Internațional

Mozaic international: Ruşii îl tratează în glumă pe preşedintele sirian

Ziarul de Vrancea
5 iul 2012 474 vizualizări
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a dezminţit ieri afirmaţiile potrivit cărora Occidentul îi sugerează Moscovei să-i acorde azil politic preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, nuanţând,

însă, că acesta a fost subiectul unei "glume" făcute de germani în timpul vizitei preşedintelui Vladimir Putin la Berlin. "Sper că nu fac public un secret străin, dar pe 1 iunie, când preşedintele Putin s-a întâlnit cu cancelarul Angela Merkel la Berlin, în timpul discuţiei, colegii noştri germani au afirmat că ei cred că nu ar fi rău dacă Rusia i-ar acorda azil politic lui Bashar al-Assad. Partea rusă a considerat asta drept o glumă, de aceea a răspuns tot cu o glumă: «Mai bine voi, nemţii, luaţi-vi-l pe domnul Assad, dacă el va dori să plece undeva.»", a relatat Serghei Lavrov, într-o conferinţă comună de presă, la Moscova, cu omologul său german, Guido Westerwelle. Explicaţia ministrului rus de Externe intervine după ce ziarul Kommersant a scris miercuri că Occidentul încearcă să convingă Rusia să-i acorde azil politic preşedintelui Bashar al-Assad, dar că Moscova nu recurge deocamdată la această măsură.

Ministrul suedez de Finanţe nu are încredere în Grecia

Grecia va ajunge probabil în situaţie de default în pofida tentativelor angajate pentru salvarea ţării, a apreciat ieri ministrul suedez de Finanţe, Anders Borg. "Cel mai probabil este că vom avea un tip de default în Grecia", a afirmat Borg, chestionat de postul public de radio suedez, SR. "Ţinând cont de maniera în care situaţia a fost gestionată până în prezent, nu putem exclude că acesta va fi într-un final deznodământul", a adăugat el. În opinia oficialului suedez, chiar dacă noul guvern grec renegociază condiţiile puse de Fondul Monetar Internaţional în schimbul sprijinului său, datoria publică se va ridica oricum la 120% din PIB în zece ani, o situaţie "rareori sustenabilă (...) în contextul unor previziuni slabe de creştere pentru Grecia". Un default al Greciei s-ar putea traduce prin ieşirea Atenei din zona euro, un motiv în plus de îngrijorare pentru ministrul Borg. Statul elen îşi reia joi discuţiile cu troica asupra condiţiilor de livrare a asistenţei sale financiare, suspendată de la începutul lunii mai.

Guvernul spaniol pregăteşte reducerea salariilor şi îngheţarea pensiilor

Guvernul spaniol pregăteşte un nou pachet de măsuri de reducere a cheltuielilor publice, pentru a respecta ţinta de deficit pentru 2012 (5,3% din PIB, potrivit acordului cu Bruxellesul, n.r.). Reuters dezvăluie că, potrivit unor surse din cadrul executivului de la Madrid, este vorba de economii totale de cel mult 30 de miliarde de euro, care includ tăieri din salariile funcţionarilor publici, îngheţarea pensiilor, reducerea indemnizaţiilor de şomaj sau închiderea de posturi publice de televiziune. "Nu este vorba de vreo decizie luată. Sunt doar calcule tehnice, cât s-ar putea economisi, când s-ar putea încasa. Însă poate fi o parte, totul, sau nimic", citează Reuters o sursă apropiată executivului, care explică şi faptul că în cadrul acestuia există dezbateri puternice cu privire la punctele în care să fie făcute aceste ajustări bugetare. Potrivit calculelor agenţiei spaniole de presă, diferenţa dintre deficitul înregistrat la sfârşitul anului trecut, de 8,9% din PIB şi ţinta pentru finalul acestui an, de 5,3% echivalează sumei totale de 38,64 de miliarde de euro ce trebuie reduse din cheltuielile publice.

Prima rezoluţie ONU privind libertatea de exprimare pe internet

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a adoptat ieri, prin consens, prima sa rezoluţie privind libertatea de exprimare pe internet, în pofida opoziţiei unor ţări precum Rusia şi India. Textul a fost prezentat de Brazilia, SUA, Nigeria, Suedia, Tunisia şi Turcia. Rezultatul "este de o importanţă capitală pentru Consiliul pentru Drepturile Omului", a declarat ambasadoarea americană Eileen Chamberlain Donahoe, după adoptarea rezoluţiei. "Este prima rezoluţie a ONU care confirmă că drepturile omului în domeniul internetului trebuie protejate cu acelaşi angajament ca şi în lumea reală", a adăugat aceasta. În rezoluţia susţinută de 83 de state se afirmă că drepturile care se aplică în afara internetului, în special libertatea de exprimare, trebuie protejate şi online, în orice mijloc de comunicare şi indiferent de graniţe. Textul face apel, de asemenea, la toate statele să promoveze şi să faciliteze accesul la internet şi cooperarea internaţională în vederea facilitării dezvoltării media şi a comunicaţiilor în întreaga lume.

Franţa a rămas fără ziare

Totalitatea presei franceze, naţională şi regională, a fost absentă, ieri, de la standuri, în urma apelului la grevă lansat de un sindicat important, îngrijorat din cauza numeroaselor proiecte de eliminare a locurilor de muncă din acest sector de activitate. Eşecul negocierilor dintre grupul de presă regională Hersant Média şi cel belgian Rossel, anunţate săptămâna trecută, a evidenţiat şi mai mult dificultăţile din procesul de restructurare a acestui sector aflat în criză. Federaţia muncitorilor din industria cărţii, a hârtiei şi a comunicării CGT (Filpac-CGT), acuzată de cele două grupuri că a contribuit la eşecul discuţiilor, a plasat în mod deliberat această dezbatere pe plan naţional.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.