Internațional

Medvedev provoacă din nou Japonia

Ziarul de Vrancea
3 iul 2012 841 vizualizări
Premierul rus a vizitat ieri Insulele Kurile, disputate cu Japonia, după ce tot el iritase guvernul de la Tokyo cu doi ani în urmă cu o incursiune similară, în calitate de preşedinte al Rusiei

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a ajuns ieri pe una dintre Insulele Kurile de Sud, revendicate de Japonia de la anexarea acestora de Rusia, la finalul celui de-al doilea Război Mondial, într-o vizită contestată de asemenea de Tokyo. Avionul său a aterizat pe Insula Kunashir, una dintre cele patru insule numite Kurilele de Sud în Rusia şi Teritoriile de Nord în Japonia, potrivit unui comunicat al Guvernului rus. "Este o parte foarte importantă a programului nostru", a declarat premierul Medvedev, aflat într-un turneu de câteva zile în Extremul Orient rus, referindu-se la insulele disputate.
Insulele, cu o populaţie de circa 19.000 de locuitori pe o suprafaţă totală de 5.000 de kilometri pătraţi, sunt "o parte importantă a regiunii Sahalin şi pur şi simplu a teritoriului nostru rus", a adăugat el, precizând că în timpul vizitei intenţionează să verifice progresul lucrărilor din teritoriu şi să se întâlnească cu liderii locali.
Moscova şi Tokyo îşi dispută patru insule din arhipelagul Insulelor Kurile de Sud, numite Teritoriile de Nord în Japonia, şi anexate de sovietici la sfârşitul celui de al doilea război mondial. Acest diferend teritorial împiedică de 67 de ani semnarea unui tratat de pace între cele două state.
Japonia a denunţat din nou această vizită. "În general, o vizită în Teritoriile de Nord a unui oficial al Guvernului rus nu este compatibilă cu poziţia ţării noastre", a declarat Osamu Fujimura, purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez. "Guvernul rus este perfect conştient de acest lucru", a adăugat oficialul nipon.
Mai mulţi analişti au fost surprinşi de vizita premierului rus în aceste insule disputate. "De ce este necesar acest lucru acum, când Guvernul japonez dă semnale că ar dori ameliorarea relaţiilor cu Rusia?", a declarat Fiodor Lukianov, redactor-şef al revistei Rusia în problemele globale. "Aceasta seamănă a sfidare, întrucât puţine lucruri se fac în prezent pentru Insulele Kurile", a adăugat acesta.

Incident sangeros provocat de un militar rus în ajunul vizitei lui Medvedev

Un militar rus a ucis doi contabili, după care s-a sinucis. Tragedia s-a petrecut pe aceeaşi insulă, cu cateva ore înainte de sosirea premierului rus, a anunţat Comitetul militar de anchetă. Soldatul Egor Besalov a tras luni seara focuri de armă asupra angajaţilor filialei locale a băncii centrale, omorând două persoane şi rănind grav altă persoană, a precizat Comitetul într-un comunicat, precizând că militarul era însărcinat cu asigurarea securităţii acestei clădiri. "După ce a comis acest act, Besalov a întors arma împotriva sa", a adăugat aceeaşi sursă. Incidentul s-a petrecut cu puţin timp înainte de sosirea premierului rus Dmitri Medvedev pe această insulă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.