Internațional

Mozaic international: O octogenară britanică strânge bani pentru orfelinatele din România

Ziarul de Vrancea
15 iul 2012 571 vizualizări
O octogenară britanică din Cornish, Jean Baker, a lansat un apel de strângere de fonduri pentru orfelinatele din România, la 20 de ani de la o acţiune similară, relatează BBC News Online. Bakers, care are 84 de ani şi abia s-a întors din România, colaborează cu White Cross Mission, care le-a oferit asistenţă copiilor internaţi în instituţii psihiatrice din România în 1991. Ea susţine că în 2012 condiţiile nu s-au îmbunătăţit prea mult.

"Am coborât la subsol şi spre oroarea noastră am descoperit o spălătorie plină de aşternuturi şi haine murdare şi ude, precum şi o chiuvetă mare de haine ce urmau a fi spălate de mână", a declarat ea. "Într-o altă cameră se aflau şase maşini de spălat industriale vechi de 12 ani. Doar două mai erau funcţionale. Celelalte patru erau stricate, dar nu există bani pentru a le înlocui", a explicat ea. Baker a lansat o campanie de strângere de bani pentru repararea maşinilor de spălat stricate. Ea speră să strângă banii până în septembrie, când White Mission şi-a planificat următoarea vizită în România.

Suplimentare de echipaj pe staţia spaţială

O rachetă rusească Soyuz cu un echipaj format din trei cosmonauţi a decolat ieri de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan, într-o călătorie de două zile cu destinaţia Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Echipajul este format din cosmonautul rus Iuri Malacenko, astronautul NASA Sunita Williams şi astronautul Akihito Hoshide, din partea Agenţiei Spaţiale a Japoniei (JASA), şi urmează să efectueze o misiune de patru luni. Noul echipaj se va alătura cosmonauţilor aflaţi deja de la mijlocul lunii mai pe ISS - ruşii Ghenadi Padalka şi Serghei Revin şi americanul Joe Acaba. Membrii noului echipaj ar urma să desfăşoare peste 30 de misiuni ştiinţifice pe timpul şederii lor la bordul ISS, un complex de cercetare de 100 de miliarde de dolari care orbitează la o altitudine de circa 385 de km deasupra Pământului. Pentru Malacenko, acesta este al cincilea zbor spaţial de lungă durată. Williams şi Hoshide au vizitat fiecare o dată ISS, călătorind la bordul unei nave americane. Aceasta este prima lor experinţă cu o navă Soyuz.

Şase luni de la dezastrul maritim de pe coasta Italiei

Pe Insula Giglio din regiunea Toscana (centru) au fost comemorată scufundarea navei de croazieră Costa Concordia, care s-a soldat acum şase luni cu 32 de victime. O slujba specială, ţinută în apropierea locului unde se află imensa epavă a marcat momentul vineri seară. După slujbă, în biserica din port, o orchestră italiană a interpretat "Recviem"-ul lui Mozart, în memoria victimelor. Nava Costa Concordia transporta aproape 4.300 de persoane, dintre care 3.200 de turişti din 60 de ţări şi peste o mie de membri ai echipajului. Comandantul navei, Francesco Schettino, este acuzat de omucidere multiplă din culpă şi naufragiu şi se află în arest la domiciliu.

Prăbuşirea unei clădiri în Egipt a îngropat de vii zeci de oameni

Serviciile de salvare au scos pană ieri zece cadavre dintre dărâmăturile unui imobil de zece etaje care s-a prăbuşit sâmbătă la Alexandria, în nordul Egiptului, a anunţat Ministerul Sănătăţii. El a precizat că cercetările continuă, subliniind că cinci supravieţuitori au fost scoşi de sub dărâmături duminică, ceea ce ridică la 21 numărul persoanelor rănite, care au suferit în special fracturi. În cădere, clădirea a distrus trei case învecinate. Astfel de tragedii sunt relativ frecvente în Egipt din cauza clădirilor vechi şi a nerespectării legislaţiei în domeniul urbanistic. În decembrie 2010, prăbuşirea unei uzine textile de şase etaje s-a soldat cu zece morţi, tot la Alexandria. Circa zece persoane au murit în 2008 în acelaşi oraş când un imobil de patru etaje s-a prăbuşit în cursul nopţii, în timp ce majoritatea locatarilor dormeau. Cu o lună înainte, prăbuşirea unei părţi întregi a unei faleze din Cairo a provocat moartea a 100 de persoane.

