Internațional

Mozaic international: Ce au mai descoperit cercetătorii: că fumatul poluează

Ziarul de Vrancea
11 iul 2012 1399 vizualizări
Fumatul pe stradă sporeşte semnificativ cantitatea de particule fine periculoase din aer, arată noi studii publicate luni, citate de Agerpres. În cadrul unui studiu desfăşurat de Universitatea Otago din Wellington (Noua Zeelandă) s-a testat calitatea aerului din jurul a 284 fumători.

La verificarea aerului pe 2,6 m în jurul fumătorilor, s-au înregistrat cu 70% mai multe particule fine decât dacă n-ar fi fost fumători împrejur. Nivelul de poluare dintr-o staţie de autobuz în preajma unui fumător a fost de 16 ori mai mare decât dacă n-ar fi existat fumători în apropiere. Nivelurile crescute de particule fine în aer sunt asociate cu boli de inimă, funcţionare defectuoasă a plămânilor şi cancer la plămâni. Consiliul municipal din Auckland se gândeşte să interzică fumatul în locurile publice. Unul din cercetători, dr George Thomson, spune că un număr tot mai mare de oraşe adoptă măsuri de interzicere a fumatului, cel puţin în părţile exterioare ale unor zone de cumpărături. Printre aceste oraşe se numără Brisbane, Adelaide, Hobart în Australia, precum şi multe din California şi Japonia.

Consumul de droguri a explodat în Grecia

Grecia şi-a redus drastic cheltuielile pentru sănătate de la începutul crizei economice, ceea ce a determinat o explozie a consumului de droguri şi, în consecinţă, a infecţiilor cu HIV, relatează Le Monde. În perioada 2010-2011, Guvernul grec şi-a redus cheltuielile în domeniul sănătăţii cu 13 la sută, restrângându-şi bugetul de la 16 milioane de euro la 13,8 milioane de euro. Unii evaluează reducerea cheltuielilor în tot sectorul la 36 la sută, în timp ce în prezent sunt dezbătute economii mai ample. Spitalele, în aşteptarea fondurilor, îşi reduc comenzile de medicamente, ca şi numărul de operaţiuni, pe care le selecţionează în funcţie de urgenţă. Ca o consecinţă a acestei situaţii, pe străzi, toxicomanii au devenit "victimele discrete ale crizei", comentează cotidianul francez. Numărul infecţiilor cu HIV a crescut cu 57 la sută în raport cu 2010, potrivit centrului. Acest grad de contaminare este deosebit de ridicat printre toxicomanii care folosesc seringi uzate. Anul trecut, acesta era de 15 ori mai mare decât cel din 2010. La jumătatea lui iunie, directoarea organizaţiei Médecins sans frontières de la Atena, Reveka Papadopoulou, afirma că numărul bolnavilor de SIDA în centrul oraşului crescuse alarmant anul trecut în raport cu 2010 din cauza suspendării programelor de schimbare de seringi în capitală. Ea asocia această decizie cu un val de reprimare a imigranţilor ilegali şi a altor grupuri vulnerabile. "Acest lucru nu are nimic de-a face cu o lipsă de resurse", a declarat ea, denunţând o formă de "poliţie sanitară" vizând în special imigranţii ilegali.

Opoziţia siriană bate obrazul Moscovei

Susţinerea rusă a Damascului, "indiferent de masca" pe care o poartă, este cea care permite regimului de la Damasc să continue violenţele, a declarat ieri Abdel Basset Sayda, noul lider al CNS, la finalul discuţiilor pe care le-a purtat în cadrul unei vizite la Moscova. "Respingem această politică rusă", a subliniat liderul Consiliului Naţional Sirian (CNS), principala coaliţie a opoziţiei siriene. "Indiferent care este masca pe care o poartă, este o politică de susţinere a regimului care îi oferă posibilitatea să continue violenţele", a adăugat el, într-o conferinţă de presă. De cealaltă parte, Viaceslav Jirkaln, adjunctul directorului serviciului federal de cooperare militară, a anunţat că Rusia va continua să livreze Siriei sisteme de apărare antiaeriană. "Vom continua să ne onorăm contractul privind livrarea de sisteme de apărare antiaeriană", a declarat acest oficial, subliniind că este vorba despre echipamente cu un "caracter exclusiv defenisv". "Nu putem, în niciun caz, să spunem că introducem un embargo asupra livrărilor de tehnică militară împotriva Siriei", a adăugat Jirkaln. În plus, a adăugat el, Rusia va continua să îşi onoreze "contractele încheiate în 2008 privind repararea de elicoptere" livrate acestei ţări. Oficialul a dat asigurări că, prin acest comportament, Moscova nu încalcă "niciuna dintre obligaţiile sale internaţionale". Experţi ruşi au apreciat, în iunie, după doborârea unui avion turc de tip F-4 Phantom în largul coastelor siriene, că incidentul ar demonstra eficienţa sistemelor ruse de apărare antiaeriană utilizate de Siria.

