Internațional

Ruşii combat agenturile străine

Ziarul de Vrancea
13 iul 2012 735 vizualizări
rganizaţiile nonguvernamentale care primesc finanţare externă trebuie să se prezinte peste tot ca "agenţi ai străinătăţii" n în plus, ele vor fi supuse unui control mai strict al autorităţilor

Duma de stat, camera inferioară a parlamentului rus, a adoptat vineri în a treia şi ultima lectură, controversatul proiect de lege în care organizaţiile neguvernamentale care primesc finanţare externă sunt calificate drept "agenţi străini". Potrivit noului act normativ, statul are dreptul de a supune unui control mai sever ONG-urile introduse în lista "agenţilor", precizează Agerpres. Documentul mai stipulează ca respectivele ONG-uri să se prezinte drept "agenţi ai străinătăţii" în toate comunicările sau activităţile publice şi le constrânge la un control financiar foarte strict.
Textul a fost dur criticat de apărătorii drepturilor omului din Rusia şi din străinătate, care au solicitat renunţarea la titlul de "agent", cu conotaţia de "spion". Pe 18 iulie, legea va fi dezbătută şi de Consiliul Federaţiei (camera superioară), după care urmează să fie promulgată de preşedinte.
Noua lege se înscrie în linia stabilită de preşedintele Vladimir Putin, care i-a acuzat în ultimele luni pe liderii opoziţiei şi ai unor ONG-uri, ce au denunţat fraude electorale la alegerile legislative din decembrie, că lucrează în interesul unor puteri străine, mai precis al Statelor Unite.

Calomnia redevine infracţiune

Forul legislativ a mai adoptat, vineri, la ultima şedinţă din sesiunea parlamentară de primăvară, şi proiectul de lege privind revenirea la răspunderea penală pentru acuzaţia de calomnie. Dacă textul de lege privind ONG-urile a fost susţinut de 374 de deputaţi din totalul celor 450 ai Dumei, cel privind calomnia a trecut cu 238 de voturi ale Rusiei Unite (de guvernământ), documentul fiind condamnat cu precădere de Rusia Justă (centru-stânga). Un grup de jurnalişti a pichetat vineri dimineaţa sediul Dumei de Stat în semn de protest faţă de acest act normativ, dar gestul lor nu a împiedicat adoptarea documentului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
emma, acum 4300 zile, 23 ore, 5 minute
Daca si in Romania Parlamentul de la Bucuresti ar fi adoptat o astfel de lege privind ONG-urile si daca le-ar fi declarat ,,agentii strainilor", urmarinduli-se activitatea, intentiile, finantarea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.