l-au invitat pe preşedintele Siriei să-şi facă bagajele

Ziarul de Vrancea
23 iul 2012 734 vizualizări
Acestuia i s-a oferit "o ieşire sigură pentru el şi familia sa", dar regimul de la Damasc a respins oferta n cat priveşte armele chimice, acestea sunt destinate agresorilor dinafara ţării, a declarat un oficial din guvernul lui al-Assad

Ţările Ligii Arabe i-au cerut preşedintelui sirian Bashar al-Assad să renunţe rapid la putere, potrivit unei reuniuni a miniştrilor de Externe ai acestora la Doha. În schimb, miniştrii l-au asigurat pe Bashar al-Assad că "Liga Arabă va contribui la asigurarea unei ieşiri sigure pentru el şi familia sa", se afirmă în comunicatul lor final, publicat în noaptea de duminică spre luni. Această iniţiativă are scopul "să pună capăt vărsării de sânge", "să păstreze unitatea Siriei" şi "să garanteze o tranziţie paşnică a puterii" în această ţară, membră a Ligii Arabe, potrivit textului. Acest guvern, care va avea de "favorizat o tranziţie paşnică", trebuie "să reunească forţele opoziţiei în Siria şi în străinătate", precum şi "autoritatea naţională de facto", au indicat miniştrii în comunicat, fără să precizeze ce înţeleg prin autoritate "de facto". Ei au invitat ONU să modifice mandatul emisarului internaţional în Siria Kofi Annan pentru ca misiunea lui să fie axată pe plecarea lui Bashar al-Assad şi o tranziţie paşnică a puterii.
Primul ministru al Qatarului şi secretarul general al Ligii Arabe, Nabil al-Arabi, au fost însărcinaţi să se ducă la Moscova şi Beijing pentru a expune concluziile reuniunii de la Doha conducătorilor Rusiei şi Chinei, aliate ale Damascului, care au făcut uz de dreptul lor de veto pentru a bloca rezoluţii prevăzând sancţiuni împotriva regimului lui Bashar al-Assad. Paralel, ţările arabe vor cere o reuniune extraordinară a Adunării generale a ONU pentru crearea în Siria a "zonelor de securitate" şi în special a "culoarelor umanitare".

Regimul de la Damasc nici nu vrea să audă

Damascul a respins propunerea anunţată duminică de Liga Arabă, privind plecarea negociată a lui Bashar al-Assad şi a familiei sale. "Suntem dezolaţi că Liga Arabă s-a coborat la acest nivel faţă de o ţară membră a acestei instituţii. Această decizie revine poporului sirian care este singurul stăpan pe soarta sa", a spus purtătorul de cuvant al Ministerului sirian al Afacerilor Externe.

Arme chimice doar pentru agresori externi

Siria nu va recurge la armele chimice decat în cazul unei "agresiuni externe", a declarat ieri purtătorul de cuvant al ministerului. "Nicio armă chimică sau neconvenţională nu va fi utilizată împotriva propriilor noştri cetăţeni (...), aceste arme nu vor fi utilizate decat în cazul unei agresiuni externe", a afirmat Jihad Makdessi, într-o conferinţă de presă susţinută la Damasc.
Casa Albă a avertizat Damascul în privinţa arsenalului său de arme chimice, apreciind că membrii regimului lui Bashar al-Assad trebuie să dea socoteală în cazul în care nu reuşesc să le asigure securitatea. Şi Israelul şi-a exprimat îngrijorarea şi a subliniat că nu va "accepta" ca aceste arme chimice să ajungă în mainile mişcării şiite libaneze Hezbollah.
Autorul atentatului de la Burgas venise din România, însoţit de o femeie

Atentatorul de pe aeroportul din Burgas ajunsese în Bulgaria trecând prin România, vorbea limba rusă şi era însoţit de o femeie, relatează presa bulgară, citând surse din cadrul comisiei de anchetă. Conform anchetatorilor, bărbatul care s-a aruncat în aer la Burgas pe 18 iulie, omorând cinci turişti israelieni şi un şofer de autocar bulgar, locuise la Varna cel puţin din 16 iulie. "Probe biologice în acest sens au fost descoperite într-un hotel din Varna", precizează un anchetator citat de postul bTV. Conform ziarului Trud, poliţia caută o femeie care locuise împreună cu autorul atentatului la Hotelul Perfekt din Varna. Această femeie ar putea avea legătură cu un complice al teroristului-kamikaze. Un şofer de taxi care l-a transportat pe autorul atacului sinucigaş a declarat că acesta vorbea limba rusă. Cursa a fost efectuată între localităţile Ravda şi Pomorie, situate la nord de Burgas. Până acum, autorităţile bulgare au anunţat doar că autorul atentatului avea 36 de ani, deţinea un permis de conducere american fals şi nu avea naţionalitate bulgară. Ulterior, legiştii au stabilit, în urma autopsiei, că atacatorul avea între 25 şi 30 de ani

