Internațional

Economia mondială, în marşarier

Ziarul de Vrancea
3 iul 2012 666 vizualizări
Fondul Monetar Internaţional avertizează că economia SUA rămâne vulnerabilă la criza din zona euro n premierul Guvernului de la Paris i-a anunţat pe francezi că trebuie să se mobilizeze în faţa unei "crize fără precedent" n Grecia va încheia anul mai rău decat se estima

Economia Statelor Unite rămâne vulnerabilă la criza din zona euro, potrivit FMI, care cere guvernului american să pună în practică o politică bugetară pentru reducerea datoriei publice pe termen mediu, evitând însă un declin prea rapid, relatează Bloomberg. FMI a revizuit în scădere uşoară estimarea de creştere a economiei americane, de la 2,1% la 2% în acest an şi de la 2,4% la 2,3% pentru 2013. "Economia SUA rămâne expusă la riscuri mari de încetinire, din cauza tensiunilor din sectorul financiar provocate de criza din zona euro şi a incertitudinilor legate de planurile fiscale ale guvernului", potrivit raportului anual al FMI referitor la Statele Unite. În primul trimestru, economia SUA a înregistrat o creştere economică de 1,9%, în conformitate cu estimările, dar sub ritmul de 3% consemnat în ultimele trei luni ale anului trecut. Reprezentanţii Rezervei Federale (FED) s-au declarat pregătiţi să intervină cu noi măsuri, dacă avansul economic va încetini.

Franţa - aproape datoare vandută

Francezii trebuie să se mobilizeze în faţa unei "crize fără precedent" care ameninţă modelul social francez şi a unei datorii "copleşitoare", astfel încât să nu fie prea târziu pentru ieşirea din criza financiară, a declarat ieri şeful guvernului de la Paris, Jean-Marc Ayrault. "Povara datoriilor a devenit copleşitoare. Statul plăteşte anual creditorilor aproape 50 de miliarde de euro. Am venit să vă cer mobilizarea, iar prin voi pe cea a tuturor francezilor, deoarece nu este prea târziu pentru a reuşi. Controlul cheltuielilor publice este esenţial, dar nu va fi suficient. Este importantă şi atragarea de noi venituri", a declarat, într-un discurs în Parlament, premierul. Ayrault a confirmat obiectivul aducerii bugetului ţării pe echilibru în 2017.
Potrivit unui audit al Curţii de Conturi, Guvernul trebuie să identifice reduceri de cheltuieli şi noi venituri în valoare de 6-10 miliarde de euro pentru acest an şi până la 33 de miliarde de pentru anul următor, astfel încât Franţa să-şi poată respecta angajamentele de a reduce deficitul bugetar la 4,5% în acest an şi sub 3% anul următor.
Într-un atac direct la adresa precedentei administraţii prezidenţiale, conduse de Nicolas Sarkozy, premierul a declarat că îndatorarea Franţei a crescut cu 600 de miliarde de euro în perioada 2007-2011, la aproape 1.800 de miliarde de euro, echivalent cu 90% din PIB al ţării. Premierul a anunţat şi noile estimări economice, de 0,3% pentru anul în curs şi 1,2% pentru anul următor, în scădere de la 0,4% şi 1,7% anterior. Ministrul Economiei, Pierre Moscovici, anunţase cu trei zile în urmă că guvernul se pregăteşte să-şi înrăutăţească estimarea de creştere economică la cel mult 0,4% pentru anul în curs şi la 1-1,3% pentru anul următor.

În Grecia e tot jale: contracţia economică se duce spre 6,7%

Grecia anticipează pentru acest an o contracţie economică de 6,7%, faţă de scăderea de 4,5% avansată acum două luni de banca centrală, a declarat ieri ministrul elen de Finanţe, Christos Staïkouras. "Situaţia din economie rămâne critică. Potrivit KEPE, centrul pentru planificare şi cercetări economice, declinul din primul trimestru a fost de 6,5% din PIB, în trimestrul al treilea va fi de 9,1%, iar la nivel de an va fi de 6,7%", a afirmat Staikouras la o conferinţă organizată la Atena de revista britanică The Economist. Ministrul a subliniat că rata şomajului din Grecia a atins în luna martie 22%. Banca Greciei avertizase deja în aprilie că recesiunea se agravează, estimând că PIB-ul se va contracta cu 5% în acest an, peste estimările iniţiale de 3%, după un recul de 11% în cei doi ani precedenţi. Grecia se află în al cincilea an de recesiune, declanşată în timpul crizei financiare mondiale din 2008 şi agravată de criza datoriilor, care a obligat ţara să recurgă la sprijinul UE, şi al FMI.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.