Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Crimeea vrea alipirea de Rusia

Ziarul de Vrancea
6 mar 2014 89981 vizualizări
Cel puţin aceasta este voinţa Parlamentului din peninsulă n demersul "nu are nici o bază legală", a ripostat premierul ucrainean

Parlamentul pro-rus al Crimeii a votat ieri în unanimitate pentru intrarea republicii în componenţa Federaţiei Ruse. De asemenea, legislativul local, dominat de pro-ruşi, i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin realipirea Crimeii la Rusia şi organizarea unui referendum la 16 martie cu privire la peninsulă pentru validare. Alegătorii vor avea posibilitatea de a alege între alipirea la Federaţia Rusă sau mai multă autonomie, a spus deputatul Grigori Ioffe.
Adunarea parlamentară a acestei republici autonome stabilise anterior organizarea referendumului la 30 martie, care prevedea iniţial pur şi simplu sporirea autonomiei.
Vladimir Putin a fost informat de această solicitare privind reataşarea Crimeii la Federaţia Rusă, a anunţat Kremlinul.

"Un nou zid este pe cale să fie construit"

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a catalogat drept "ilegitimă" decizia Parlamentului din Crimeea de a cere alipirea peninsulei ucrainene Rusiei.
Iaţeniuk a precizat, în urma unei întâlniri cu liderii UE la Bruxelles, că referendumul anunţat în Crimeea la 16 martie "nu are nicio bază legală".
"Îndemnăm Guvernul rus să nu-i susţină pe cei care promovează separatismul în Crimeea", a adăugat el. Premierul ucrainean a cerut din nou Rusiei ca toate trupele mobilizate în Crimeea "să revină în cazărmi" şi angajarea unui dialog în vederea "unei soluţii paşnice" la criză. Însă, "în cazul în care escaladarea va continua, Guvernul şi autorităţile militare ucrainene vor reacţiona aşa cum permite Constituţia", a avertizat el. "Suntem pregătitţi să ne protejăm ţara", a insistat Iaţeniuk, pe un ton grav. "Avem mai puţine arme (ca Rusia), nu avem arme nucleare, dar avem spiritul libertăţii", a continuat premierul ucrainean. "Un nou zid este pe cale să fie construit", a apreciat Iaţeniuk. "Îi spun domnului Putin: domnule Putin doborâţi acest zid de intimidare şi agresiune militară şi construiţi un nou tip de cooperare", a spus el. "Noi suntem pregătiţi pentru cooperare", dar "nu suntem pregătiţi să ne predăm şi să fim vasalii Rusiei", a subliniat Iaţeniuk

"După Ucraina va urma Moldova"

Preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite a declarat ieri că Rusia încearcă să "recreeze frontierele celui de-al Doilea Război Mondial" în Ucraina şi că "după Ucraina va urma (Republica) Moldova, iar după (Republica) Moldova alte ţări". Europa nu este "în continuare capabilă să înţeleagă ceea ce se întâmplă", a apreciat ea. "Este necesar să acţionăm imediat", a îndemnat preşedinta acestei foste republici sovietice, la sosirea la summitul european extraordinar cu privire la criza din Ucraina "Nu văd" să se decidă vreo "acţiune rapidă astăzi", şi-a exprimat regretul Grybauskaite.
Preşedinta lituaniană a subliniat că Rusia a efectuat recent manevre în largul coastelor Poloniei şi ţării sale. "Este necesar să înţelegem că este grav. Dacă noi autorizăm acest lucru, va veni rândul altcuiva", a spus ea. "Este vorba despre vecinii noştri, nu este vorba doar despre Ucraina, este vorba, de asemenea, despre regiunea baltică", a adăugat şefa statului lituanian.

Un virus periculos circulă pe Facebook

Cei mai afectaţi ar fi utilizatorii din România

Peste 1.000 de utilizatori Facebook au fost păcăliţi să acceseze un link care descarcă un virus extrem de periculos. 90% dintre cei afectaţi sunt din România. Virusul a fost detectat recent şi este posibil ca numărul victimelor să crească. Potrivit Bitdefender, mesajele care conţin virusul promit poze sau filme cu prietenii utilizatorului în ipostaze indecente sau imagini nud cu aceştia: "Video privat al lui X’",  "Imagini cu X dezbrăcat" sau "video XXX cu..." Dacă acesează acel link, utilizatorul ajunge pe un fals site Youtube, unde este anunţat că Flash Player s-a blocat şi trebuie descărcată o versiune mai recentă.
În momentul în care utilizatorul vrea să instaleze această versiune, virusul de tip troian se multiplică. Virusul descarcă apoi o extensie de browser care postează automat mesajele pe pagina de Facebook a utilizatorului în numele lui şi îi accesează fotografiile. Potrivit descopera.ro, pentru ca mesajul să pară mai credibil, el este prezentat ca având foarte multe accesări pe YouTube şi clasificat ca interzis minorilor.

