Internațional

Stare de alertă militară la graniţele Siriei

Ziarul de Vrancea
26 iun 2012 600 vizualizări
NATO a condamnat ferm incidentele în care Turcia a pierdut un avion de recunoaştere, iar un alt aparat de zbor a fost luat în obiectiv de antiaeriana de provenienţă rusească a Siriei n guvernul de la Ankara a avertizat Damascul că va proceda la fel

NATO a condamnat în termenii cei mai duri doborârea unui avion militar turcesc de către forţele siriene, un act complet "inacceptabil", şi este alături de Turcia în spirit de solidaritate, a declarat ieri, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. El a făcut acest anunţ la finalul unei reuniuni a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori, reuniune solicitată de Turcia, după ce un avion turcesc de vânătoare a fost doborât vineri de Siria deasupra Mediteranei, relatează Agerpres.
"Consiliul Nord-Atlantic s-a reunit la cererea Turciei pentru a se consulta în cadrul Articolului 4 al Tratatului de la Washington care stipulează că «părţile se vor consulta de fiecare dată când, în opinia uneia dintre ele, integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea oricăreia dintre părţi este ameninţată». Consiliul Nord-Atlantic a discutat doborârea unui avion turcesc de către Siria. Considerăm că acest act este inacceptabil şi îl condamnăm în termenii cei mai fermi. Acesta este încă un exemplu al ignorării de către autorităţile siriene a normelor internaţionale, păcii şi securităţii, precum şi a vieţii umane. Gândurile noastre în această perioadă dificilă sunt la cei din echipajul turcesc dispărut, la familiile lor şi la cei dragi lor. Vom continua să urmărim atent situaţia, cu mare preocupare, şi vom fi atenţi la evoluţiile de la graniţa de sud-est a NATO. Securitatea Alianţei este indivizibilă. Suntem alături de Turcia în spiritul unei solidarităţi solide'', a spus Rasmussen.
Oficialul NATO a precizat că discuţiile de ieri dintre cei 28 de ambasadori ai statelor aliate nu s-au purtat asupra Articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic, cel care prevede că un atac contra unui stat membru NATO va fi considerat un atac împotriva tuturor ţărilor aliate (aşa-numita clauză "toţi pentru unul, unul pentru toţi").

Turcii, în contraofensivă

Pe de altă parte, într-un discurs ţinut în faţa parlamentului turc, premierul Recep Tayyip Erdogan a afirmat că armata turcă "va răspunde la toate actele de încălcare a frontierei cu Siria", menţionând că recent elicoptere siriene au intrat de cinci ori în spaţiul aerian turc. "Regulile angajării forţelor armate turce s-au schimbat. Orice element militar care va prezenta un risc şi un pericol pentru securitate la frontiera turcă, provenind din Siria, va fi considerat o ţintă" militară, a subliniat Erdogan, în faţa parlamentarilor de la Ankara.
Măsurile coercitive al Ankarei nu se opresc aici. Vicepremierul turc Bülent Arinç, purtător de cuvânt al guvernului, anunţase luni că Turcia va decide în zilele următoare dacă va sista exportul de energie electrică în Siria ca represalii la incidentul din Mediterana.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.