Internațional

"Mineriada" din Spania s-a încheiat cu zeci de răniţi

Ziarul de Vrancea
11 iul 2012 780 vizualizări
După un marş de 20 de zile, în care au făcut mai mult de 400 km, minerii au fost întampinaţi la Madrid cu gloanţe de cauciuc n susţinuţi de sute de localnici, minerii au protestat contra reducerii subvenţiilor în industria extractivă, dar şi împotriva măsurilor de austeritate impuse de guvern

Protestul minerilor, care au ajuns în capitala spaniolă după un marş de aproape douăzeci de zile, pornit din regiunile miniere din nordul Spaniei, s-a soldat ieri cu zeci de răniţi şi cinci arestaţi, după cum transmite postul public de televiziune. Ajunşi în faţa Ministerului Industriei, Energiei şi Turismului, minerii s-au confruntat cu forţele de ordine; primii au aruncat petarde şi pietre, iar agenţii de poliţie au lansat gloanţe de cauciuc.  Serviciile de urgenţă au asistat 43 de persoane în urma confruntărilor - 26 de mineri, 12 agenţi de ordine şi cinci participanţi la proteste. Niciunul nu a prezentat însă răni grave, consemnează sursa menţionată. "Duşmanul se află înăuntru", "Nu suntem terorişti, suntem mineri", au strigat miile de protestatari în faţa sediului Ministerului menţionat, după marşul de-a lungul mai multor bulevarde centrale ale capitalei spaniole.
Poliţia spaniolă a folosit gloanţe de cauciuc şi bastoane pentru a dispersa protestatarii din centrul Madridului, afirmă martori citaţi de CNN.
Minerii spanioli din nordul ţării şi-au încheiat în noaptea de marţi spre miercuri "marşul negru început în urmă cu aproape 20 de zile în semn de protest faţă de reducerea substanţială a subvenţiilor guvernamentale pentru acest sector. După peste 400 de kilometri parcurşi pe jos, minerii au ajuns în Puerta del Sol, unde au fost primiţi de sute de persoane, cu aplauze şi cântece, care le-au arătat că reducerile afectează întreaga populaţie. Marşul negru al minerilor din Spania a început în 22 iulie, după alte peste 20 de zile de grevă în semn de protest faţă de reducerea cu peste 60% a subvenţiilor pentru acest sector.

Trei procente în plus la TVA

Protestele survin anunţului făcut de prim-ministrul Mariano Rajoy privind creşterea TVA de la 18% la 21%, dar şi reduceri de cheltuieli publice. Premierul speră că aceste măsuri vor aduce la buget 65 de miliarde de euro în următorii doi ani şi jumătate. Comisia Europeană a salutat decizia guvernului spaniol, spunând că reprezintă un "pas important" în atingerea obiectivului de deficit pentru anul acesta.
În schimbul ajutorului pentru bănci şi a termenului pentru reducerea deficitului public, Madridul a recurs la majorarea TVA, dar şi la obligarea funcţionarilor publici să lucreze mai mult, fără să primească ceva în plus, precum şi la reducerea salariilor bancherilor. Aceste măsuri foarte nepopulare seamănă cu cele impuse ţărilor europene plasate sub tutelă internaţională (Grecia, Portugalia, Irlanda). Le Figaro menţionează totodată că Spania va fi totuşi supravegheată îndeaproape şi că Guvernul, deşi respinge termenul de «salvare», trebuie să accepte vizitele periodice ale troicii. FMI, BCE şi Comisia Europeană, instituţiile care asigură monitorizarea planurilor de salvare a Greciei, Irlandei şi Portugaliei, se vor deplasa o dată la trei luni în Spania pentru a vedea ce au făcut Ministerul Economiei şi Banca Centrală a Spaniei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
gogu, acum 4299 zile, 15 ore, 27 minute, 46 secunde
Pe astia tot Iliescu ia chemat?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.