Internațional

Mozaic international: Descoperire excepţională: Adio gripă?

Ziarul de Vrancea
8 iul 2012 691 vizualizări
Cercetătorii americani au identificat secretul care permite întărirea sistemului imunitar înainte ca gripa să ne îmbolnăvească

Un nou studiu publicat în jurnalul ştiinţific PLoS ONE anunţă că o proteină sintetică foarte puternică, intitulată EP67, are un efect extraordinar: la doar două ore după administrare, aceasta activează sistemul imunitar înăscut.
Până la efectuarea acestei cercetări, EP67 a fost folosită mai ales ca adjuvant atunci când se administrau vaccinuri, fiind folosit pentru a ajuta vaccinul să activeze reacţia imună. Acum, doi cercetători au identificat potenţialul pe care această proteină îl are cu adevărat. "Virusul gripei este foarte înşelător, reuşind să păcălească sistemul imunitar pentru a nu fi detectat în primele zile ale infecţiei, înainte ca simptomele să apară", a explicat Dr. Joy Phillips. "Studiul nostru arată că atunci când EP67 este introdusă în corp la 24 de ore de la expunerea la virusul gripal, această proteină sintetică face ca sistemul imunitar să se activeze imediat, reacţionând în timp record la ameninţare, cu mult înainte decât ar fi reacţionat în mod natural corpul", a adăugat Phillips. Deoarece EP67 nu acţionează împotriva virusului, ci asupra sistemului imunitar al pacientului, proteina este la fel de eficientă indiferent de tulpina virusului gripal. Acesta este un mare avantaj faţă de vaccinurile anti-gripale, în cazul acestora fiind necesară folosirea tulpinei gripale aflate în circulaţie la acel moment. Phillips afirmă că EP67 are potenţialul de a fi folosită şi în cazul altor afecţiuni respiratorii şi în cel al infecţiilor fungice.  
Testele au arătat că EP67 este eficientă chiar şi pe animale, fiind testată pe şobolani şi pe păsări. În cazul şobolanilor, rezultatul a fost extraordinar: exemplarele infectate cu o doză letală de gripă nu au murit, în ciuda faptului că EP67 a fost administrată la 24 de ore de la momentul infectării.

Gabriel Garcia Marquez suferă de demenţă

Fratele scriitorului Gabriel Garcia Marquez spune că renumitul autor columbian, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 1982, suferă de demenţă. Jaime Garcia Marquez le-a dezvăluit unor studenţi, cu ocazia unui seminar organizat recent în oraşul spaniol Cartagena, faptul că fratele său, care are vârsta de 85 de ani, îi telefonează frecvent pentru a-l întreba mereu aceleaşi lucruri simple. "Are probleme cu memoria. Uneori plâng, pentru că simt că îl pierd", a spus Jaime Garcia Marquez. El este primul membru din familia scriitorului care a vorbit în mod public despre această problemă de sănătate a renumitului autor columbian. Potrivit corespondentului postului BBC în Columbia, Arturo Wallace, zvonurile despre pierderile de memorie cu care se confruntă Gabriel Garcia Marquez există de mai multă vreme. Una dintre capodoperele sale, romanul din 1967 "Un veac de singurătate", începe cu povestea unei familii care nu mai poate să îl îngrijească pe bătrânul bunic, senil, din acea familie. Gabriel Garcia Marquez locuieşte în prezent în Mexic şi nu a mai apărut în public în ultimii ani.

Bilanţul viiturilor din Rusia a ajuns la 150 de morţi

Bilanţul victimelor ploilor torenţiale, viiturilor puternice şi inundaţiilor din regiunea rusă Krasnodar (sud-vest) a ajuns ieri la 150 de morţi, salvatorii continuând să găsească noi victime. Numeroase cadavre nu au putut să fie identificate, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al forţei speciale de intervenţie în caz de catastrofe naturale. Districtul Krimsk, situat la 200 de kilometri nord-vest de staţiunea balneară Soci, unde se află reşedinţa de vară a preşedintelui rus, a fost afectat de inundaţii, nivelul apei atingând în noaptea de vineri spre sâmbătă câţiva metri, a anunţat poliţia. Potrivit autorităţilor locale, peste 12.000 de locuitori şi aproximativ 4.000 de locuinţe au fost afectate de acest dezastru. Putin a survolat zona sâmbătă seara, la bordul unui elicopter, alături de guvernatorul regiunii Krasnodar Aleksndr Tkatcev, iar ulterior a coordonat o reuniune de criză, la Krimsk.
El a promis deja ajutoare financiare pentru casele distruse şi compensaţii - în valoare de două milioane de ruble (50.000 de euro) pentru fiecare familie a fiecărei victime - şi a dispus efectuarea unei anchete asupra circumstanţelor dramei.

