Internațional

Vanătoare de asteroizi

Ziarul de Vrancea
29 iun 2012 647 vizualizări
Un proiect privat pentru a proteja omenirea contra asteroizilor a fost lansat în Statele Unite

Un grup format din foşti astronauţi şi oameni de ştiinţă americani de renume a prezentat, joi, un proiect care vizează finanţarea, construirea şi lansarea primului telescop spaţial privat pentru a detecta asteroizi şi a salva omenirea de un eventual impact devastator. Fundaţia B612, care trebuie încă să strângă fondurile necesare pentru a concretiza acest proiect de mai multe sute de milioane de dolari, prevede să pună acest telescop, denumit Sentinel, pe orbita Soarelui, la o distanţă de 273 de milioane de kilometri de Terra. "El va proteja omenirea, va cartografia interiorul Sistemului Solar şi va permite lansarea unor misiuni de explorare", se afirmă într-un comunicat al fundaţiei.
"Orbitele din interiorul Sistemului Solar pe care evoluează Terra sunt urmate şi de o jumătate de milion de asteroizi mai mari decât cel care a căzut în Siberia pe 30 iunie 1908". Acel asteroid a distrus două milioane de kilometri pătraţi de pădure, spune Ed Lu, un fost astronaut, preşedintele fundaţiei B612. "Până în prezent, omenirea a identificat şi cartografiat abia 1% din totalul acestor asteroizi", a adăugat el.
La rândul ei, NASA analizează bolta cerească 24 de ore din 24 pentru a urmări corpurile cereşti mai mari decât aceşti asteroizi - cu diametre de peste 1,5 kilometri - care trec prin apropiere de Terra, reprezentând astfel cea mai mare ameninţare. Agenţia spaţială americană, ajutată de o reţea astronomi din lumea întreagă, a identificat până în zilele noastre 90% din aceşti asteroizi.
Telescopul Sentinel se va concentra asupra asteroizilor mai mici, dar care au totuşi potenţialul de a cauza distrugeri importante. Asteroizii, rămăşiţe apărute în urma formării Sistemului Solar, în urmă cu 4,5 miliarde de ani, prezintă însă şi un potenţial ştiinţific şi economic, întrucât ei conţin materialele originale din care s-a născut Sistemul Solar şi ar putea fi bogaţi în materii prime.
NASA intenţionează să trimită astronauţi pe un asteroid în decursul deceniului următor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.