Un autocar plin cu pasageri s-a scufundat într-un rau în Nepal

Cel puţin 35 de persoane au murit în sudul Nepalului când un autocar plin care transporta pelerini veniţi din India s-a răsturnat într-un râu, a anunţat poliţia. Autocarul transporta pasagerii - majoritatea veniţi din Uttar Pradesh, în nordul Indiei - către districtul nepalez Nawalparasi, la 150 de kilometri vest de Katmandou, a anunţat Gyan Bikram Shah, şeful poliţiei locale. Persoanele se aflau în pelerinaj către un templu situat în această regiune, a precizat el. "Am găsit 35 de cadavre. Printre ele figurează o fetiţă şi zece femei. Celelalte victime sunt bărbaţi. Nu am văzut autocarul, care este în continuare în apă", a precizat prin telefon un alt poliţist, Deepak Kumar Raya, care se află la faţa locului. Cinci supravieţuitori au declarat poliţiei că la bordul autocarului se aflau 75 de persoane, a adăugat el. Autocarul a plonjat în râul Gandak, la frontiera dintre Nepal şi India. Accidentele rutiere sunt foarte frecvente în Nepal, ţară dotată cu o reţea rutieră în stare proastă, vehicule prost întreţinute şi şoferi care nu respectă regulile de circulaţie.

Holeră în Cuba. Guvernul susţine că nu este epidemie

Guvernul cubanez a pus capăt celor 11 zile de tăcere sâmbătă cu privire la primul focar de holeră din insulă după 130 de ani, recunoscând că 158 de cazuri au fost diagnosticate. Ministrul Sănătăţii a refuzat totuşi să folosească cuvântul "epidemie", apreciind într-un comunicat că bolnavii descoperiţi în oraşul Manzanillo, la 750 de kilometri la sud-est de Havana, sunt "îmbolnăviri izolate" care vor fi "studiate şi tratate rapid". "Boala nu este în curs de răspândire", a afirmat acesta. Acest focar de holeră este un subiect foarte sensibil în Cuba, care susţine că are unul dintre sistemele de sănătate cele mai admirate din regiune, rezultatul de succes a 50 de ani de regim comunist. Ultima persoană care a murit de holeră în Cuba a decedat în 1882 într-o perioadă în care insula încă era colonie spaniolă.


De unde provine apa de pe Terra

Acum, oamenii de ştiinţă consideră că lichidul vieţii provine de pe comete şi din asteroizii căzuţi pe Pămant, dar ipoteza s-ar putea modifica

Marte şi Jupiter şi nu cometele de la periferia rece şi îndepărtată a sistemului nostru solar au fost principalii "furnizori" de apă pentru Terra, susţin astronomi americani, într-un articol apărut în ultima ediţie a revistei Science, preluat de Agerpres. Stocurile iniţiale de apă din sistemul solar au fost concentrate sub forma unor depuneri de gheaţă pe asteroizi şi comete. Pământul, Marte şi Venus se află la limita aşa-numitei "linii de zăpadă" - zonă în care vaporii de apă din cauza distanţei apropiate de Soare nu se pot condensa în gheaţă. Astfel, planetele apropiate de Soare au fost la început uscate, iar apa a ajuns pe ele mai târziu, odată cu meteoriţii şi nucleele de comete din alte părţi ale sistemului solar.
Un grup de astrofizicieni, sub conducerea lui Conel Alexander, de la Institutul Carnegie pentru ştiinţă din Washington (SUA), a studiat compoziţia izotopică a moleculelor de apă în 85 de fragmente de chondrite carbonice - meteoriţi formaţi în urma căderii pe Pământ a vechilor asteroizi din sistemul solar.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, procentul de deuteriu - un izotop greu de hidrogen - în moleculele de apă din interiorul unor astfel de meteoriţi este determinat de condiţiile în care s-a format corpul ceresc. Cu cât mai departe de Soare a apărut un asteroid sau o cometă, cu atât mai mulţi atomi de deuteriu conţin acestea. În acest fel, concentraţia de deuteriu din apă în interiorul unui corp celest poate determina aproximativ locul apariţiei acestuia.
Ghidându-se după respectiva idee, echipa lui Conel Alexander a încercat să determine sursa de apă de pe Terra, calculând proporţia de deuteriu în chondrite şi comparând-o cu cea a apei terestre şi a boabelor de gheaţă de pe suprafaţa cometelor.
În concluzie, cea mai mare parte a apei de pe Terra a fost adusă pe suprafaţa sa de chondrite din centura de asteroizi şi nu de cometele de la marginea sistemului solar, aşa cum se crezuse iniţial. Această concluzie contravine celor mai multe teorii acceptate până în prezent ce descriu mecanismul de formare a Pământului şi a altor planete şi, evident, va necesita verificări suplimentare pentru a fi general acceptată


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.