Internațional

Mozaic international: Un număr record de ziarişti asasinaţi în 2012?

Ziarul de Vrancea
2 iul 2012 553 vizualizări
Un număr de 72 ziarişti au fost asasinaţi în 21 de ţări în primele trei luni ale acestui an, ceea ce înseamnă o creştere cu 33% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat ieri la Geneva organizaţia Press Emblem Campaign.

PEC afirmă într-un comunicat că această creştere a numărului ziariştilor ucişi este "rezultatul intensificării conflictelor interne" şi subliniază că ţările cu cei mai mulţi jurnalişti asasinaţi în primul trimestru al acestui an sunt Siria şi Mexic, cu 20 şi respectiv 8 jurnalişti victime. Zona Americii Latine şi a Caraibelor concentrează cel mai mare număr de victime în rândul ziariştilor. Pe lângă cei 8 jurnalişti ucişi în Mexic, alţi 6 şi-au pierdut viaţa în Brazilia, 4 în Honduras, 2 în Bolivia şi câte unul în Columbia, Panama şi Haiti. În Asia s-au înregistrat 17 victime printre jurnalişti şi în Africa 10. Secretarul general al PEC, Blaise Lempen, a afirmat că accesul la informaţii "s-a înrăutăţit de la începutul anului" şi a criticat faptul că în Siria "autorităţile au reuşit să blocheze complet informarea şi orice relatare despre cazurile de încălcare a drepturilor omului". "Dacă situaţia persistă, în anul 2012 vom avea un număr record de ziarişti asasinaţi", avertizează el.

Poliţiştii englezi presimt un nou val de violenţe, precum cel de anul trecut

Poliţia britanică se aşteaptă la repetarea revoltelor urbane de vara trecută. Cei mai mulţi dintre ofiţerii implicaţi în intervenţii în cursul revoltelor din august 2011 cred că sunt posibile evenimente similare, mulţi citând înrăutăţirea condiţiilor sociale şi economice drept cauze potenţiale. De asemenea, ei se tem că forţele lor nu dispun de resursele necesare pentru a face faţă unor tulburări de o asemenea amploare. În total 130 de ofiţeri din cadrul a opt forţe de poliţie au fost intervievaţi în cadrul unei cercetări, intitulată "The Reading the Riots", efectuată de London School of Economics şi cotidianul The Guardian. Numeroşi poliţişti au oferit relatări, sub protecţia anonimatului, despre revoltele care s-au extins în Londra, Birmingham, Liverpool, Manchester şi Salford vara trecută. Aproape toţi cei intervievaţi au descris revoltele ca fiind cea mai mare provocare fizică şi psihologică pe care au trăit-o în cariera lor, iar ofiţeri de toate gradele şi-au exprimat mirarea că nu au fost ucişi colegi de-ai lor.

Cinci milioane de copii născuţi în eprubetă

Circa cinci milioane de bebeluşi au fost născuţi datorită tehnicilor de fertilizare in vitro (FIV) de la venirea pe lume a lui Louise Brown, primul copil născut în eprubetă în 1978, conform estimărilor furnizate ieri în cadrul unei conferinţe de specilitate la Istanbul. Societatea Europeană de Reproducere Umană şi Embriologie (ESHRE) estimează că 350.000 de bebeluşi sunt concepuţi anual prin fertilizare in vitro, echivalentul a 0,3% din cei 130 de milioane de copii care se nasc în lume. Cifra de cinci milioane se bazează pe datele privind fertilizarea in vitro înregistrate în lume până în 2008 şi pe estimările pentru următorii trei ani şi jumătate pentru care nu există încă nicio statistică disponibilă. FIV este o fertilizare care se face în afara corpului femeii, în laborator, de unde şi denumirea de "bebeluşi în eprubetă" oferită acestor copii. Subiect al unei polemici dure încă de la început, reproducerea asistată medical s-a impus de-a lungul anilor ca un tratament eficient pentru numeroase cupluri infertile. "Tehnicile au fost îmbunătăţite semnificativ de-a lungul anilor, cu o creştere a ratei sarcinilor. Copiii născuţi sunt la fel de sănătoşi ca cei din părinţi infertili care au procreat în mod spontan", afirmă dr. David Adamson, preşedintele Comitetului internaţional pentru supravegherea reproducerii umane asistate medical. În opinia doctorului Simon Fishel, un specialist britanic în fertilizare, atingerea pragului de cinci milione de bebeluşi în eprubetă "justifică toate luptele juridice şi morale, dezbaterile etice şi aprobarea din partea societăţii, obţinută într-o luptă puternică". Conform cifrelor furnizate la Istanbul, aproape 1,5 milioane de fertilizări in vitro în sens larg sunt practicate în fiecare an în întreaga lume, dintre care o treime în Europa. Rata de succes al unui ciclu de tratament s-a stabilizat la 32% din rata sarcinilor prin embrion transferat.

