Internațional

Mozaic international: Propunere de ieşire a Norvegiei din Schengen din cauza României şi Bulgariei

Ziarul de Vrancea
18 iul 2012 776 vizualizări
Partidul de Centru, membru al coaliţiei de guvernare de centru-stânga din Norvegia, vrea ieşirea ţării sale din spaţiul Schengen şi restabilirea controalelor la frontiere, transmite Novinite, citând declaraţia unei deputate a acestei formaţiuni, care a invocat pericolul reprezentat de aderarea Bulgariei şi României la spaţiul european de liberă circulaţie.

"Acordul Schengen facilitează pătrunderea infractorilor în Norvegia. Trebuie să preluăm controlul asupra propriilor noastre frontiere", a declarat deputata Jenny Klinge pentru cotidianul Klassekampen. În opinia sa, în locul Schengen ar fi de preferat o zonă de liberă circulaţie între statele nordice. Problema este deosebit de serioasă întrucât Bulgaria şi România pot adera la spaţiul Schengen în această toamnă, consideră Jenny Klinge. "Problemele pe care ele le au în gestionarea frontierelor vor deveni problemele noastre", a susţinut ea. Potrivit deputatei norvegiene, dacă Bulgaria şi România vor deveni parte a spaţiului Schengen, autorităţile de poliţie din Norvegia vor avea mari dificultăţi în a combate crima organizată din cele două state balcanice. Un scandal legat de romii români şi bulgari din Norvegia a determinat-o, de asemenea, pe Jenny Klinge să sprijine interzicerea cerşetoriei în ţara sa, menţionează portalul de ştiri bulgar Novinite.

A fost arestat ultimul criminal de război nazist

Presupusul criminal de război nazist Laszlo Csatary, în vârstă de 97 de ani, a fost plasat în arest la domiciliu de un judecător de instrucţie, pentru participarea la deportarea a 15.700 de evrei în lagărul de exterminare de la Auschwitz, în perioada 1941-1944. "A fost plasat în arest preventiv la domiciliu timp de 30 de zile", a declarat avocatul său, Gabor Horvath. Laszlo Csatary pledează nevinovat, argumentând că îndeplinise ordinele trasate în timpul războiului. Laszlo Csatary trăia liniştit în capitala Ungariei de 17 ani, sub adevărata sa identitate, în pofida informaţiilor despre trecutul său transmise justiţiei ungare de către Centrul Simon Wiesenthal, cu sediul la Ierusalim.

Nelson Mandela a împlinit ieri 94 de ani

Africa de Sud l-a serbat ieri pe Nelson Mandela, la cea de-a 94-a aniversare, o zi care a început prin "happy birthday" cântat de elevii din ţară şi în cursul căreia locuitorii au fost invitaţi la acţiuni în semn de omagiu faţă de angajamentul politic al liderului sud-african. La iniţiativa fundaţiei sale, 18 iulie a devenit "Mandela Day" (Ziua Mandela), o zi recunoscută de acum de ONU ca un apel mondial la consacrarea a 67 de minute din timpul său pentru a-şi ajuta semenii, conform valorilor apărate de primul preşedinte de culoare din istoria Africii de Sud. Aceste 67 de minute reprezintă anii pe care Nelson Mandela i-a consacrat luptei sale politice. În toate şcolile din Africa de Sud, peste 12 milioane de copii au cântat la ora locală 08.00 un "La mulţi ani!" special, însoţit de "we love you tata" (te iubim, tată). Mandela şi-a serbat aniversarea în familie, la reşedinţa din Qunu (sud-est), satul natal şi unde locuieşte în cea mai mare parte a timpului. Nelson Mandela, preşedinte între 1994 şi 1999, după ce a petrecut 27 de ani în închisorile regimului de apartheid, s-a retras din viaţa politică în 2004.

O femeie şi-a dat foc într-un sediu al Partidului Rusia Unită

O femeie a suferit arsuri grave ieri după ce şi-a dat foc în biroul local al partidului de guvernământ, Rusia Unită, la Novosibirsk (Siberia occidentală), a anunţat Comitetul de anchetă într-un comunicat. Este vorba despre o localnică în vârstă de 50 de ani şi care solicitase în mod repretat din 2005 ajutorul gratuit la juriştilor partidului, în vederea soluţionării unui litigiu imobiliar, potrivit aceluiaşi comitet, însărcinat cu anchete judiciare în Rusia. Femeia a pierdut toate procesele şi era nemulţumită de calitatea serviciilor juridice oferite, explică acesta. Ajungând ieri la biroul Partidului Rusia Unită, ea s-a stropit cu benzină şi şi-a dat foc, după care a fost spitalizată "cu arsuri pe 80 la sută din suprafaţa corpului", potrivit aceleiaşi surse. Alţi patru angajaţi ai biroului au fost de asemenea internaţi, dintre care unul cu arsuri grave, precizează comunicatul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.