Internațional

Ecuadorul nu-l predă pe Asange doar "pentru că s-a rupt prezervativul"

Ziarul de Vrancea
5 iul 2012 694 vizualizări
între timp, site-ul acestuia, WikiLeaks, a făcut publice aproximativ 2,4 milioane de mesaje e-mail trimise ori primite de autorităţile de la Damasc în perioada 2006-2012

Ministrul de Externe al Ecuadorului, ţară unde fondatorul WikiLeaks Julian Assange a cerut azil politic, a luat în derâdere afacerea violului şi a presupusei agresiuni sexuale lansată împotriva lui Assange în Suedia. "Personal, aş muri de râs", a declarat presei şeful diplomaţiei de la Quito, Ricardo Patino, adăugând că "l-au acuzat pentru că s-a rupt prezervativul".
Fondatorul australian al site-ului Wikileaks se află de la 19 iunie sub protecţia ambasadei ecuadoriene din Londra, unde s-a refugiat ca să scape de a fi extrădat în Suedia, înainte de a refuza să răspundă la convocarea poliţiei britanice.
Assange, care dă asigurări că nu a avut decât relaţii sexuale consimţite cu cele două acuzatoare suedeze, se teme că va fi apoi transferat în Statele Unite pentru a fi judecat pentru spionaj, după ce site-ul său a publicat peste 250.000 de telegrame diplomatice americane.
Ecuadorul, al cărui preşedinte socialist Rafael Correa şi-a manifestat deja simpatia faţă de fondatorul Wikileaks, nu a dat vreun termen pentru a răspunde la cererea de azil. "Suntem pe punctul de a colecta informaţii despre presupusele acuzaţii în Suedia", a adăugat Patino. Potrivit lui Patino, una dintre reclamante ar fi spus că "şi-a dat seama că în unele nopţi, prezervativul s-a rupt".

WikiLeaks face cu Siria ce a făcut cu SUA

"WikiLeaks a început să publice dosare din Siria, peste două milioane de e-mail-uri ale unor lideri politici sirieni, miniştri şi (aparţinând unor) firme, datate din august 2006 până în martie 2012", a declarat Sarah Harrison, o purtătoare de cuvânt a site-ului, într-o conferinţă de presă la Londra. "Aceste documente sunt jenante pentru Siria, dar şi pentru opozanţii din exteriorul Siriei", a comentat fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, fără alte precizări, într-o declaraţie transmisă din cadrul ambasadei Ecuadorului la Londra, unde s-a refugiat la 19 iunie.
Purtătorul de cuvânt al Wikileaks a refuzat să dea alte detalii privind conţinutul acestor mesaje electronice. E-mail-urile sunt scrise în mai multe limbi, inclusiv arabă şi rusă, şi provin, printre altele, de la ministerele afacerilor prezidenţiale, de finanţe, informaţii şi afaceri externe. CNN citează însă o altă sursă WikiLeaks, care afirmă că mesajele dezvăluie totodată şi cum Vestul şi companiile occidentale una spun şi alta fac.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.