Pledoarie pentru reintroducerea serviciului militar obligatoriu în SUA

Generalul Stanley McChrystal, fostul comandant al forţelor internaţionale în Afganistan, s-a pronunţat în favoarea reintroducerii serviciului militar obligatoriu sau a unui "serviciu naţional" menit să îi conecteze pe tinerii americani cu armata şi să le cultive un simţ civic. "Trebuie să facem anumite lucruri, să luăm în calcul posibilitatea unui serviciu militar cu scopul de a încerca să avem o legătură" între populaţia civilă şi armată, a apreciat generalul în cadrul unei intervenţii, la sfârşitul lui iunie, la o conferinţă organizată de către Aspen Institute. În urma încetării serviciului militar obligatoriu, în 1973, tot mai puţini americani au de a face cu lumea militară, unu la sută din populaţie servind în forţele armate. După aproximativ 11 ani de război în Afganistan şi Irak, armata profesionistă este afectată de mobilizări multiple, a pledat McChrystal, "doar 1% dintre americani fiind afectaţi" de aceste conflicte.


Deturnarea fondurilor europene se va pedepsi cu închisoare

 Bruxelles-ul vrea să consolideze legislaţia împotriva fraudelor de acest fel şi să o uniformizeze la nivelul întregii Uniuni Europene

Comisia Europeană (CE) a propus ieri noi reglementări penale în lupta împotriva fraudelor care afectează bugetul european, ca de exemplu deturnarea de fonduri europene, care s-a ridicat la circa 600 de milioane de euro în 2010, potrivit datelor furnizate de către statele membre. Pentru a proteja mai bine contribuabilii, comisarii europeni Viviane Reding (Justiţie) şi Algirdas Semeta (Fiscalitate) au iniţiat o propunere de Directivă care crează un cadru mai armonizat în vederea împiedicării persoanelor care comit fraude să exploateze diferenţele dintre sistemele juridice naţionale.
"Este în afara oricărei discuţii ca răufăcătorii să îşi însuşească resurse care aparţin Uniunii Europene (UE)", a declarat Reding într-o conferinţă de presă la Bruxelles, recunoscând că, în prezent, "anumite state membre pedepsesc aceeaşi infracţiune cu închisoarea, în timp ce altele nu o sancţionează". În vederea remedierii acestei situaţii, Bruxelles-ul va impune în toate statele membre UE sancţiuni minime, cuprinse între şase luni şi cinci ani de închisoare în caz de fraudă majoră sau deturnare de fonduri europene.
CE prevede definiţii comune pentru infracţiunile care produc prejudicii bugetului UE, dar şi o armonizare a termenelor de prescriere în cazul în care o infracţiune ajunge să fie anchetată şi conduce la un proces. "Banii contribuabilului european trebuie să fie protejaţi în mod eficient în fiecare stat membru. Odată cu propunerea pe care o prezentăm, vom face un pas important în această direcţie", a subliniat Semeta, într-o conferinţă de presă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
xvifeesl, acum 3599 zile, 19 ore, 12 minute, 2 secunde
http://www.property-resales.co.uk/tag/hollister-uk-outlet/ http://www.heatingoildirectory.co.uk/mulberry-bags/ http://www.newhunthorses.co.uk/cheap-juicy-couture-tracksuits/ citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.