Berea, inamicul pietrelor la rinichi
Berea poate contribui la prevenirea apariţiei pietrelor la rinichi, se arată într-un studiu realizat de către Departamentul de Nutriţie al Şcolii Publice de Sănătate Harvard. Conform acestei cercetări, bărbaţii care consumă bere în cantităţi moderate prezintă un risc cu 21% mai redus de a avea pietre la rinichi, datorită efectului diuretic şi conţinutului mare de apă din bere, informează Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.
Cercetătorii de la Harvard au realizat un studiu în care au verificat relaţia dintre 21 de băuturi diferite şi riscul de apariţie al pietrelor la rinichi. Studiul a fost realizat cu ajutorul a 45.289 bărbaţi, cu vârste cuprinse între 40 şi 75 de ani, care nu aveau pietre la rinichi şi nici nu au avut vreodată. Cercetarea s-a desfăşurat pe durata a 6 ani, timp în care au fost semnalate 753 de cazuri. Dintre toate băuturile studiate, berea s-a dovedit a fi cea mai utilă în prevenirea apariţiei pietrelor la rinichi, consumul moderat de bere reducând cu până la 21% riscul apariţiei calculilor renali. Pe lista altor băuturi care micşorează riscul apariţiei pietrelor la rinichi se numără cafeaua - 10%, cafeaua decofeinizată - 10%, ceaiul - 14%, dar şi băuturi care măresc riscul apariţiei, cum ar fi sucul de mere sau cel de grepfruit.