Internațional

Se federalizează Republica Moldova?

Ziarul de Vrancea
3 iul 2012 711 vizualizări
Vizita cancelarului german la Chişinău, luna viitoare, nu are legătură cu acest subiect - susţine Iurie Leancă, vicepremierul statului vecin, care respinge totodată existenţa unei asemenea plan n ziarele moldoveneşti şi cele ruseşti relatează însă altceva

Vicepremierul moldovean, Iurie Leancă, ministru de Externe şi al Integrării Europene, a declarat că vizita din august a cancelarului german Angela Merkel la Chişinău nu are legătură cu federalizarea ţării în contextul rezolvării problemei transnistrene, acest scenariu fiind o "speculaţie". "Această vizită se va desfăşura exact în acest punct de vedere: de sprijinire a efortului Republicii Moldova spre modernitate, europenitate şi sprijin pentru problemele cu care ne confruntăm. Am reuşit să îi convingem pe partenerii noştri germani că toate problemele, inclusiv conflictul transnistrean, pot fi reglementate, soluţionate doar în contextul foarte clar al europenizării Republicii Moldova şi al obţinerii acestei perspective europene", a afirmat Leancă, ieri, la sediul MAE român, în conferinţa de presă comună cu omologul Andrei Marga.
El a subliniat că obiectivele pe care Guvernul de la Chişinău şi le propune împreună cu partea germană nu vizează şi scenariul federalizării Republicii Moldova ca posibilă soluţie de rezolvare a dosarului transnistrean. "Toate speculaţiile privind federalizarea, la Chişinău în mod special, nu au nimic comun cu realitatea şi obiectivele pe care ne propunem să le realizăm cu partenerii germani", a spus Leancă.
Oficialul de la Chişinău a evidenţiat că vizita lui Merkel "va marca o perioadă extrem de intensă de relaţii între Chişinău şi Berlin, de un interes politic din partea Germaniei pentru situaţia din regiune şi inclusiv pentru situaţia în care se află Republica Moldova".
Presa moldovenească şi cea rusă a relatat, zilele trecute, despre existenţa unui plan de federalizare a statului vecin, stabilit de ruşi - care ar urma să se ocupe de partea politică a înţelegerii - şi nemţi, care ar fi dispuşi să finanţeze atât procesul de federalizare a Moldovei, cât şi „faza postoperaţională”, prin investiţii masive.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.