Internațional

Mozaic international: Experţii "dezarmează" centrala de la Fukushima

Ziarul de Vrancea
18 iul 2012 624 vizualizări
Primele bare de combustibil nuclear au fost extrase ieri din rezervorul centralei grav avariate de valul tsunami care a răvăşit nord-estul Japoniei în martie 2011

 Personalul de la centrala nucleară Fukushima Daiichi a extras ieri combustibilul din rezervorul de stocare al unuia dintre reactoare, anunţă presa niponă, preluată de Agerpres. Potrivit imaginilor difuzate de televiziunea japoneză, zeci de tehnicieni purtând combinezoane albe de protecţie scoteau o bară cu ajutorul unei macarale.
Administratorul centralei, Tokyo Electric Power (TEPCO), a anunţat anterior că această acţiune va începe în iulie, pentru a scoate mai întâi două bare din rezervorul de stocare al reactorului 4, fiecare cu o lungime de patru metri. Este pentru prima dată când TEPCO scoate combustibil nuclear după accidentul de la 11 martie 2011 la centrala din nord-estul Japoniei, situată la 220 de kilometri de Tokyo.
Combustibilul existent în cuvele reactoarelor 1, 2 şi 3 s-a topit parţial din cauza opririi consecutive a sistemelor de răcire, provocată de valul seismic care a avut o înălţime de 15 metri. Cuva reactorului 4, oprită pentru mentenanţă, era goală la 11 martie 2011, dar o pană a sistemului de răcire a provocat creşterea temperaturii în rezervor, unde se aflau peste 1.300 de bare de combustibil uzat şi 200 de bare de combustibil nou, în momentul în care centrala a fost lovită de tsunami. În zilele care au urmat, o acumulare de hidrogen în clădirea reactorului a provocat o explozie avariindu-l puternic şi punând în pericol combustibilul depozitat în rezervor, înainte ca apa să fie răcită treptat.
TEPCO vrea să analizeze starea primelor două bare de combustibil pentru a stabili metoda de extragere a celorlalte. "Vom analiza starea de coroziune a barelor, provocată de deversarea apei mării" în rezervor în primele săptămâni după accident, a explicat purtătoarea de cuvânt a TEPCO. Compania nu a confirmat oficial operaţiunea de ieri "din motive de securitate nucleară", dar echipele televiziunii japoneze au filmat o parte a operaţiunii din elicopter.
 


Sunteţi de acord cu reproducerea postumă?


n un sondaj realizat în randul americanilor a primit peste 50% de răspunsuri favorabile n cei mai mulţi dintre susţinători au fost de acord că trebuie să existe acceptul unuia dintre soţi, înainte de deces

Mulţi dintre americani sunt de acord cu practica extragerii de ovule sau material seminal de la o soţie sau un soţ aflat pe moarte sau chiar decedat, pentru a face un copil, însă doar cu acceptul scris al respectivului soţ, conform unui sondaj de opinie, transmite Agerpres. Sondajul cu privire la "reproducerea postumă", realizat pe un eşantion reprezentativ de 1.049 de adulţi americani, a fost publicat în revista Fertility & Sterility.
În majoritatea cazurilor, acest proces implică ovule, material seminal sau chiar embrioni îngheţaţi înainte ca o persoană să suporte un tratament medical ce poate avea ca efect secundar apariţia infertilităţii, aşa cum ar fi chemoterapia. Dacă respectiva persoană încetează din viaţă, partenerul supravieţuitor poate folosi aceste ovule sau materialul seminal pentru a avea un copil prin reproducere asistată.
În astfel de cazuri, de obicei, partenerii s-au pregătit dinainte pentru eventualitatea în care unul dintre ei moare. Însă în ultimii ani a devenit posibilă şi extracţia de urgenţă a ovulelor sau a materialului seminal dacă unul dintre partenerii moare subit sau se îmbolnăveşte grav. Dintre cei care s-au pronunţat pentru, 70% au precizat că încuviinţarea scrisă a partenerului pe cale să moară trebuie să fie obligatorie.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.