Internațional

Preşedintele sirian, rănit în atentat?

Ziarul de Vrancea
19 iul 2012 973 vizualizări
Informaţii neconfirmate susţin că Bashar al-Assad s-ar fi aflat în încăperea din sediul Securităţii naţionale unde a avut loc miercuri un atac sinucigaş

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a fost rănit în atacul terorist care a vizat miercuri sediul Securităţii naţionale din Damasc, potrivit unor informaţii publicate joi de ziarele Guardian, britanic, şi Huriet, turc. Preşedintele Assad este rănit şi în prezent se află în oraşul Latakia, iar soţia sa Asma a fugit în Rusia, conform aceloraşi surse, citate de Novinite.
Pe de altă parte, la Damasc sunt în curs de desfăşurare confruntări sângeroase între forţe loiale şi combatanţi rebeli. Bine păzit de forţele de ordine, Damascul a fost până nu demult relativ ocolit de violenţele care însoţesc mişcarea de protest faţă de regimul preşedintelui Assad, declanşată în urmă cu peste 16 luni.
Rebelii susţin că 200 de oameni au murit în cursul luptelor şi masacrelor de miercuri, zi care a culminat cu atacul sinucigaş din inima sistemului de securitate a regimului de la Damasc. Acesta s-a soldat cu moartea a trei oficialităţi siriene de rang înalt: ministrul Apărării, generalul Daoud Rajha, adjunctul acestuia Assef Shawkat, cumnat al preşedintelui sirian, şi un consilier prezidenţial pentru probleme de securitate, generalul Hassan Turkmani.
Ambasadorul Siriei în Rusia Riyad Haddad a dezminţit informaţia privind prezenţa la Moscova a soţiei preşedintelui sirian. "Este o informaţie complet falsă. Soţia preşedintelui nu a venit la Moscova", a insistat diplomatul sirian adăugând că Asma al-Assad este la Damasc împreună cu ceilalţi membri ai familiei. Bashar Al-Assad nu a mai fost văzut în public după atentatul sinucigaş comis miercuri la sediul Serviciului Naţional de Securitate din Damasc.
Oficiali din cadrul administraţiei Obama lucrează deja la planuri pentru eventualitatea prăbuşirii Guvernului sirian, concentrându-se în special asupra armelor chimice pe care Suiria se presupune că le posedă şi le-ar putea utiliza, relatează New York Times.

Rusia şi China, tot cu "nu" în braţe la Consiliul de Securitate ONU

Rusia şi China au utilizat drepturile de veto în Consiliul de Securitate ONU pentru blocarea unui proiect de rezoluţie care ameninţa cu sancţiuni regimul din Siria. "Marea Britanie este consternată de vetoul exercitat de Rusia şi China", a declarat ambasadorul britanic la ONU, Mark Lyall Grant, acuzând cele două mari puteri că "pun interesele naţionale în faţa vieţilor a milioane de sirieni". În schimb, Rusia a argumentat, prin vocea ambasadorului Vitali Ciurkin, că proiectul de rezoluţie deschidea calea sancţiunilor şi unei intervenţii militare străine în Siria. Statele Unite consideră că membrii Consiliului de Securitate ONU "au eşuat în totalitate" în criza din Siria, afirmând că vor intensifica acţiunile în afara acestui organism al Naţiunilor Unite, conform ambasadorului Susan Rice.

*


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.