Celule imunitare modificate genetic, eficiente împotriva SIDA

Celulele imunitare ale unui grup de 12 bolnavi infectaţi cu HIV au fost modificate cu succes, la nivel genetic, de cercetătorii americani, pentru a crea o rezistenţă naturală la virus, fapt care a permis unora dintre aceştia să întrerupă terapia antiretrovirală până la trei luni. "Acest studiu clinic arată că este posibil să se modifice eficient şi în condiţii de siguranţă celulele imunitare, limfocitele T, ale unui pacient seropozitiv pentru a crea o rezistenţă naturală la HIV", virusul imunodeficienţei umane, a declarat Carl June, profesor de imunoterapie la Facultatea de medicină a Universităţii din Pennsylvania. "Aceste celule modificate transplantate (prin perfuzie, n.r.) în organismul persoanelor bolnave au persistat în corp şi au permis reducerea potenţială a încărcăturii virale fără utilizarea medicamentelor antiretrovirale. Acest lucru ne întăreşte convingerea că celulele imunitare T reprezintă cheia pentru a înlătura necesitatea de a lua antiretrovirale toată viaţa, ceea ce ar putea duce, potenţial, la o formă de vindecare", a precizat Carl June. Pentru acest studiu clinic, echipa de cercetători condusă de Carl June a modificat celulele T ale acestor pacienţi pentru a reproduce o mutaţie rară a genei "CCR5", care împiedică virusul imunodeficienţei umane să pătrundă în celulele imunitare. Această mutaţie, prezentă doar la 1% din populaţie, conferă o rezistenţă naturală faţă de virusul SIDA.

Alzheimer provoacă tot atâtea decese ca bolile cardiovasculare

Maladia Alzheimer ar putea fi responsabilă pentru aproape tot atâtea decese ca bolile cardiovasculare şi cancerul în Statele Unite ale Americii, contrar datelor statistice existente, conform unui studiu publicat în revista Neurology. Maladia Alzheimer, o boală cerebrală incurabilă asociată cu înaintarea în vârstă, se află în prezent pe locul al şaselea pe lista principalelor cauze de mortalitate în Statele Unite, în timp ce afecţiunile cardiovasculare şi cancerul se află pe primele locuri, conform datelor statistice oficiale. "Adeseori, maladia Alzheimer şi alte forme de demenţă nu figurează în certificatele de deces şi în dosarele medicale. Estimările oferite de analiza dosarelor medicale arată că decesele cauzate de Alzheimer depăşesc cu mult cifrele oferite de CDC şi care se regăsesc în certificatele de deces", a explicat Bryan James, de la Centrul medical al Universităţii Rush din Chicago. Pentru acest studiu, Bryan James a urmărit un grup de 2.566 de persoane, cu vârsta de peste 65 de ani, care au efectuat anual un test care stabileşte existenţa unei forme de demenţă.
În urma cercetărilor, s-a stabilit că, după o perioadă medie de opt ani, 1.090 dintre participanţii la studiu muriseră deja, iar 559 de persoane care nu sufereau de demenţă la debutul studiului au fost diagnosticate cu Alzheimer. Perioada medie scursă între diagnostic şi deces era de aproximativ patru ani. După decesul persoanelor respective, autopsia acestora a confirmat maladia Alzheimer drept cauză a morţii pentru 90% dintre acestea.
Astfel, rata mortalităţii era de patru ori mai mare în cazul persoanelor bolnave de Alzheimer, cu vârsta cuprinsă între 75 şi 84 de ani, şi de aproape trei ori mai mare pentru cele cu vârsta de peste 85 de ani.

CIA, acuzată de spionarea Senatului american

CIA este vizată de o anchetă internă pentru că ar fi spionat colaboratori ai Senatului în timp ce aceştia anchetau asupra programului secret şi controversat privind "tehnicile dure de interogare". Senatoarea democrată Dianne Feinstein, preşedinta Comisiei pentru Informaţii, a confirmat că Inspecţia generală a CIA a deschis o anchetă, aşa cum a dezvăluit New York Times marţi. "Inspectorul general se interesează de situaţie", a spus ea pentru jurnalişti.
Potrivit New York Times, ancheta a fost deschisă după ce aleşi americani s-au plâns că unii dintre colaboratorii lor care anchetau asupra programului secret şi controversat privind "tehnicile dure de interogare" au fost supravegheaţi de CIA. Cotidianul citează un oficial anonim care spune că CIA a reuşit să pătrundă în reţeaua informatică a Senatului ce era utilizată de aceşti colaboratori în vederea redactării unui raport pe care Comisia l-a aprobat într-o şedinţă cu uşile închise în decembrie 2012.
Potrivit acestui raport confidenţial - de 6.000 de pagini şi rodul a trei ani şi jumătate de anchete -, tehnicile dure de interogare, precum simularea înecului, nu au condus la informaţii care să permită localizarea lui Osama Ben Laden, ucis în 2011, în Pakistan. Raportul nu a fost declasificat până în prezent. Dezvăluirile cu privire la supravegherea acestui personal de către CIA au loc în contextul creşterii tensiunilor între serviciile de informaţii şi Comisie, care are dreptul constituţional de a le cere socoteală.
"Dacă au făcut aşa ceva, mă declar revoltat", a spus republicanul John McCain miercuri. "Aşa ceva nu poate fi tolerat în democraţie, există o separare a puterilor", a declarat el.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Cosmy de la Paunesti , acum 4066 zile, 8 ore, 55 minute, 45 secunde
Stil bun gust si rafinament,de acum toate au un singur nume .Club Fabiola te asteapta cu meniuri de exceptie intrun cadru modern si o atmosfera placuta alaturi de cei mai buni prieteni .Vino si ia citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.