În pofida tragediei din Colorado, ultimul film Batman a avut record de încasări

"The Dark Knight Rises" ar fi strâns 160 milioane de dolari - record pentru filmele în două dimensiuni - la sfârşitul săptămânii trecute, în pofida tragediei din Colorado din sala în care se proiecta cel mai recent episod al aventurilor lui Batman, relatează huffingtonpost.ca. The Hollywood Reporter, Los Angeles Times, New York Times şi alte publicaţii au arătat duminică că cel mai recent film din seria Batman a avut încasări între 160 şi 162 milioane de dolari. Încasările le depăşesc pe cele 158,4 milioane de dolari de la începutul lui "The Dark Knight", în 2008, plasând "The Dark Knight Rises" pe locul al treilea într-un clasament al sumelor obţinute la sfârşitul primei săptămâni de proiecţie, după peliculele în 3D "The Avengers" (207,4 milioane de dolari) şi "Harry Potter and the Deathly Hallows 2" (169,2 milioane de dolari). Biletele la filmele în 3D costă mai mult decât la cele în două dimensiuni, ceea ce se traduce prin încasări mai mari. Filmele în 3D îşi datorează cam o jumătate din încasări proiecţiei în relief. "Se pare că tragedia din Colorado nu a avut un impact semnificativ asupra box-office-ului", a spus Paul Dergarabedian, analist la Hollywood.com. "Este remarcabil că acest film a rămas în Top 3 al proiecţiilor de week-end, în pofida împrejurărilor nefericite de la lansarea lui", a încheiat el.

Cimitir evreiesc vandalizat în Ungaria

Cincizeci şi şapte de morminte au fost vandalizate de persoane necunoscute, duminică, în cimitirul evreiesc din Kaposvar (la 200 de kilometri sud-vest de capitala ungară Budapesta), a anunţat ieri directorul Asociaţiei comunităţilor evreieşti din localitate, care a denunţat un "act rasist". Poliţia a deschis o anchetă pentru a-i găsi pe vinovaţi. "Actul este in mod clar motivat de rasism", a spus Laszlo Rona. "Vandalizarea unui cimitir, indiferent dacă acesta este evreiesc sau nu, este scandaloasă şi inutilă. În cele 57 de morminte se află rămăşiţele a circa 250 de persoane", a adăugat acesta. Daunele produse sunt de ordinul a 3,5 milioane de forinţi (12.000 euro). În ultimii ani, Ungaria se confruntă cu o resurgenţă a actelor antisemite, ţinute sub control, pentru mult timp, de către dictatura comunistă.

Zahărul, leac împotriva bolii Alzheimer?

Un recent studiu arată efectul benefic al zahărului asupra creierului: el ar permite prevenirea bolilor legate de neuro-degenerescenţă, printre care boala Alzheimer. Studiul, realizat de Alex Parker şi apărut în revista americană "Aging Cell", prezintă un rezultat uimitor: zahărul ar fi bun pentru stimularea memoriei, relatează maxisciences.com. Acest lucru sugerează că anumite boli, cum ar fi Alzheimer, ar putea fi prevenite prin consumul de zahăr. Se impune totuşi mare prudenţă, pentru că zahărul provoacă şi obezitate şi diabet. În prezent, boala Alzheimer este cea mai cunoscută afecţiune neuro-degenerativă deoarece afectează un mare număr de persoane. Mai există însă şi altele, ca boala Lou Gehrig (numită şi scleroză laterală amiotropică - SLA) sau boala Huntington, asociată şi ea cu îmbătrânirea. De mulţi ani, cercetătorii încearcă să reducă degradarea neruronală legată de vârstă pentru a împiedica apariţia unor astfel de boli. Prin urmare, viitoarele studii trebuie să încerce să pună la punct demersuri terapeutice pe bază de zahăr, care să ţintească doar neuronii, evitând astfel inconveniente ca tendinţa de a duce la obezitate şi diabet.


Încă trei potenţiali hoţi de documente secrete la Vatican


Printre aceştia - guvernanta Papei şi fostul secretar personal al suveranului pontif

La Vatican, alţi trei colaboratori ai Papei Benedict al XVI-lea sunt suspectaţi în cadrul anchetei asupra scurgerii de documente secrete, informează cotidianul La Repubblica. După majordomul Paolo Gabriele, arestat în luna mai şi consemnat la domiciliu acum câteva zile, sub acuzaţia de a fi sustras documente secrete din biroul papei, documente livrate apoi jurnalistului Gianluigi Nuzzi, care a publicat recent cartea "Sua Santita" (Sanctitatea Sa), alţi trei colaboratori ai suveranului pontif sunt suspectaţi de a fi sustras documente secrete de la Vatican. Ar fi vorba despre guvernanta Papei, despre fostul secretar personal al lui Ratzinger şi despre un cardinal italian. "Pregătiţi-vă pentru alte mari surprize", declarase acum câteva săptămâni, pentru agenţia ANSA, cardinalul Julian Herranz Casado, şeful comisiei însărcinate de Benedict al XVI-lea să descopere adevărul asupra scurgerii de documente secrete de la Vatican. Din această comisie fac parte trei cardinali.
Purtătorul de cuvânt de la serviciul de presă de la Vatican, preotul Federico Lombardo, nu a negat, în cursul unei conferinţe de presă ţinute la sfârşitul săptămânii, faptul că ar fi anchetate alte trei persoane. Potrivit cotidianului menţionat, ar fi vorba despre profesoara Ingrid Stampa, de origine germană, guvernanta Papei, despre episcopul Josef Clemens, şi el de origine germană, fost secretar privat al lui Ratzinger timp de 19 ani, şi despre cardinalul Paolo Sardi, care îl ajuta pe suveranul pontif să-şi pregătească discursurile. Toţi trei au fost deja suspendaţi din funcţii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.