Internațional

Rusia s-a înrolat în Organizaţia Mondială a Comerţului

Ziarul de Vrancea
10 iul 2012 585 vizualizări
Cu un scor destul de strans, Duma de Stat a ratificat protocolul de aderare n opoziţia susţine că este o afacere perdantă, în vreme ce susţinătorii legii afirmă că Rusia va caştiga prin amplificarea tranzacţiilor

Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a ratificat ieri protocolul de aderare a Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC). Decizia a fost adoptată cu 238 de voturi pentru, aparţinând partidului de guvernământ Rusia Unită, în timp ce 208 deputaţi au votat împotrivă. În Duma de Stat activează 450 de aleşi, iar pentru adoptarea legii privind ratificarea era suficientă majoritatea simplă asigurată de fracţiunea puterii.
Ministrul rus al Economiei, Andrei Belousov, a admis că pierderile directe ale Rusiei ca urmare a aderării la OMC ar putea atinge, în 2013 şi 2014, suma de 445 miliarde de ruble (10,5 miliarde de euro), având în vedere că Moscova va fi nevoită să-şi diminueze protecţia tarifară cu 3,5 puncte procentuale. Pierderile reale la bugetul de stat ar putea fi însă mai mici, deoarece vor fi compensate de creşterea schimburilor comerciale şi, implicit, a bazei de impozitare, a spus el.
Demnitarul a subliniat că principalul avantaj al Rusiei, rezultat din calitatea de membru al OMC, constă în stabilirea unor reguli clare pentru desfăşurarea comerţului exterior, stabilitatea regimului schimburilor, o utilizare mai activă a potenţialului de export, precum şi creşterea calităţii produselor pe seama concurenţei.
Opoziţia parlamentară s-a declarat împotriva aderării ţării la Organizaţia Mondială a Comerţului. Ultranaţionalistul rus Vladimir Jirinovski a exprimat opinia potrivit căreia OMC nu va stimula economia Rusiei, avertizând încă de la începutul dezbaterilor că fracţiunea sa "nu va da nici măcar un vot (pentru aderare)", relatează Agerpres.
"Ne vom târî în ultimul vagon al acestui convoi numit OMC, în care totul este condus de companiile transnaţionale. În mâinile lor se află toate finanţele lumii şi ei decid direcţia. Toate vânzările au loc în dolari şi euro, toate pieţele sunt în mâinile lor", a întărit Jirinovski, estimând că vor avea de câştigat doar producătorii ruşi de oţel şi unii din industria chimică.
Mulţi ruşi se opun aderării la OMC, de teama că întreprinderile autohtone nu vor face faţă concurenţei străine nici pe propria piaţă. Partidul Comunist şi Rusia Justă (centru-stânga) au făcut recurs la Curtea Constituţională, încercând să blocheze ratificarea protocolului, dar cererea lor a fost respinsă.
Rusia, ultima mare putere nemembră a OMC, a obţinut în decembrie 2011 undă verde pentru aderarea la organizaţie, după 18 ani de negocieri. Astfel, Rusia va deveni al 156-lea stat membru al organizaţiei.
După ratificarea de către parlament, protocolul de aderare trebuie promulgat de preşedintele Vladimir Putin până la 23 iulie, data limită dincolo de care Moscova ar fi nevoită să reia negocierile cu statele membre ale organizaţiei. Integrarea Rusiei în OMC ar deveni efectivă după 30 de zile de la notificarea ratificării protocolului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.