Internațional

Plan de transformare în 10 ani a UE în SUE

Ziarul de Vrancea
26 iun 2012 733 vizualizări
Statele Unite ale Europei vor fi o federaţie politică creată în spaţiul zonei euro n există deja un proiect elaborat de liderii UE care va fi prezentat joi la Consiliul European

Liderii europeni au pregătit un proiect radical care prevede transformarea zonei euro într-o federaţie politică în termen de zece ani, ceea ce constituie o nouă încercare de câştigare a credibilităţii pe pieţele financiare, informează ziarul The Guardian. Propunerile radicale care prevăd transformarea uniunilor fiscale, bancare şi economice într-un sistem politic federal urmează să fie discutate în cursul summitului UE programat să se desfăşoare joi şi vineri la Bruxelles.
Proiectul de şapte pagini, obţinut de ziarul The Guardian, a fost elaborat de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, de Mario Draghi, preşedintele BCE, de Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, şi de şeful Eurogrup, Jean-Claude Juncker. De altfel, preşedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso declara ieri că nu exclude posibilitatea modificării tratatului european în vederea avansării către o uniune bugetară.
Documentul stipulează constituirea unei noi uniuni bancare la nivel european în care BCE să aibă rol de supraveghere, precum şi crearea unor fonduri comune care să fie puse la dispoziţia băncilor pentru remedierea crizelor. În plus, Mecanismul European de Stabilitate (MES) ar putea fi utilizat ca instrument fiscal în cadrul uniunii bancare, deschizând calea recapitalizării băncilor care au probleme.

Ce se va adopta la reuniunea de joi şi vineri

Acest plan, al înfiinţării "Statelor Unite ale Europei", pare a fi unul destul de îndepărtat. În viitorul foarte apropiat, adică joi şi vineri, liderii statelor UE care se reunesc în Consiliul European de vară vor adopta un Pact pentru creştere şi locuri de muncă, menit să sublinieze importanţa reluării creşterii economice în Europa, relevă proiectul concluziilor reuniunii, citat de EurActiv.
Documentul reflectă un echilibru între diferitele interese ale statelor membre, după ce ţările din flancul sudic al zonei euro au criticat faptul că Pactul fiscal adoptat în luna martie vizează exclusiv măsuri de austeritate. Ca o dovadă a faptului că influenţa Germaniei este departe de a se diminua, noul document va sublinia că ţările membre trebuie să acorde în continuare atenţie balanţei conturilor lor.
Statele europene vor trebui să aibă în vedere "protejarea investiţiilor în domenii orientate spre viitor, legate direct de potenţialul de creştere al economiei, şi asigurarea durabilităţii sistemelor de pensii", se menţionează în proiectul concluziilor summitului. Alte priorităţi ar trebui să fie accelerarea liberalizării pieţelor, promovarea creării de locuri de muncă şi modernizarea administraţiei publice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.