Internațional

Mozaic international: Ceva e putred în Grecia: a treia demisie în Guvern în doar zece zile

Dan Chiriac
9 iul 2012 500 vizualizări
Noul secretar de stat pentru problemele muncii, conservatorul Nikos Nikopoulos, şi-a prezentat ieri demisia, exprimându-şi nemulţumirea faţă de faptul că guvernul nu a lansat renegocierea imediată a măsurilor de austeritate impuse Greciei de Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), a indicat Ministerul Muncii

"Convingerea mea este că problema renegocierii cu troica şi a corectării distorsiunilor în materie de dreptul muncii, în privinţa pensiilor şi a asigurărilor sociale ar fi trebuit ridicată cu insistenţă de la bun început", a explicat Nikopoulos în scrisoarea de demisie.  Plecarea secretarului de stat intervine chiar a doua zi după votul de încredere acordat de parlamentul grec noului guvern de coaliţie între dreapta, socialişti şi stânga moderată, condus de premierul conservator Antonis Samaras. Nikopoulos, deputat al partidului de dreapta Noua Democraţie, s-a întâlnit vineri cu delegaţia tripartită reprezentând cele trei instituţii de creditare ale Greciei - Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional - în cadrul primei misiuni a "troicii" după formarea noului guvern, aminteşte Agerpres. Deşi a luat fiinţă de foarte puţin timp, la sfârşitul lui iunie, deja noul executiv de la Atena a mai înregistrat două demisii: ministrul Finanţelor a demisionat din cauza unor probleme de sănătate, iar secretarul de stat pentru marina comercială a fost nevoit să demisioneze ca urmare a participării sale neautorizate la o societate off-shore.

Putin şi-a îndemnat ambasadorii să facă reclamă armamentului rusesc

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a îndemnat pe ambasadorii ţării sale acreditaţi în străinătate să nu se jeneze să promoveze tehnica militară rusească pe pieţele externe, potrivit postului Vesti. "Alte state - SUA, Franţa, Israelul - au ridicat demult acest aspect la rangul de politică de stat şi o promovează cu destulă perseverenţă", i-a atenţionat Vladimir Putin pe diplomaţii ruşi, în cadrul unei reuniuni care se desfăşoară o dată la doi ani. El le-a cerut angajaţilor Ministerului rus al Afacerilor Externe, care activează în străinătate, să folosească toate posibilităţile care se deschid în faţa Rusiei, odată cu aderarea ţării la Organizaţia Mondială a Comerţului. În context, el a recunoscut că Rusia este depăşită de mulţi dintre partenerii săi externi după modul în care aceştia ştiu să-şi avanseze proiectele şi să îşi apere interesele, în special în domeniul afacerilor. Vladimir Putin le-a mai cerut ambasadorilor să însuşească noile tehnologii şi, în special, "puterea intangibilă" ("soft power", definită prin abilitatea unui stat de a influenţa acţiunea celorlalte prin persuasiune sau atractivitate, mai degrabă decât prin acţiuni coercitive).

Americanii mai pierd şase omeni în Afganistan

Şase soldaţi americani ai ISAF, forţa armată a NATO în Afganistan, au fost ucişi duminică în explozia unei bombe artizanale în estul ţării. Cetăţenia victimelor a fost confirmată pentru AFP de un responsabil american sub acoperirea anonimatului. Nici acest responsabil şi nici ISAF nu au precizat condiţiile atentatului. Estul Afganistanului constituie, împreună cu sudul ţării, principala zona de conflict între forţele proguvernamentale, sprijinite de ISAF, şi insurecţia condusă de talibani. Un alt soldat a fost ucis duminică într-un atac al insurgenţilor în sud. Cel puţin 234 de militari ai coaliţiei au murit de la începutul anului 2012, potrivit unui bilanţ furnizat de site-ul icasualties şi actualizat de AFP.

Obama conduce în sondaje

Preşedintele american Barack Obama rămâne încă mult înaintea rivalului său republican Mitt Romney în statele-cheie ce ar putea determina rezultatul cursei prezidenţiale din 2012, arată un ultim sondaj, publicat duminică. Sondajul USA Today/Gallup îl plasează pe Obama în frunte cu 47% din intenţiile de vot faţă de 45% pentru Mitt Romney, printre alegătorii înscrişi în aceste state. Statele vizate de sondaj includ Colorado, Florida, Iowa, Michigan, Nevada, New Hampshire, New Mexico, Carolina de Nord, Ohio, Pennsylvania, Virginia şi Wisconsin. Statele pivot nu sunt în general aliniate ferm sau în mod previzibil cu democraţii sau republicanii şi acest lucru poate, în multe cazuri, determina rezultatul alegerilor naţionale. În restul ţării, Barack Obama ar câştiga cu 48% din intenţiile de vot faţă de 44% pentru adversarul său republican. Sondajul, pentru care au fost intervievaţi 2.404 de alegători, a fost efectuat de la 22 la 29 iunie şi include o marjă de eroare de plus sau minus patru procente.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.