Internațional

Mozaic international: Funcţionarii spanioli s-au mutat în stradă

Ziarul de Vrancea
16 iul 2012 571 vizualizări
Funcţionarii publici din Spania continuă seria de proteste spontane anunţată încă de săptămâna trecută, când guvernul a decis noi măsuri de austeritate în sectorul public, odată cu eliminarea primei de sărbători şi a zilelor care pot fi luate drept libere în fiecare an.

După ce duminică noapte au protestat pe străzile centrale ale capitalei, ieri, în timpul pauzei regulamentare de la mijlocul dimineţii, diferiţi angajaţi din sectorul public au ieşit din nou în faţa clădirilor unde lucrează pentru a-şi demonstra astfel opoziţia faţă de deciziile guvernanţilor. Unii dintre ei au continuat să protesteze şi s-au alăturat, pe unele dintre cele mai circulate bulevarde, marşului anunţat al funcţionarilor din cadrul primăriei capitalei. Noi măsuri din cadrul reformei administraţiei publice locale au fost aprobate vineri în urma şedinţei de guvern, când acesta a susţinut că vor duce la economii de 3,5 miliarde de euro. Printre aceste măsuri, eliminarea bonusului de sărbători şi reducerea numărului zilelor ce pot fi cerute libere pentru funcţionarii publici au provocat protestele de stradă ale acestora încă de la anunţul făcut de premierul Mariano Rajoy în plenul camerei inferioare a legislativului de la Madrid.

Canicula a paralizat capitala Greciei

Acropola din Atena a fost închisă mai devreme ieri, respectiv la ora 11.00 GMT în loc de 17.00 GMT, din cauza căldurii caniculare care sufocă Grecia şi care a provocat un nivel-record de poluare în capitala elenă. Această măsură excepţională a fost decisă de sindicatul gardienilor sitului, care au informat în acest sens Ministerul Culturii, în condiţiile în care mercurul din termometre era de aşteptat să crească la Atena la 42 de grade Celsius, cea mai caldă zi a anului de până acum. Ruinele de pe Acropolă, situl vedetă al Greciei, se află pe o esplanadă complet lipsită de umbră, pe vârful unei stânci, la care vizitatorii ajung după o ascensiune dificilă. Sindicatul a invocat riscurile de sănătate atât pentru vizitatori, cât şi pentru gardieni, în contextul în care arşiţa şi lipsa vântului au dus şi la intensificarea poluării, la Atena.

Mubarak, readus în închisoare

Procurorul general al Egiptului Abdel Megid Mahmoud a ordonat ieri readucerea lui Hosni Mubarak înapoi în închisoare dintr-un spital militar, în contextul ameliorării stării de sănătate a fostului preşedinte egiptean, care nu mai are acum nevoie de spitalizare, a anunţat un comunicat oficial dat publicităţii de agenţia de presă MENA. Mubarak a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru implicare în uciderea unor manifestanţi egipteni, în contextul mişcării de protest de la începutul anului trecut, soldată cu demisia forţată a fostului şef de stat, reamintesc agenţiile de presă internaţionale. În urmă cu aproape o lună, el fusese transferat de la unitatea medicală a închisorii Tora într-un spital militar, din cauza deteriorării stării sale de sănătate ca urmare a unui atac cerebral


Şase ani de cercetări, prima inculpare pentru uciderea unei ziariste


Un fost ofiţer de poliţie rus va fi judecat pentru implicare în asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia

Un fost ofiţer de poliţie din Moscova, Dmitri Pavliucenkov, aflat în arest la domiciliu, a fost inculpat oficial pentru implicare în asasinarea jurnalistei de opoziţie Anna Politkovskaia. Conform unui comunicat al Comisiei de anchetă, Lom-Ali Gaitukaiev, un bărbat originar din Cecenia aflat în închisoare, a primit în 2006 ordinul de asasinare a jurnalistei din partea unei persoane a cărei identitate nu se cunoaşte. În acest scop, el a creat un grup infracţional şi a recrutat şase persoane, printre care şi Pavliucenkov, care, în perioada iulie - septembrie 2006, a urmărit deplasările jurnalistei, informându-i pe complici. Pavliucenkov a procurat şi arme şi muniţie, pentru comiterea crimei.
Locotenent-colonelul în retragere a fost reţinut în august 2011, iar acum este în arest la domiciliu. Crima probabil a fost comisă de Rustam Mahmudov, arestat în mai 2011 în Cecenia. Fraţii săi, Ibraghim şi Djabrail, sunt acuzaţi de complicitate la crimă. Ei au fost achitaţi în 2009, dar instanţa supremă a trimis dosarul la Parchet pentru reexaminare. Anna Politkovskaia, care lucra pentru publicaţia de opoziţie Novaia Gazeta, denunţase în mod repetat încălcările drepturilor omului în conflictul din Cecenia. Ea criticase şi regimul Vladimir Putin.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.