Peste 17.000 de morţi de la începutul revoltei în Siria

Peste 17.000 de persoane au fost ucise în cursul violenţelor din Siria de la începutul revoltei faţă de regimul preşedintelui Bashar al-Assad, în martie 2011, a anunţat sâmbătă organizaţia nonguvernamentală (ONG) Observatorul Sirian al Drepturilor Omului. Între cele 17.012 persoane se află 11.815 civili, 4.316 membri ai armatei şi serviciilor de securitate şi 881 de dezertori, a declarat Rami Abdel Rahmane, preşedintele ONG-ului cu sediul la Londra, care se bazează pe o reţea de militanţi de la faţa locului.
De la intrarea în vigoare a armistiţiului de la 12 aprilie, prevăzut în cadrul unui plan de pace al emisarului internaţional Kofi Annan, dar care nu a fost aplicat niciodată, au fost ucise 5.898 de persoane.


A murit după ce i-a servit masa lui Obama

Patroana unui restaurant din Ohio (nord) a murit vineri la câteva ore după ce l-a servit pe preşedintele Statelor Unite Barack Obama. Josephine Ann Harris, în vârstă de 70 de ani, proprietara restaurantului "Ann's Place" din oraşul Akron, a spus că simte ameţeli şi a fost transportată la spital unde a fost constatat decesul aparent cauzat de o criză cardiacă. Cu câteva ore înainte, Obama, care a încheiat vineri după-amiază un turneu electoral de două zile cu autocarul în Pennsylvania (est), a mâncat micul dejun la restaurantul Josephinei Harris şi s-a întâlnit cu ea. Purtătorul de cuvânt al lui Obama, Jay Carney, a declarat pentru jurnaliştii din Air Force One în zbor spre Washington că preşedintele a contactat-o pe fiica patroanei din avion. "Preşedintele şi-a exprimat tristeţea şi condoleanţele. Este foarte trist. El a fost onorat să o întâlnească în această dimineaţă şi i-a spus (fiicei) că se gândeşte la toţi membri familiei acesteia şi se roagă pentru ei", a adăugat Carney.

Elevii care fac mişcare îşi rezolvă mai bine temele

Prin practicarea unei activităţi fizice, creierul se pregăteşte mai bine pentru o sarcină intelectuală. Studiile asupra binefacerilor mişcării asupra funcţionării creierului s-au concentrat până acum pe adulţi şi îndeosebi pe vârstnici. O echipă de la Universitatea din Montreal s-a ocupat de copii. Cercetătorii şi-au pus întrebarea dacă activitatea fizică duce la îmbunătăţirea activităţii intelectuale. Într-un prim experiment, s-au făcut electroencefalograme ((EEG) la circa 10 băieţi de la 9 la 11 ani înainte şi după o şedinţă de o jumătate de oră de mers pe bicicleta staţionară, în ritm moderat. "Am observat creşterea undelor rapide, ca la trezirea din somn, fenomenul durând câteva zeci de minute", arată unul din autorii studiului.
În cadrul unui al doilea test, circa 30 de băieţi şi fete între 8 şi 11 ani au mers şi ei pe bicicleta staţionară şi au fost supuşi apoi unui exerciţiu de memorare, activitatea lor cerebrală fiind monitorizată. Zona asociată cu "memoria de lucru" (prelucrarea şi menţinerea pe termen scurt a informaţiilor) înregistra o activitate crescută, cu mărirea amplitudinii undelor respective. Procesul este şi el atribuit unei atenţii mai mari. Efectul imediat al activităţii fizice s-ar explica prin schimbări în metabolismul neurotransmiţătorilor, care se traduc printr-o accentuare a capacităţilor de atenţie şi învăţare. Aşa că elevii ar trebui să reţină că le-ar prinde bine puţină mişcare înainte să înceapă să facă temele, scrie Agerpres.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.