Test de patriotism pentru imigranţii din Marea Britanie

Persoanele care doresc să se stabilească în Marea Britanie vor trebui să cunoască imnul naţional şi evenimentele importante din istoria ţării, potrivit noilor reglementări privind acordarea cetăţeniei britanice, relatează Daily Express în ediţia electronică. Ministrul de Interne, Theresa May, a ordonat revizuirea testului de acordare a cetăţeniei, pentru a pune un accent mai important pe patriotism, decât pe drepturile şi beneficiile imigranţilor. Rescrierea ghidului Viaţa în Marea Britane s-a impus în urma temerilor că imigranţii învăţau din acesta pur şi simplu cum să profite de prosperitatea statului, astfel încât secţiuni întregi conţinând instrucţiuni de solicitare legală a unor beneficii vor fi eliminate. Noua versiune, care va fi instrodusă în toamnă, îi va învăţa pe imigranţi că Marea Britanie este o ţară creştină prin tradiţie, cu o "istorie lungă şi fascinantă", şi va cuprinde secţiuni despre principalele invenţii, descoperiri şi cultura britanică. Astfel, vor fi introduse secţiuni despre instituţia monarhică, despre artişti importanţi, scriitori şi dramaturgi, ca William Shakespeare, dar şi The Beatles, Ducele de Wellington, Florence Nightingale, Emmeline Pankhurst, Jane Austen şi Charles Dickens. "Este foarte diferit de vechiul (ghid) - chestiuni legate de drepturi, informaţii practice care nu au nimic de a face cu cultura britanică -, referindu-se mai mult la responsabilităţi", atrăgând atenţia că "în marea Britanie nu este loc pentru extremism", potrivit unei surse din cadrul Ministerului de Interne. Noul ghid va cuprinde şi o serie de informaţii despre principalele infracţiuni, pentru a înlesni înţelegerea legii.

În Siria, bilanţul victimelor a crescut peste 16.500 de morţi

Peste 16.500 persoane şi-au pierdut viaţa în violenţele produse în Siria de la declanşare revoltei împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad, în martie anul trecut, a indicat ieri Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH), preluat de Agerpres. Cel puţin 11.486 civili, 4.151 membri ai forţelor regulate şi 870 de dezertori au fost ucişi în cele pest 15 luni de violenţe în ţara arabă, a indicat organizaţia siriană cu baza în Marea Britanie. În bilanţul său zilnic, OSDH face diferenţa între civili şi cetăţeni înarmaţi, însă această regulă nu se aplică în cazul bilanţului global al organizaţiei siriene pentru drepturile omului. Datele furnizate în ultimele săptămâni au fost cele mai grave din cele peste 15 luni de confruntări indicând frecvent sute de victime, potrivit OSDH. Bilanţurile nu pot fi verificate din surse independente, după ce ONU a încetat la sfârşitul anului trecut contabilizarea victimelor conflictului din Siria.

Kosovo s-a făcut mare

Kosovo va obţine "suveranitate deplină" în septembrie, a decis ieri, la Viena, Grupul de Orientare privind Kosovo (ISG), din care fac parte ţări precum Statele Unite, unele state membre ale Uniunii Europene şi Turcia, care au susţinut independenţa Kosovo, a anunţat şeful diplomaţiei austriece. "Monitorizarea internaţională" a Kosovo "ia sfârşit odată cu decizia de astăzi", a declarat Michael Spindelegger, ministrul austriac de Externe. La reuniunea de la Viena a participat şi premierul kosovar, Hashim Thaçi. Grupul de Orientare privind Kosovo (ISG) este format din 25 de state care au susţinut independenţa fostei provincii sârbe, proclamată pe 17 februarie 2008. La acea vreme, mediatorul ONU, Martti Ahtisaari, adoptase un proces de proclamare a independenţei Kosovo "sub supraveghere internaţională", Administraţia de la Priştina find monitorizată de ONU.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.