Internațional

Mozaic international: În Spania, nimeni nu e mai presus de lege: salariul regelui, tăiat cu 7%

Ziarul de Vrancea
17 iul 2012 623 vizualizări
Salariul regelui Juan Carlos al Spaniei va fi redus cu 7,1%, pentru respectarea planului guvernamental de austeritate, care prevede o măsură similară pentru toţi funcţionarii publici, prin eliminarea primei de Crăciun, a anunţat ieri Casa Regală.

Decizia implică pentru rege o scădere de 20.910 euro a salariului său anual, o reducere de 10.455 de euro pentru prinţul moştenitor Felipe, precum şi diminuarea cu 7% a cheltuielilor de reprezentare ale tuturor membrilor familiei regale. În total, vor fi făcute economii de 90.000-100.000 de euro din bugetul total al Casei regale pentru acest an, care se ridică la 8,264 milioane de euro, sumă cu 2% mai mică faţă de anul trecut. Banii economisiţi vor merge la Trezoreria publică, potrivit Casei Regale.
Eliminarea primei de Crăciun, echivalentă cu salariul pe o lună, reprezintă o scădere anuală de 7% a veniturilor anuale ale funcţionarilor publici din Spania, care primesc 14 salarii pe an. Aceasta este una dintre principalele măsuri de austeritate anunţate săptămâna trecută de guvernul de dreapta.
Executivul de la Madrid vrea să economisească 65 de miliarde de euro până în 2014 prin noul plan de austeritate, care mai prevede majorarea TVA şi reducerea indemnizaţiilor de şomaj.

Norvegia, afectată de inundaţii catastrofale

Regiunile din nordul Norvegiei se confruntă cu inundaţii record provocate de ploi diluviene. Numeroase câmpuri au fost inundate, recolta este parţial distrusă, multe sate sunt izolate de restul lumii. În unele localităţi s-au înregistrat cele mai importante ploi din ultimii 50 de ani. La Bardufoss, în comitatul Troms, nivelul precipitaţiilor a atins 60 mm în cursul nopţii trecute, aproape cu 10% mai mult decât media anuală. Meteorologii au prognozat că va ploua, dar au subestimat intensitatea ploilor şi n-au avertizat populaţia locală: ''Constatăm că au fost de două ori mai multe ploi decât am estimat anterior''. Autorităţile norvegiene încearcă să pună în practică un plan de ajutor pentru regiunile sinistrate.

La americani e secetă cumplită

SUA se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 56 de ani, a anunţat agenţia americană de meteorologie. Potrivit National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), aproximativ 55% din teritoriul SUA, în special Midwest, a fost afectat în luna iunie de secetă. Această evaluare a fost efectuată potrivit indexului Palmer care defineşte seceta pe baza unor criterii bazate pe temperatură şi precipitaţii. Procentajul de 55% este cel mai mare înregistrat în ţară din 1956, când 58% din teritoriul SUA a fost afectat de secetă. Luna iunie, 2012, a fost a 14-a cea mai caldă şi a 10-a cea mai secetoasă înregistrată până în prezent, se arată într-un comunicat.

Jurnalişti palestinieni umiliţi de israelieni

Un jurnalist palestinian a afirmat că el şi trei colegi ai săi care au vrut să relateze despre conferinţa de presă ţinută la Ierusalim de secretarul de stat american Hillary Clinton au părăsit locul după ce li s-a cerut să îşi dea pantalonii jos la un control de securitate israelian, relatează Associated Press. Jurnaliştii palestinieni fuseseră invitaţi la evenimentul de luni de Consulatul Statelor Unite, care a trimis un angajat să îi ghideze prin controlul de securitate. Mohammed Abu Khdeir de la ziarul Al Quds a declarat că jurnaliştilor israelieni şi străini nu li s-a cerut să se dezbrace. Jurnalişti străini s-au plâns în trecut că au fost puşi să se dezbrace la controale cu ocazia unor evenimente cu politicieni de vârf israelieni, deşi practica pare să nu mai fie aplicată ca înainte. Un responsabil guvernamental israelian a afirmat că Israelul încearcă să ofere securitatea cea mai bună posibilă pentru dna Clinton şi că proceduri similare sunt utilizate pe aeroporturile din Vest şi în facilităţile de siguranţă din capitalele occidentale.

