Internațional

Masacrele din Siria, comparate cu cele din fosta Iugoslavie şi din Liban

Ziarul de Vrancea
13 iul 2012 428 vizualizări
Kofi Annan este acuzat că a devenit paravanul după care regimul de la Damasc îşi continuă masacrele nestingherit

Fraţii Musulmani au lansat vineri acuzaţii la adresa emisarului special internaţional pentru Siria Kofi Annan, dar şi a Iranului şi Rusiei (aliaţi ai regimului de la Damasc) pentru lipsă de reacţie din partea acestora, care, în opinia organizaţiei islamiste, a permis masacrul comis joi asupra unei localităţi din centrul ţării arabe. "Nu considerăm că monstrul Bashar este singurul răspunzător de îngrozitoarea crimă. Kofi Annan, ruşii, iranienii şi alte ţări care pretind că apără pacea şi stabilitatea în lume sunt deopotrivă vinovaţi deoarece păstrează tăcerea" în legătură cu situaţia din Siria, se menţionează într-un comunicat al organizaţiei.
Violenţele comise joi la Treimsa (centrul Siriei) sunt similare "marilor masacre ale secolului", apreciază Fraţii Musulmani, care citează între altele masacrele de la Sabra şi Shatila (Liban 1982) şi Srebrenica, în 1995. La rândul său, opoziţia armată siriană i-a cerut Consiliului de Securitate al ONU să adopte o rezoluţie coercitivă împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad, care se confruntă de peste 16 luni cu o amplă mişcare de protest.
"Opriţi această nebunie care ameninţă unitatea Siriei, pacea şi securitatea în regiune şi în întreaga lume şi care necesită o rezoluţie urgentă şi tranşantă din partea Consiliului de Securitate în baza Articolului VII (al Cartei ONU), care apără poporul sirian", insistă Consiliul Naţional Sirian (CNS), principala coaliţie a opoziţiei siriene. Respectivul capitol prevede măsuri coercitive, de la sancţiuni economice la recurgerea la forţă, în caz de ameninţare la adresa păcii. "Membrilor Consiliului de Securitate le revine întreaga responsabilitate privind protejarea sirienilor lipsiţi de apărare şi oprirea acestor crime ", continuă un comunicat al CNS, care califică recenta evoluţie din Siria "cea mai infamă din genocidurile comise de regimul sirian".
Peste 150 de persoane au fost ucise joi în atacul forţelor guvernamentale siriene asupra satului Treimsa, conform celui mai recent bilanţ furnizat de Observatorul sirian pentru drepturile omului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.