Mii de talibani au predat armele, dar alţi combatanţi par să le ia locul

Aproape 5.000 de talibani au acceptat să-şi predea armele începând din 2010, iar această cifră continuă să progreseze, fără a reuşi însă să îi slăbească în mod durabil pe insurgenţii din Afganistan, a declarat un general NATO, citat de Agerpres. Numărul combatanţilor afgani care au fost convinşi de programul de reintegrare lansat de guvern în octombrie 2010 se ridică în prezent la 4.946, faţă de 4.000 la sfârşitul lui 2011, a precizat generalul David Hook, care supervizează această iniţiativă lansată de NATO. Dosarele a alţi circa 600 de insurgenţi sunt actualmente în curs de examinare pentru a se stabili dacă pot beneficia de acest program care oferă echivalentul a 360 de dolari vreme de trei luni cu condiţia ca aplicanţii să renunţe la violenţă, să rupă legăturile cu insurecţia şi să accepte legea fundamentală afgană. "Cifrele continuă să crească încetul cu încetul", a afirmat generalul britanic într-o conferinţă de presă la sediul NATO de la Bruxelles. "A avut aceasta un impact în teatrul de operaţiuni din Afganistan în termeni strategic şi militar? Nu. Dar a avut la nivel operaţional", a mai spus el. Programul se bucură de cel mai mult succes în nordul şi vestul ţării, regiunile cele mai paşnice, permiţându-le forţelor afgane să se concentreze asupra luptei împotriva talibanilor în alte părţi, precum provincia Helmand (sud), potrivit aceleaşi surse. Un total de 770 de milioane de dolari au fost promişi de comunitatea internaţională pentru a sprijini acest program, de-a lungul a cinci ani


Pregătiri de război în Golful Persic


n americanii construiesc un radar antibalistic în Qatar, în contextul riscului unui conflict cu Iranul

Statele Unite construiesc o staţie radar antirachetă într-o locaţie secretă din Qatar, iar Pentagonul organizează cel mai amplu exerciţiu de depistare a minelor din Golful Persic, în contextul riscului unui conflit militar cu Iranul, afirmă oficiali americani citaţi de Wall Street Journal. Staţia radar va face parte din infrastructura sistemului care are rolul protejării obiectivelor americane, Israelului şi ţărilor europene de ameninţarea balistică iraniană, explică oficialii citaţi de Wall Street Journal.
Exerciţiul de localizare şi distrugere a minelor va avea loc în septembrie şi este primul de acest fel organizat la acest nivel în Golful Persic. Noile măsuri ale Pentagonului reflectă preocuparea că tensiunile cu Iranul s-ar putea intensifica în contextul intrării în vigoare a sancţiunilor împotriva regimului islamist de la Teheran. Chiar dacă oficiali din cadrul Pentagonului susţin că proiectul staţiei radar şi exerciţiile navale au scopuri pur defensive, Iranul le va cataloga cu siguranţă drept provocări.
Noile măsuri au rolul de a oferi asigurări Israelului şi altor state că Pentagonul face tot posibilul pentru contracararea ameninţării iraniene în contextul îndelungatelor negocieri lipsite de rezultat pe tema programului nuclear iranian. Oficiali americani de rang înalt recunosc că există preocupări la Washington că Israelul ar putea ataca instalaţiile nucleare iraniene. Iranul a respins permanent acuzaţiile Occidentului că ar încerca să fabrice arme nucleare. Regimul islamist de la Teheran a ameninţat în mod repetat că ar putea mina căile de navigaţie din Strâmtoarea Hormuz din cauza sancţiunilor americane şi europene, precum şi în cazul unui conflict.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.